Κοσμος

ΟΗΕ: «Αρκετά. Να σταματήσει τώρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία»

Όσα είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες στην έκτακτη γενική συνέλευση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ © EPA/JASON SZENES

ΟΗΕ - Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είπε ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, για τη ρωσική εισβολή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Νέα Υόρκη η έκτακτη ειδική σύνοδος της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε: «Φτάνει πια. Οι μάχες στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν», υπογράμμισε, ενώ χαρακτήρισε «ανατριχιαστική εξέλιξη» το γεγονός ότι τέθηκαν σε επιφυλακή τα ρωσικά πυρηνικά.

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων», επισήμανε.

Πόλεμος στην Ουκρανία - OHE: «Eντελώς απαράδεκτος ο θάνατος αμάχων»

Ο ΓΓ του ΟΗΕ χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο» τον θάνατο αμάχων, συμπεριλαμβανομένου παιδιών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας θα καταλήξουν σε εκεχειρία και διπλωματική λύση.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC, ο Γκουτέρες τόνισε, ακόμη, πως ο ΟΗΕ έχει στη διάθεσή του αξιόπιστες πληροφορίες ότι οι ρωσικοί στόχοι χτυπούν κτίρια κατοικιών, κρίσιμες μη στρατιωτικές υποδομές και άλλους μη στρατιωτικούς στόχους.

«Αυτή η κλιμακούμενη βία – η οποία έχει ως αποτέλεσμα θανάτους αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών – είναι εντελώς απαράδεκτη. Αρκετά. Οι στρατιώτες πρέπει να επιστρέψουν στους στρατώνες τους. Οι ηγέτες πρέπει να κινηθούν προς την ειρήνη», είπε ο Γκουτέρες.

Επίσης, οι πληροφορίες θέλουν τον επικεφαλής του ΟΗΕ να τονίζει ότι η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Εκπρόσωπος Ουκρανίας: Δε μπορείτε να δικαιολογήσετε χιλιάδες στρατιώτες σας στο έδαφός μας

Άμεσο μήνυμα απέστειλε στη Ρωσία ο εκπρόσωπος για την Ουκρανίας απευθυνόμενος στη συνέλευση του ΟΗΕ, λέγοντας ότι η Ρωσία σε καμία περίπτωση δε μπορεί να δικαιολογήσει τους χιλιάδες στρατιώτες της στο ουκρανικό έδαφος.

Όσο για την έκκληση της Ρωσίας προς τον ουκρανικό στρατό να απομακρύνει την κυβέρνηση της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος της πληττόμενης από τη ρωσική εισβολή χώρας ρώτησε: «Είστε τρελός;».

Προέτρεψε, τέλος, τη Ρωσία να «δείξει σεβασμό», υποστηρίζοντας, πάντως, ότι ο ρωσικός λαός αξίζει την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ