Κοσμος

Ουκρανία - Ρώσος υπουργός Άμυνας: Σε πλήρη ετοιμότητα τα πυρηνικά

Ο Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον Πούτιν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία - Ρώσος υπουργός Άμυνας: Σε πλήρη ετοιμότητα τα πυρηνικά
Πόλεμος στην Ουκρανία © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Σε πλήρη ετοιμότητα τα πυρηνικά», είπε στον Πούτιν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

Το ρωσικό Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις του Βορείου Στόλου και του Στόλου του Ειρηνικού έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, σύμφωνα με την διαταγή που έδωσε χθες ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, είπε στον Πούτιν ότι οι βάρδιες στα πόστα των διοικήσεων των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, στο Βόρειο Στόλο, στον Στόλο του Ειρηνικού και η Διοίκηση Αεροπορίας Μακρού Βεληνεκούς έχουν αρχίσει να εκτελούν καθήκοντα μάχης με ενισχυμένο προσωπικό, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ο Πούτιν διέταξε χθες την ρωσική στρατιωτική διοίκηση να θέσει τις δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού απαντώντας, όπως είπε, σε επιθετικές δηλώσεις ηγετών του ΝΑΤΟ και στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας.

Η δήλωση Πούτιν έγινε όταν οι ρωσικές δυνάμεις συνάντησαν την σθεναρή ουκρανική αντίσταση μετά την εισβολή.

Η δημοσιογράφος του Sky News, Νταϊάνα Μαγκνέι, υποστηρίζει ότι η απόφαση του Πούτιν να θέσει σε πλήρη ετοιμότητα το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας φαίνεται να προβλημάτισε τον υπουργό, Σεργκέι Σοϊγκού. Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι «ακόμη και ο υπουργός Άμυνας του Πούτιν φαίνεται ανήσυχος».

Στην πράξη όλοι καταλαβαίνουν ότι ο Πούτιν απειλεί τη Δύση, δηλώνοντας έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ήδη οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν σαν «απαράδεκτη» την αναφορά, έστω και έμμεση, σε πυρηνικά όπλα, ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον έχει απευθύνει προειδοποίηση στον Πούτιν «να μην κάνει το τραγικό σφάλμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κούλεμπα, είπε ότι ένα πυρηνικό χτύπημα θα ήταν «καταστροφικό για ολόκληρο τον κόσμο. Η διαταγή του Πούτιν δόθηκε λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να υπάρξει συνάντηση αντιπροσώπων από τη Ρωσία και την Ουκρανία για διαπραγματεύσεις. Εμείς εκλαμβάνουμε αυτή τη διαταγή σαν μια προσπάθεια να ανέβουν οι τόνοι και να ασκηθεί επιπλέον πίεση στους Ουκρανούς διαπραγματευτές.

»Εμείς όμως δεν πρόκειται να υποκύψουμε. Θα προσέλθουμε στις συνομιλίες με μια πολύ απλή προσέγγιση. Πηγαίνουμε για να ακούσουμε τι έχει να μας πει η Ρωσία, κι εμείς θα πούμε την άποψή μας για όλα όσα συμβαίνουν».

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι Ρώσοι έριξαν θερμοβαρική βόμβα», λένε οι Ουκρανοί

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Οκτρίκα στην Ουκρανία δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν θερμοβαρική βόμβα.

Όπως αναφέρει και ο Independent του Κιέβου, o Πάβλο Κουζμένκο δήλωσε ότι «οι Ρώσοι κατακτητές έριξαν θερμοβαρική βόμβα. Αυτός ο τύπος όπλου είναι γνωστή ως η πιο θανατηφόρα μη πυρηνική βόμβα, η οποία προκαλεί εκρήξεις που επιφέρουν τεράστιες θερμοκρασίες».

Δείτε live τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ