Κοσμος

ΗΠΑ: Απέλαση Ρώσου «πράκτορα» που εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη

Αντίποινα για την απέλαση 12 διπλωματών από τον ΟΗΕ προαναγγέλει η Μόσχα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ουάσινγκτον απελαύνει Ρώσο «πράκτορα» που εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη.
ΟΗΕ - ΑΡΧΕΙΟ © EPA/JASON SZENES

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ουάσινγκτον απελαύνει Ρώσο «πράκτορα» που εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απελαύνουν έναν Ρώσο «μυστικό πληροφοριοδότη» που εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

«Στις 28 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν επίσης τη διαδικασία για να απαιτηθεί η αποχώρηση ενός Ρώσου πράκτορα πληροφοριών που εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος έχει καταχραστεί τα προνόμια διαμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Ρώσος που εργάζεται για τα Ηνωμένα Έθνη και απελαύνεται, προστίθεται στους 12 Ρώσους διπλωμάτες του ΟΗΕ, τους οποίους η Ουάσινγκτον διέταξε επίσης να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουτζαρίκ, ανέφερε σήμερα σχετικά με την απέλαση του Ρώσου και μέλους του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών: «Λυπούμαστε που βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, αλλά έχουμε δεσμεύσεις με τη χώρα υποδοχής».

«Αυτό που κάνει την απόφαση λίγο δύσκολο να γίνει κατανοητή είναι ότι το μέλος του προσωπικού ήταν προγραμματισμένο να τελειώσει την αποστολή του στις 14 Μαρτίου», είπε ο Ντουτζαρίκ.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ζητήθηκε από τους 12 Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν μέχρι τις 7 Μαρτίου. Το χαρακτήρισε «εχθρική» κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και είπε ότι η Ρωσία θα απαντήσει «επειδή είναι διπλωματική πρακτική».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντίποινα για την απέλαση 12 διπλωματών από τον ΟΗΕ προαναγγέλει η Μόσχα

Αντιδρώντας η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει με αντίποινα για την απέλαση 12 διπλωματών της από τις ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη για φερόμενη κατασκοπεία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η ενέργεια της Ουάσινγκτον «δεν θα μείνει χωρίς την αρμόζουσα αντίδραση και απάντηση - όχι απαραίτητα συμμετρική».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι οι απελαθέντες διπλωμάτες ήταν «πράκτορες πληροφοριών» που «εμπλέκονταν σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνουν τις επιθέσεις οι Ρώσοι - Live

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ