Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί στο Κίεβο (LIVE εικόνα)

Βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο και Μαριούπολη

62224-137655.jpg
Newsroom
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κιεβο
Βομβαρδισμοί σε Κίεβο-Χάρκοβο από τη Ρωσία © ΕPA Pool

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο. Ο χάρτης με τις επιχειρήσεις της Ρωσίας. Η ανασκόπηση για την 6η ημέρα μετά τη ρωσική εισβολή.

Συνεχίζεται για έκτο συνεχόμενο 24ωρο ο πόλεμος στην Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα να αυξάνουν την πίεση στο Κίεβο.

Στο στόχαστρο ρωσικών δυνάμεων βρέθηκε o πύργος τηλεπικοινωνιών και τηλεόρασης στο Κίεβο. Νωρίτερα, η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα πλήξει στόχους στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Νέοι βομβαρδισμοί σημειώνονται από τις 23.00 και μετά.

Το Κίεβο είναι βυθισμένο στο σκοτάδι. Στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας και σε κεντρικές συνοικίες επικρατεί εκκωφαντική σιωπή. Κάτοικοι βρίσκονται στα καταφύγια, σε υπόγεια και σταθμούς του μετρό. Σε θέσεις μάχης ο ουκρανικός στρατός.

Στους δρόμους οι πολίτες έχουν στήσει οδοφράγματα και αυτοσχέδιους φράχτες με μεταλλικά αντικείμενα, ξύλα και παλιά λάστιχα. Παντού ανεμίζουν ουκρανικές σημαίες. Οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας είναι έτοιμοι για τη μεγάλη επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Χάρτης για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Με κόκκινο χρώμα οι κινήσεις του ρωσικού στρατού
Χάρτης για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Με κόκκινο χρώμα οι κινήσεις του ρωσικού στρατού @DefenceHQ

Την ίδια ώρα, για δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων την Τετάρτη (02.03) μιλούν ρωσικές πηγές. Σημειώνεται ότι το πρωί ξεκινά στη Μαριούπολη επιχείρηση εκκένωσης για τους Έλληνες ομογενείς, καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ανοίγει ανθρωπιστικό διάδρομο, προκειμένου να φύγουν άμαχοι από τη -στρατηγικής σημασία- πόλη μπροστά στην Αζοφική Θάλασσα.

Ukraine Live Camera - Multiple View Points [Russian Invasion]

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

00.50 Η αυστριακή OMV αποχωρεί από Gazprom και εξετάζει να κάνει το ίδιο και στον Nord Stream2

Η συνέχεια ΕΔΩ

00.30 Στα 5 χλμ. οι Ρώσοι από τη Μαριούπολη. Ετοιμάζουν τη μεγάλη επίθεση

Νέες εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Μαριούπολη. Στα 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης τα ρωσικά στρατεύματα. Θέμα ωρών η τελική επίθεση για την κατάληψη της πόλης.

00.20 Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η συνέχεια ΕΔΩ

00.14 Συνεδριάζει σήμερα (Τετάρτη) το πρωί το Συμβούλιο Άμυνας της Γαλλίας με εντολή Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας. Το συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη (02.03) το πρωί. Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει αυτό μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Γαλλία συμμετέχει στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία και σκοπεύει να παράσχει αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

00.10 Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ: «Η Ουκρανία δεν υποστηρίζει τη διπλωματία»

Η Ρωσία ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει «καμία επιθυμία από την πλευρά της Ουκρανίας» για την εξεύρεση δίκαιης και ισορροπημένης λύσης στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό δήλωσε ο Γκενάντι Γκατίλοφ, ο Ρώσος πρεσβευτής στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Και πρόσθεσε: «Η Ρωσία υποστηρίζει τη διπλωματία, που βασίζεται στον σεβασμό των θέσεων όλων των χωρών και στην αρχή της ισότητας, αλλά για την ώρα δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο».

23.56 Στα ύψη οι τιμές σε σιτάρι και καλαμπόκι - Νέο αρνητικό ρεκόρ

Οι τιμές του σίτου άλεσης και του αραβοσίτου έκλεισαν σήμερα σε νέο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά, αντίστοιχα σε 351,25 ευρώ και 340 ευρώ ανά τόνο για την προθεσμία του Μαρτίου 2022, επηρεασμένες από τη ρωσο-ουκρανική κρίση.

«Οι τιμές των σιτηρών συνέχισαν την άνοδό τους από τη χθεσινή ημέρα, ενώ "η κρίση εδραιώνεται": Τα ουκρανικά λιμάνια εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα και η ζήτηση είναι μεγάλη, με "αγοραστές που αναζητούν λύσεις" για να αντικαταστήσουν τα ουκρανικά φορτία στα οποία ήλπιζαν ότι μπορούν να υπολογίζουν» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νταμιέν Βερκάμπρ, μεσίτης για την εταιρεία Inter-Courtage.

23.42 Η Σουηδία θέλει να αγοράσει το συντομότερο οπλικά συστήματα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε σήμερα Τρίτη (01.03) ότι η κυβέρνησή της θέλει να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας και να επιταχύνει τον επανεξοπλισμό της που ήδη είναι σε εξέλιξη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι αμυντικές ικανότητες της Σουηδίας πρέπει να ενισχυθούν, ο επανεξοπλισμός πρέπει να επιταχυνθεί» είπε η Άντερσον σε τηλεοπτική ομιλία της. Και πρόσθεσε: «Η Σουηδία πρέπει να έχει ισχυρή άμυνα», γνωστοποιώντας ότι η Σουηδία θα αυξήσει περαιτέρω το ποσό των στρατιωτικών της δαπανών. «Δεν τελούμε υπό την άμεση απειλή επίθεσης, αλλά το γενικό επίπεδο απειλής έχει αυξηθεί» ξεκαθάρισε.

23.30 Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο

Χωρίς τέλος το ρωσικό σφυροκόπημα στην ουκρανική πρωτεύουσα. Νέοι βομβαρδισμοί τη νύχτα από το ρωσικό πυροβολικό στο Κίεβο.

23.26 Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι μπαίνει σύντομα πλαφόν σε καύσιμα και σιτάρι

Το βίντεο με τις δηλώσεις του ΕΔΩ

23.22: Μέτρα από Google και Apple κατά της Ρωσίας

Η συνέχεια ΕΔΩ.

23.15 Το βίντεο με τον Γιάρεμτσουκ που συγκινεί

Ο Ρόμαν Γιάρεμτσουκ αποθεώθηκε στην αναμέτρηση της Μπενφίκα με την Γκιμαράες. Την ώρα που γινόταν η αλλαγή και ο Ουκρανός επιθετικός ήταν έτοιμος να μπει στον αγώνα, οι φίλαθλοι στο γήπεδο «Ντα Λουζ» στην Πορτογαλία σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να χειροκροτούν.

Ο Ρόμαν Γιάρεμτσουκ γνώρισε την αποθέωση σε ένα συγκινητικό standing ovation στο 62ο λεπτό της αναμέτρησης. Ο κόσμος στις κερκίδες έστειλε μήνυμα να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός επιθετικός «λύγισε». Το συγκινητικό βίντεο συνεχίζει να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Benfica x Vitória SC: A emoção de Yaremchuk

 

22.55 Ασκήσεις ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων

Για τη Θάλασσα Μπάρεντς απέπλευσαν ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια, όπου θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις, μετά την απόφαση Πούτιν να θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας, ως απάντηση στις κυρώσεις που δέχθηκε από τη Δύση, μετά την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

22.30 Τουρκία: Δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Τουρκία δεν προτίθεται να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει το Anadolu

22.10 Nέες ισχυρές εκρήξεις κοντά στο Χάρκοβο

Λίγες ώρες αφότου 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες στο Χάρκοβο, πολλαπλές εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή. 


21.50 Ρωσία: Ο Πούτιν απαγορεύει τις εξαγωγές συναλλάγματος άνω των 10.000 δολαρίων

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τις εξαγωγές συναλλάγματος που υπερβαίνουν τα 10.000 δολάρια, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από αύριο Τετάρτη, 2 Μαρτίου.

21.30 E.E.: Ενέκρινε τον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το SWIFT

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το διατραπεζικό σύστημα Swift, συμπεριλαμβανομένης της VTB, μεταδίδει το Bloomberg News.

21.10 Σολτς σε Πούτιν: Να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς κάλεσε για ακόμη μία φορά τον Βλαντίμιρ Πούτιν «να σταματήσει αμέσως» όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα και να επιστρέψει στον διάλογο.

20.45 Φλοράνς Παρλί για Ευρώπη: «Είτε θα σταθεί στο ύψος των περιστάστεων, είτε θα εξαφανιστεί»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια «ιστορική στιγμή για την Ευρώπη που πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη είτε θα τον αντιμετωπίσει, είτε θα εξαφανιστεί».

20.20 Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει στη Χερσώνα

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στην πόλη της Χερσώνας στα νότια της Ουκρανίας, αλλά η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει το κτίριο της διοίκησης της πόλης, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εσωτερικών Βαντίμ Ντενισένκο.

20.10 Ο Ζελένσκι ζητεί από τη Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς για να ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την κατάπαυση πυρός, καθώς ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών απέφερε ελάχιστη πρόοδο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, μέσα σε ένα αυστηρά φρουρούμενο κυβερνητικό συγκρότημα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική πολεμική αεροπορία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συνιστούσε προληπτικό μέτρο και δεν θα έφερνε τη Συμμαχία σε τροχιά πολέμου με τη Ρωσία.

19.50 Η Μόσχα ετοιμάζει την είσοδο λευκορωσικών στρατευμάτων στον πόλεμο, σύμφωνα με το Κίεβο

Οι μυστικές υπηρεσίες του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι η Ρωσία προετοιμάζει μια πρόκληση για να δικαιολογήσει την είσοδο λευκορωσικών στρατευμάτων στον πόλεμο.

Σε ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι υπηρεσίες ανέφεραν ότι έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρχαν περίπου 300 άρματα μάχης της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε λίγο νωρίτερα σήμερα ότι καμία από τις στρατιωτικές μονάδες της χώρας του δεν έχουν μετακινηθεί από τις βάσεις τους, αλλά συμπλήρωσε ότι η χώρα του μπορεί να κινητοποιήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες σε περίπτωση κινδύνου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

19.41 Νέες δηλώσεις Ζελένσκι – Είχε συνομιλία με τον Μπάιντεν

Πρέπει να σταματήσουμε τον εισβολέα το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που είχε σήμερα συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, τον οποίο ευχαρίστησε για την στήριξη.

19.10 Ουκρανία τώρα: Ο χάρτης με τις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα έναν νέο χάρτη με τις πιο πρόσφατες πολεμικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία.

polemos-oukrania-xartis.jpg

18.49 Ουκρανία: Πέντε νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στον πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο

Ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν πως πέντε άτομα σκοτώθηκαν στη ρωσική επίθεση στον τηλεοπτικό πύργο του Κιέβου.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα πως ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τηλεοπτικό πύργο στο Κίεβο, προκαλώντας τη διακοπή της εκπομπής καναλιών.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε την Ρωσία βάρβαρη για την επίθεση στον πύργο που βρίσκεται κοντά σε μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ, τόπος μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές Εβραίων κατά τη διάρκεια του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

"Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στον πύργο της τηλεόρασης, κοντά στο μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ ανέφερε στο Twitter.

18.29 Λευκορωσία: Αναπτύσσει περισσότερες δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέφερε σήμερα ότι ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτύξει άλλη μια αντιαεροπορική συστοιχία S-400 στα δυτικά του Μινσκ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται ένα άλλο πρακτορείο, το λευκορωσικό Belta.

18.15 Interfax: Πούτιν και Μαδούρο συζήτησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας - Βενεζουέλας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο συζήτησαν για την ενίσχυση μιας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας σήμερα Τρίτη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

17.47 Τζόνσον: Δεν θα πολεμήσουν βρετανικά στρατεύματα στην Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα πως βρετανικά στρατεύματα δεν θα πολεμήσουν ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και ότι οι πρόσφατες ενισχύσεις που έστειλε το Λονδίνο ήταν εντός των συνόρων των μελών του ΝΑΤΟ.

17.35 Ξεκίνησε ο βομβαρδισμός στο Κίεβο

Σύμφωνα με αναφορές, σταμάτησε η μετάδοση των ουκρανικών τηλεοπτικών καναλιών μετά τον βομβαρδισμό του πύργου τηλεπικοινωνιών και τηλεόρασης του Κιέβου

17.15 Ουκρανία: Οι αρχές του Σούμι αντάλλαξαν έναν Ρώσο αξιωματικό με πέντε Ουκρανούς στρατιώτες

Η βορειοανατολική επαρχία Σούμι της Ουκρανίας αντάλλαξε σήμερα έναν αιχμάλωτο Ρώσο αξιωματικό με πέντε Ουκρανούς μαχητές των αμυντικών δυνάμεων της χώρας, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκιι, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη ανταλλαγή αιχμαλώτων σε αυτήν την περιοχή.

16.55 Ρωσία: Η Ουκρανία δεν έχει πλέον πρόσβαση στην Αζοφική θάλασσα-ρωσικό ΥΠΑΜ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν έχει πλέον πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο TASS.

Τα ρωσικά στρατεύματα και οι φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία ένωσαν τις δυνάμεις τους την Τρίτη στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Νωρίτερα, ο Εντουαρντ Μπασούριν, διοικητής των αυτονομιστικών δυνάμεων στο φιλορωσικό έδαφος του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι στόχος του είναι να περικυκλώσει «πλήρως» τη Μαριούπολη, μια πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, όπου ζουν μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA ανακοίνωσε επίσης ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, έφθασαν στα σύνορα της περιοχής Ντονέτσκ και ενώθηκαν με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η πόλη Βολνοβάχα, που απέχει μία ώρα οδικώς στα βόρεια της Μαριούπολης, "καταστράφηκε" σε μεγάλο βαθμό σήμερα, σύμφωνα με τον Πάβλο Κιριλένκο, τον Ουκρανό κυβερνήτη της περιοχής του Ντονέτσκ.

16.26 Γαλλία: 300 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία ως άμεση οικονομική βοήθεια

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Καστέξ δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία θα προσφέρει 300 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία ως άμεση οικονομική βοήθεια.

16.05 Από το Κίεβο στο Λβιβ μεταφέρεται η ιταλική πρεσβεία

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, η Ρώμη αποφάσισε να μεταφέρει την πρεσβεία από το Κίεβο στο Λβιβ, εξαιτίας της κλιμακούμενης έντασης.

15.47 Ρωσικές πηγές: Αύριο ο δεύτερος γύρος συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας

Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας προγραμματίστηκε για αύριο, Τετάρτη 2 Μαρτίου, σύμφωνα με ρωσικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο TASS.

15.40 Η Ρωσία καλεί τους κατοίκους του Κιέβου που μένουν κοντά σε υποδομές πληροφοριών να απομακρυνθούν. Την ίδια ώρα η Adidas διακόπτει τη συνεργασία της με τη Ρωσική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

15.27 Η Ρωσία επιβάλλει capital controls

Η Ρωσία επιβάλλει capital controls τη στιγμή που η οικονομία της βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί για την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία TASS και RIA, o Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, ανακοίνωσε την Τρίτη (1/3) τα capital controls, για να σταματήσει την έξοδο ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα.

15.03 Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο - Δέκα άτομα πέθαναν από τις επιθέσεις

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες εναντίον του κέντρου στο Χάρκοβο, δήλωσε ο Αντόν Χεραστσένκο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

14.01 Η δραματική ομιλία Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο

«Είναι τραγωδία αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας, είναι βαρύ το τίμημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε παρέμβασή του, εξ αποστάσεως, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και τόνισε πως η Ουκρανία αγωνίζεται για να γίνει ισότιμο μέλος της Ε.Ε. και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό της χώρας του.

Β. Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αποδείξτε μας ότι δεν θα μας αφήσετε μόνους | 1/3/22 | ΕΡΤ

13.53 Διπλωμάτες έφυγαν στην ομιλία Λαβρόφ στον ΟΗΕ

Μετά το μποϊκοτάζ της ομιλίας του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, οι διπλωμάτες αποχώρησαν και από την ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Μεγάλος αριθμός των αντιπροσωπειών των χωρών στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποχώρησαν από την αίθουσα λίγα δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της μετάδοσης της ομιλίας του Λαβρόφ.

12.55 Από τρία μέτωπα η ρωσική επίθεση – Πού διεξάγονται σήμερα οι μάχες

Το σφυροκόπημα των Ρώσων έχει επικεντρωθεί σε Χάρκοβο, Μαριούπολη και Χερσώνα δείχνοντας επί της ουσίας το τριπλό μέτωπο από το οποίο προσπαθούν να «κυκλώσουν» το Κίεβο.

Οι βομβαρδισμοί στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις είναι συνεχείς, με περισσότερο από μισό εκατομμύριο πολίτες να έχουν φύγει από τη χώρα. Ακολουθεί χάρτης με τα σημεία, όπου διεξάγονται σήμερα οι μάχες.

maxi.jpg

12.30 «Αδιάκριτος βομβαρδισμός» πόλεων

Η Ρωσία βομβαρδίζει σκοπίμως πόλεις, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και υποδομές αμάχων για να σπείρει τον πανικό μεταξύ των Ουκρανών, κατήγγειλε σήμερα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

«Έπεσε το πέπλο. Η Ρωσία βομβαρδίζει κέντρα πόλεων, εξαπολύει απευθείας πυραυλικά πλήγματα και πλήγματα του πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές και διοικητικά κέντρα», σημείωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

12.13 Ρώσος υπουργός Άμυνας: Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας

Η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία έως ότου πετύχει τους στόχους της, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Σόιγκου δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της Μόσχας είναι να προστατευθεί από τις απειλές που δημιουργούνται από τη Δύση, προσθέτοντας πως η Ρωσία δεν καταλαμβάνει ουκρανικό έδαφος.

11.45 Στόχος των αυτονομιστών η Μαριούπολη

Στόχος συνεχών βομβαρδισμών είναι η Μαριούπολη, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Πρόσθεσε ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι και έχουν πληγεί υποδομές.

Την ίδια ώρα ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών δήλωσε ότι οι δυνάμεις του στοχεύουν να περικυκλώσουν το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης.

11.37 Παρέμβαση Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ζητά την ένταξη «χωρίς καθυστέρηση» της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα απευθυνθεί σήμερα στις 13.30 ώρα Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης.

11.13 Κυρώσεις από το Λονδίνο στη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα Sberbank

Η βρετανική κυβέρνηση έθεσε σήμερα τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, τον τραπεζικό κολοσσό Sberbank, στον κατάλογο με τις οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

11.01 Μπλόκο από Ε.Ε. σε Russia Today και Sputnik

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί την έγκριση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιβολή απαγόρευσης πρόσβασης των Russia Today και SPUTNIK στην ευρωπαϊκή αγορά μέσων ενημέρωσης ανεξαρτήτως του δικτύου διανομής τους.

«Το μέτρο σημαίνει ότι θα απαγορευθεί στους διαχειριστές της ΕΕ να μεταδίδουν, να διευκολύνουν ή με κάθε άλλο τρόπο να συμβάλουν στην μετάδοση περιεχομένου των RT και Sputnik», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν.

Το μέτρο περιλαμβάνει καλωδιακή, δορυφορική μετάδοση, μέσω IPTV, με πλατφόρμες ή εφαρμογές αναπαραγωγής βίντεο, είτε είναι νέες, είτε προεγκατεστημένες.

09.55 Βρετανία: Η ρωσική προέλαση στο Κίεβο έχει σημειώσει μικρή πρόοδο

Σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, η προέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κίεβο έχει σημειώσει μικρή πρόοδο.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τη χρήση του πυροβολικού βορείως του Κιέβου και στα περίχωρα του Χαρκίβ (Χάρκοβο) και του Τσερνιχίβ», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ενημέρωση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

09.20 Εγκαταλείπουν το Ντόνετσκ οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Όλα τα μέλη της ειδικής επιτροπής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα εγκαταλείψουν το Ντόνετσκ.

Η αποστολή αυτή παρατηρούσε και ανέφερε παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Κιέβου και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

09.13 Επίθεση στο Χάρκοβο

Συνεχίζονται οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην πόλη Χάρκοβο. Σε βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται το κυβερνητικό κτίριο στο Χάρκοβο να πλήττεται πιθανότατα από πύραυλο.

08.46 Πάνω από 70 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό

Τουλάχιστον εβδομήντα Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε βάση στην πόλη Οχτίρκα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, προχθές Κυριακή, ενημέρωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, μέσω Facebook.

08.20 Ο ρωσικός στρατός προ των πυλών της Χερσώνας

Προ των πυλών της ουκρανικής πόλης της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, βόρεια της Κριμαίας, έφτασε ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου της.

«Στις εισόδους της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε σημεία ελέγχου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε μέσω Facebook ο Ιγκόρ Κολιχάγεφ, ο δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας ότι «η Χερσώνα είναι και θα παραμείνει ουκρανική (...) η Χερσώνα αντιστέκεται!».

08.01 Καταρρίφθηκαν 5 ρωσικά μαχητικά & ελικόπτερο

Στην κατάρριψη πέντε μαχητικών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας προχώρησαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις όπως γνωστοποίησαν.

Τα αεροσκάφη φέρονται να καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στις πόλεις Βασίλκιβ και Μπρόβαρι, στην περιοχή γύρω από το Κίεβο.

07.49 Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία

Συνεχίζονται οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις πολιτών σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, με εκατοντάδες άτομα να διαμαρτύρονται για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ μάλιστα πολλοί εξ αυτών συνελήφθησαν.

Ειδικότερα, κάπου 208 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα και 181 στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τον ιστότοπο OVD-Info. Σε όλη τη χώρα, έγιναν 413 συλλήψεις σε 13 πόλεις.

07.15 Η Mastercard απέκλεισε ρωσικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς

Η Mastercard Inc. Ανακοίνωσε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, πως απέκλεισε πολλούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας από το δίκτυο διεκπεραίωσης πληρωμών της.

Η Mastercard ανέφερε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους ρυθμιστικούς φορείς το προσεχές διάστημα σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Υποσχέθηκε επίσης να δωρίσει 2 εκατομμύρια δολάρια για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του πολέμου.

07.09 Στα 25 χλμ από το Κίεβο η ρωσική οχηματοπομπή

Εικόνες από δορυφόρους που τραβήχτηκαν εχθές, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022, κατέγραψαν ότι πελώρια ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου, βασικού στόχου των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας μετά την εισβολή της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα –όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.–, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

06.55 Οι επιθέσεις σε Χάρκοβο και Κίεβο

Οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην πόλη Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο Χάρκοβο, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ