Κοσμος

Η φρικώδης απάντηση του Πούτιν στη νίκη της Ελευθερίας

Ποιες είναι οι υποτιθέμενες εναλλακτικές λύσεις ενός ηττημένου στο πεδίο της μάχης δικτάτορα;

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του Πούτιν στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία © EPA/POOL

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ελεύθερος κόσμος θα γίνει μάρτυρας μίας σειράς εγκλημάτων πολέμου χωρίς προηγούμενο στην ελεύθερη Ευρώπη

Το σχέδιο του παρανοϊκού δικτάτορα για γρήγορη προέλαση, σαρωτική επικράτηση και παράδοση των όπλων από τους Ουκρανούς δεν απέτυχε μόνο παταγωδώς: εξευτέλισε τη δήθεν υπερδύναμη με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Ίσως δεν υπάρχει στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία παρόμοιο παράδειγμα στρατηγικής ήττας μίας εισβολής που σχεδιάστηκε με πάσα λεπτομέρεια και επί μακρόν.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο στρατός του δικτάτορα, παρά την πελώρια αριθμητική υπεροχή του σε προσωπικό και υλικό, δεν ήταν έτοιμος να επικρατήσει στο πεδίο λόγω μίας σειράς προβλημάτων (ανεδαφικών οραμάτων, δραματικής υποστελέχωσης, λανθασμένων πληροφοριών, αδυναμίας υποστήριξης, πλημμελούς ανεφοδιασμού και άλλων). Σημαίνει όμως επίσης ότι ποτέ δεν περίμενε τέτοια λυσσώδη, και πάνδημη, αντίσταση από τους Ουκρανούς, που κατέστησαν όλα τα παραπάνω μείζονες παράγοντες ήττας.

Η ηρωική, πατριωτική εμφάνιση του Προέδρου Ζελένσκι υπήρξε καταλυτική τις πρώτες ημέρες αντιστρέφοντας απολύτως τους όρους του πολέμου (όχι απλώς η φυγή του, αλλά ακόμη και μία δραματική, πόσο δε μάλλον ηττοπαθής εμφάνιση του «κωμικού» θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα), ενώ ο στρατός της φύλης χώρας, μαζί με την εθνοφρουρά, τους εθελοντές, τις πρόχειρα συντεταγμένες ομάδες απαράσκευων μαχητών, αντρών και γυναικών, αντιτάσσει θυελλώδη άμυνα και επικρατεί σε σημεία-κλειδιά, αφαιρώντας από τους επιτιθέμενους όλα τα στοιχεία εκείνα που θα τους επέτρεπαν να αποκόψουν τις ουκρανικές δυνάμεις, να καταλάβουν πόλεις στρατηγικής σημασίας και, εντέλει, να ξεκουράσουν και να οργανώσουν εκ νέου τα στρατεύματά τους.

Όμως τι ΕΠΙΣΗΣ σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο Ρώσος δικτάτορας, κολλημένος πια στα σχοινιά και χωρίς δυνατότητα υποχώρησης (κάτι τέτοιο θα σήμαινε την εξαφάνισή του), θα επιχειρήσει να αντιστρέψει την κατάσταση και να κάμψει τη μαχόμενη Ουκρανία με άλλους τρόπους. Βρόμικους τρόπους. Και «φαντασμαγορικούς».

Υποστηρίζω ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα γίνουμε μάρτυρες τέτοιου μεγέθους χτυπημάτων που, με έναν φυσιολογικό εχθρό, δεν θα τα περιμέναμε.

Δεν μιλούμε για τη στρατολόγηση μουσουλμάνων μισθοφόρων —οι σιίτες δολοφόνοι θα σκοτώσουν μεν πολλά γυναικόπαιδα μέσα στις πόλεις κατά τον προσφιλή τους τρόπο, αλλά θα βρουν μαρτυρικό θάνατο ΑΚΡΙΒΩΣ από τα γυναικόπαιδα— ή άλλων διεθνών τρομοκρατών και λογής ασασίνων —άλλωστε προηγήθηκανοι παραστρατιωτικές ομάδες των ναζιστών τής Βάγκνερ, της Σπάρτα και άλλων, και βέβαια οιαιμοσταγείς Τσετσένοι πολέμαρχοι, μεταξύ διαφόρων άλλων—, ούτε για την παραπάνω από πιθανή εμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων ΚΑΙ της Λευκορωσίας (μολονότι κάτι τέτοιο αποδεικνύει περίτρανα το μέγεθος της ιταμής ρωσικής ήττας), αλλά για χτυπήματα:

(α΄) είτε με χημικά και άλλα απαγορευμένα από τις διεθνείς συνθήκες όπλα εντός πόλεων,
(β΄) είτε με σαρωτικούς βομβαρδισμούς πυκνοκατοικημένων περιοχών και εκατόμβες θυμάτων,
(γ΄) είτε με καταστροφή ακόμη περισσότερων νοσοκομείων, μαιευτηρίων κ.ο.κ.
(δ΄) είτε με χτυπήματα σε κομβόι αμάχων καθώς θα κατευθύνονται σε ασφαλείς περιοχές
(ε΄) είτε με «συμβολικές» καταστροφές μνημείων ή/και εμβληματικών κτιριακών συγκροτημάτων (π.χ., του Κοινοβουλίου)
(στ΄) είτε με κάποιον συνδυασμό των παραπάνω.

Είναι 100% σίγουρο.

Οι επόμενες ημέρες (και ώρες) θα γραφτούν ανεξίτηλα στην ιστορία λόγω μίας σειράς εγκλημάτων πολέμου που δεν θα έχουν κανένα προηγούμενο στην ελεύθερη Ευρώπη. Να είμαστε προετοιμασμένοι και να κάνουμε καρδιά. Και η Ευρώπη, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, ας πάρει τα μέτρα που οφείλει να πάρει. Δεν υπάρχει δημοκράτης πολίτης που θα αρνηθεί να συνταχθεί με τις αποφάσεις της.

Η Ουκρανία, που υπερασπίζει τα σπίτια μας, θα νικήσει στο τέλος, αλλά πρώτα —κατά δυστυχία της ανθρωπότητας—, καθώς δεν αντιμετωπίζει έναν φυσιολογικό εχθρό, θα πληρώσει, φευ, βαρύ τίμημα αίματος και πόνου.

Slava Ukraini!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ