Κοσμος

Ρωσία: Βυθίζεται το ρούβλι-Σε ισχύ κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα

Αργότερα θα ανοίξει το Χρηματιστήριο της Μόσχας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Άνδρας μπροστά από πίνακα ισοτιμίας για το ρούβλι με το ευρώ
Ισοτιμία - Ρούβλι © EPA / SERGEI ILNITSKY

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ρωσία: Πτώση για το ρούβλι - Σε ισχύ κυρώσεις για τη ρωσική κεντρική τράπεζα.

Σε ιστορικό χαμηλό βρίσκεται σήμερα Δευτέρα (28/2) το ρωσικό ρούβλι. Μετά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, το ρούβλι χάνει σήμερα σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ

Το ρούβλι έπεφτε σχεδόν 27%, σε ισοτιμία 114,33:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το Χρηματιστήριο της Μόσχας θα ανοίξει τις συναλλαγές του στην αγορά συναλλάγματος και χρήματος στις 10 π.μ. τοπική ώρα - τρεις ώρες αργότερα από τη συνηθισμένη ώρα ανοίγματος για την αγορά συναλλάγματος.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ισχύ οι κυρώσεις για την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας τέθηκαν σε ισχύ, αφού δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Δευτέρα (28/2). 

Συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Σεργκέι Αλεξασένκο, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, λέει ότι ο αποκλεισμός από το SWIFT θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στο ρούβλι. «Αυτό σημαίνει ότι από τη Δευτέρα η ρωσική αγορά συναλλάγματος θα έρθει αντιμέτωπη με την καταστροφή», δήλωσε στο Reuters. «Νομίζω ότι θα σταματήσουν οι συναλλαγές και τότε η συναλλαγματική ισοτιμία θα καθοριστεί σε ένα τεχνητό επίπεδο, όπως ακριβώς και στη σοβιετική εποχή».

Οι κυρώσεις κατά της Τράπεζας της Ρωσίας θα την εμποδίσουν από το να πωλεί περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό για να υποστηρίξει τις δικές της τράπεζες και εταιρείες.  Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τη Δευτέρα, όταν ανοίξουν ξανά οι περισσότερες αγορές, η αξία του ρουβλίου θα πέσει. Ήδη υπάρχουν αναφορές ότι οι Ρώσοι σπεύδουν να βγάλουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.

Τι είναι το SWIFT από το οποίο αποκλείστηκε η Ρωσία

Το SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως. Ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω των οποίων τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Περίπου 11.000 τράπεζες χρησιμοποιούν το διεθνές τραπεζικό σύστημα που ιδρύθηκε το 1973, έχει την έδρα του στο Βέλγιο και υπόκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υπολογίζεται ότι στέλνει περισσότερα από 40 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα. Πιστεύεται ότι περίπου πάνω από το 1% των μηνυμάτων αφορά ρωσικές πληρωμές. Το SWIFT βοηθά στο να είναι ασφαλές το διεθνές εμπόριο για τα μέλη που ανήκουν στο δίκτυο. 

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος: H Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες

Την ίδια ώρα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προσπάθησε να ηρεμήσει τις αγορές εν όψει των αναμενόμενων ζημιών από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που θα αποκόψουν ορισμένες τράπεζες από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών Swift και θα περιορίσουν την ικανότητά της να αξιοποιεί τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Στα πρώτα της σχόλια, η Τράπεζα της Ρωσίας είπε ότι θα παρέχει «αδιάλειπτη» προμήθεια ρουβλίων στις τράπεζες, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στη στήριξη σε ξένο νόμισμα. Η κεντρική τράπεζα ανέφερε σε δήλωσή της την Κυριακή ότι θα προμηθεύει συνεχώς τις τράπεζες με ρευστότητα σε ρούβλι και θα πραγματοποιεί «στοχευμένες» δημοπρασίες repo τη Δευτέρα χωρίς όριο στο ποσό που μπορούν να δανειστούν οι τράπεζες.

Είπε επίσης ότι θα «διευρύνει σημαντικά» τη λίστα Lombard για να βοηθήσει τις τράπεζες να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητάς τους. Η λίστα Lombard περιλαμβάνει τους τίτλους που η ρυθμιστική αρχή είναι έτοιμη να δεχτεί ως εγγυήσεις για τις πράξεις αναχρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και περιλαμβάνει ομόλογα και τίτλους.

«Το ρωσικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό, διαθέτει επαρκή αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητα για να λειτουργεί χωρίς διακοπές σε κάθε περίπτωση. Όλα τα κεφάλαια πελατών είναι ασφαλή και διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή», ανέφερε η τράπεζα.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Σήμερα οι διαπραγματεύσεις με Ρωσία (Live)


Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ