Κοσμος

Η Τουρκία έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου

Εφαρμόζει την συνθήκη του Μοντρέ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενεργοποιεί την σύμβαση του Μοντρέ η Τουρκία – Κλείνει τα Στενά για πολεμικά πλοία
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενεργοποιεί την σύμβαση του Μοντρέ η Τουρκία – Κλείνει τα Στενά για πολεμικά πλοία © EPA Pool

Η Τουρκία προειδοποίησε όλες τις χώρες, παράκτιες και μη για μη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου.

Σε δηλώσεις του στην κρατική τουρκική τηλεόραση TRT, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «εφαρμόσαμε αυτό που λέει το Μοντρέ και θα το κάνουμε από εδώ και πέρα. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει διέλευση ή αίτημα για διέλευση από τα Στενά. Μέχρι τώρα οι Ρώσοι ρωτούσαν αν θα εφαρμόσουμε το Μοντρέ αν χρειαστεί. Τους λέγαμε ότι θα ακολουθούσαμε αυστηρά τη συμφωνία».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως «εάν η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο, έχει την αρμοδιότητα να μην επιτρέψει τη διέλευση πλοίων των χωρών που είναι συμβαλλόμενα στον πόλεμο. Εάν το πολεμικό πλοίο επιστρέφει στη βάση του στη Μαύρη Θάλασσα, η διέλευση δεν εμποδίζεται. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις του Μοντρέ. Προειδοποιήσαμε όλες τις χώρες, παράκτιες και μη, για το θέμα της μη διέλευσης πλοίων από τα Στενά».

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η Σύμβαση του Μοντρέ με τρόπο που θα αποτρέψει την κρίση στην Ουκρανία».

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ πρόσθεσε ότι θεωρεί απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας και πως εκτιμά τον αγώνα του ουκρανικού λαού. «Σε αυτή τη διαδικασία, η δική μας στάση είναι σημαντική για εμάς. Η Τουρκία έχει εκπληρώσει και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ευθύνες της στους θεσμούς στους οποίους είναι μέλος, ιδίως στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε.», σημείωσε.

«Λέμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία. Παρά τα δύο μέτρα και σταθμά στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι, δεν εγκαταλείπουμε την οικονομική και στρατιωτική μας συμμαχία», είπε.

Τι προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ

Η σύμμαχος του ΝΑΤΟ, Τουρκία, χαρακτήρισε την Κυριακή τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας «πόλεμο», επιτρέποντάς της να επικαλεστεί άρθρα στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του Μοντρέ του 1936, που θα περιορίζει τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πλοίων από τα τουρκικά στενά του Βοσπόρου και της Μαύρης Θάλασσας.

Η Συνθήκη του Μοντρέ υιοθετήθηκε το 1936 για να εξασφαλίσει την ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου.

Το έγγραφο περιορίζει την περίοδο παραμονής πολεμικών πλοίων κρατών που δεν ανήκουν στη Μαύρη Θάλασσα σε τρεις εβδομάδες. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει ή να περιορίσει τη διέλευση στρατιωτικών πλοίων από τα στενά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ