Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία

Ποιος ο στόχος των νέων κυρώσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπόρις Τζόνσον
Μπόρις Τζόνσον © EPA / JESSICA TAYLOR/UK PARLIAMENT HANDOUT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτές είναι οι νέες κυρώσεις της Βρετανίας για τις οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα (28/2) επιπλέον κυρώσεις που επιβάλλει στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, βάζοντας «φρένο» σε οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. 

Συγκεκριμένα, η Βρετανία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων «για να απαγορεύσει σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου να αναλαμβάνει χρηματοοικονομικές συναλλαγές που αφορούν τη ρωσική κεντρική τράπεζα, το ρωσικό εθνικό ταμείο περιουσίας και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας».

Με τις κυρώσεις στη Ρωσία, η Βρετανία στοχεύει:

  • να εμποδίσει την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα ύψους 630 δισ. δολαρίων «με τρόπους που υπονομεύουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από εμάς και τους συμμάχους μας·
  • να σταματήσουν οι καθορισμένες τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε πληρωμές στερλίνας και εκκαθάρισης μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου·
  • να ενισχύσει σημαντικά τους εμπορικούς περιορισμούς κατά της Ρωσίας·
  • να εμποδίσει τις ρωσικές εταιρείες να εκδίδουν κινητές αξίες και μέσα χρηματαγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι λέει η Βρετανία για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Στις ανακοινώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, σχολίασε ότι «αυτά τα μέτρα καταδεικνύουν την αποφασιστικότητά μας να εφαρμόσουμε αυστηρές οικονομικές κυρώσεις ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» και πρόσθεσε: «Η Τράπεζα της Αγγλίας συνεχίζει να λαμβάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να υποστηρίξει την απάντηση της κυβέρνησης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν νέους περιορισμούς στα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Η Βρετανία είπε ότι θα έχει «την εξουσία να εμποδίζει τις καθορισμένες τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε στερλίνα και να εκκαθαρίζουν πληρωμές μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου».

Με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Σήμερα οι διαπραγματεύσεις με Ρωσία (Live)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ