- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Ρωσία στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκάλεσε χθες Κυριακή σπάνια έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών προκειμένου να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία κείμενο που καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αφού η Μόσχα χρησιμοποίησε το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει το κείμενο να ψηφιστεί από το ΣΑ την περασμένη εβδομάδα, οι δυτικές κυβερνήσεις ελπίζουν ότι θα υπάρξει απερίφραστη καταδίκη της εισβολής από τη ΓΣ, η συνεδρίαση της οποίας προγραμματίζεται να αρχίσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).
Στην τέταρτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία μέσα σε μία εβδομάδα, οι 11 από τις 15 χώρες μέλη του τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να κατατεθεί το σχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση. Η Ρωσία ψήφισε κατά, αλλά δεν είχε δικαίωμα βέτο σε αυτή το διαδικαστικό ζήτημα.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να σταματήσει τον κόσμο να ενωθεί για να καταδικάσει την εισβολή της στην Ουκρανία», τόνισε η πρεσβεύτρια της Βρετανίας στον ΟΗΕ, η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ.
Με δεδομένο ότι αρκετές χώρες αναμένεται να τοποθετηθούν στο βήμα της ΓΣ, η διαδικασία ενδέχεται να κρατήσει μέρες. Θα πρόκειται για μόλις την 11η έκτακτη ειδική συνεδρίασή της τα τελευταία 70 και πλέον χρόνια.
Πόλεμος στην Ουκρανία-ΟΗΕ: Κείμενο που καταδικάζει την ρωσική εισβολή στη σημερινή Γενική Συνέλευση
Σκοπός είναι να ξεπεραστεί τουλάχιστον ο αριθμός των ψήφων των χωρών που είχαν χαρακτηρίσει άκυρο το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την προσάρτησή της στη Ρωσία το 2014. 100 κράτη μέλη είχαν ταχθεί τότε υπέρ, 11 είχαν ταχθεί κατά και 58 απείχαν.
Το τρέχον σχέδιο ψηφίσματος, αντίγραφο του οποίου περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου, καταδικάζει τη ρωσική εισβολή «με τους πιο σθεναρούς όρους» και εκφράζει υποστήριξη στην εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ενότητα της Ουκρανίας. Αξιώνει την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσίας και την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.
Κατά διπλωματικές πηγές, το κείμενο θα τροποποιηθεί.
Ενώ οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι συχνά νομικά δεσμευτικές, αυτές της Γενικής Συνέλευσης εξ ορισμού δεν έχουν τέτοια φύση, έχουν ωστόσο αξία σε επίπεδο συμβολισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε live τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Έχουμε τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο και τον χρησιμοποιούμε»
Φιλοτέχνησε το έργο το 1633 σε νεαρή ηλικία
Πώς η εξέλιξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να καθορίσει τη δεύτερη θητεία Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Καθώς ο πόλεμος εισέρχεται ήδη στην τρίτη ημέρα
Εκρήξεις σε Λίβανο και Ιράν, με εμπλοκή ΗΠΑ, Ισραήλ και Χεζμπολάχ
«Η ιρανική πολιτική αποτελεί απειλή για όλους», τόνισε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας
Ακυρώθηκε ο αγώνας με τη Μονακό λόγω βομβαρδισμών - Ασφαλείς στο ξενοδοχείο τους οι έφηβοι
Στόχος η ισχυρή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
Οι ολικές σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν κάθε 18 μήνες έως τρία χρόνια
Τα ιρανικά κρατικά μέσα μεταδίδουν ότι υπέκυψε στα τραύματά της μετά την αεροπορική επιδρομή
Έγραψε συνθήματα που τον χαρακτήριζαν «σιωνιστή εγκληματία πολέμου»
H ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη
Έρευνα του ΠΟΥ για τρία ακόμη κέντρα υγείας
«Στόχος δεν είναι η αλλαγή του καθεστώτος» δηλώνει ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ
Η ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών
«Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείουμε τίποτα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ποιος είναι ο 53χρονος Χασάν Χομεϊνί και ποια η στάση που τηρεί τα τελευταία χρόνια
Γιατί υπάρχουν Βρετανικές Βάσεις - Το νομικό καθεστώς και η σημασία τους
«Τώρα θέλουν απεγνωσμένα συμφωνία, αλλά είναι αργά», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η χαρμόσυνη είδηση από την εξόντωσή τους μετριάζεται από την αβεβαιότητα που προκαλεί η αλλοπρόσαλλη και συχνά εχθρική απέναντι στην Ευρώπη και τη λογική πολιτική του Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.