Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται τελικά οι διαπραγματεύσεις

Αρχίζει 3ος γύρος μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου © EPA/SERGEI KHOLODILIN / BelTA / HANDOUT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κάθισαν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές έπειτα από διάλειμμα.

Δεν ολοκληρώθηκαν τελικά οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στα σύνορα με τη Λευκορωσία, σύμφωνα με το SkyNEWS, το οποίο επικαλείται πηγή από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Αν και αρχικά πληροφορίες του SkyNEWS έκαναν λόγο για ολοκλήρωση των συνομιλιών, νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές συνεχίζονται, ενώ και σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου δήλωσε, σύμφωνα με το RIA Novosti, ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σύντομα θα εισέλθουν στον τρίτο γύρο.

Στις 16:51 το SkyNews σε νέα ανάρτηση αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία-Ουκρανία συνεχίζονται και διευκρινίστηκε ότι οι αξιωματούχοι απλώς έκαναν ένα διάλειμμα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω πληροφορίες για το αν υπήρξε κάποιου είδους συμφωνία από τις δύο πλευρές.

Στόχος της συνάντησης ήταν η επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε νωρίτερα η ουκρανική προεδρία.

Οι συζητήσεις των αντιπροσωπειών των δυο χωρών, έγιναν στο σημείο «Aleksandrovka - Vilcha» της πόλης Γκόμελ της Λευκορωσίας.

Ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ που καθόταν στην κεφαλή του τραπεζιού καλωσόρισε αντιπροσωπείες από την Ουκρανία και τη Ρωσία διαβεβαιώνοντας τες ότι θα πρέπει να αισθάνονται «απόλυτα ασφαλείς»:

«Να διασφαλίσω ότι όλα θα διεξαχθούν ομαλά. Η ασφάλειά σας είναι εγγυημένη θέλω να αισθάνεστε όλοι ασφαλείς. Ελπίζουμε να επιλύσετε τις διαφορές σας, ο λαός της Λευκορωσίας εύχεται για αυτό».

«Αγαπητοί φίλοι, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας μου ζήτησε να σας καλωσορίσω και να παρέχω τα πάντα για το έργο σας, όπως συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και τον Πρόεδρο Πούτιν. Μπορεί να αισθάνεστε απόλυτα ασφαλείς εδώ. Αυτό είναι το ιερό μας καθήκον», είπε ο Βλαντιμίρ Μακέι.

«Ο Πρόεδρος Λουκασένκο ελπίζει ειλικρινά ότι, κατά τις σημερινές συνομιλίες, θα είναι δυνατό να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα αυτής της κρίσης. Όλοι οι Λευκορώσοι προσεύχονται για αυτό. Οποιεσδήποτε προτάσεις, ως προς τη διοργάνωση της σημερινής συνάντησης, θα εξεταστούν και θα εκπληρωθούν απολύτως», πρόσθεσε. «Ανυπομονούμε για τα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το γραφείο του Ζελένσκι, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την Ρωσία ζήτησε την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

H ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε εκεί με ελικόπτερα. 

H ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε με ελικόπτερα
H ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε με ελικόπτερα © EPA/BELTA HANDOUT

Διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας: Αυτή είναι η αντιπροσωπεία της Ουκρανίας

Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει τους:

  • Υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρεζνίκοβ
  • Επικεφαλής της παράταξης του Υπηρέτη του Λαού, Νταβίντ Αραχαμία
  • Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Τοσίτσκι
  • Σύμβουλος του προεδρικού γραφείου Μιχαήλ Ποντόλιακ
  • Αναπληρωτής πρόεδρος της ουκρανικής βούλης (Verkhovna Rada), Ρουστέμ Ουμέροβ
  • Άντρι Κοστίν, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Ουκρανικής Αντιπροσωπείας στην Τριμερή Ομάδα Επαφής

Λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών το Υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν στο Πριάπατ και ανάρτησε και μια φωτογραφία με την αίθουσα και το τραπέζι που θα καθίσουν οι αποστολές της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Σε αυτές υπάρχουν σημαιάκια των δύο χωρών και πιο πίσω οι σημαίες τους, μαζί με αυτή της Λευκορωσίας.

Δείτε live τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ