- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Συναγερμός σε Πορτογαλία και Ισπανία: Τζιχαντιστικό κάλεσμα για τρομοκρατικές επιθέσεις εν μέσω διαδηλώσεων
Οι ισπανικές αρχές εντόπισαν διαδικτυακά μηνύματα που προτρέπουν σε επιθέσεις κατά αστυνομικών και πολιτών σε ευρωπαϊκές χώρες
Ισπανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι μηνύματα σε ιστότοπο που φέρεται να συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος καλούν σε επιθέσεις κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων
Οι ισπανικές αρχές φέρεται να εντόπισαν μηνύματα από τζιχαντιστικές ομάδες τα οποία καλούσαν σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και διαδηλωτών στις διαμαρτυρίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας.
Το πορτογαλικό Sistema de Segurança Interna (SSI) αναφέρει ότι «παρακολουθεί στενά αυτή την προειδοποίηση»: «Η Γενική Γραμματέας του Sistema de Segurança Interna παρακολουθεί στενά την προαναφερθείσα κατάσταση (τζιχαντιστικές εκκλήσεις για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και διαδηλωτών) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και σε μόνιμη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές», σημειώνει το SSI, σε απάντηση που απέστειλε στο πρακτορείο Lusa.
Σύμφωνα με την εφημερίδα El País, το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να έχει εντοπίσει σε ιστότοπο που φέρεται να συνδέεται με το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, μηνύματα που προτρέπουν σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και διαδηλωτών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που συνεχίζονται εδώ και αρκετές εβδομάδες σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων στην Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, και που έφτασαν στο αποκορύφωμά τους το περασμένο Σαββατοκύριακο, με ένα κύμα βίας στη Γαλλία, όπου κτίρια όπως το δημαρχείο της Λιμόζ ή τα γραφεία τουρισμού της Λυών πυρπολήθηκαν και σε μεγάλο βαθμό καταστράφηκαν.
Βίαια επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων εμπρησμών, σημειώθηκαν επίσης στην Ιταλία, κυρίως στο Μιλάνο.
Σε Πορτογαλία και Ισπανία, το κόστος ζωής και η στεγαστική κρίση βρίσκονται πίσω από τις καθημερινές διαμαρτυρίες και τις λεγόμενες «acampadas» στις πλατείες ορισμένων από τις μεγαλύτερες πόλεις, όπως στη Λισαβόνα, στο Πόρτο και στη Μαδρίτη.
Η ισπανική εφημερίδα αναφέρει ότι είχε πρόσβαση σε εσωτερικό έγγραφο του Gabinete de Coordenação de Cibersegurança, στο οποίο εμφανίζονται μηνύματα που ενθαρρύνουν την εκμετάλλευση διαδηλώσεων με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή και οδομαχιών για τη διάπραξη επιθέσεων.
Σύμφωνα με την El País, η μορφή που έχουν λάβει οι διαμαρτυρίες, με εκείνες στη Γαλλία να συγκεντρώνουν πάνω από 800.000 ανθρώπους το περασμένο Σαββατοκύριακο, προσφέρει «μια σπάνια ευκαιρία για να τους επιτεθούν» και η αστυνομία «μετατρέπεται σε εύκολη λεία όταν υπάρχουν αψιμαχίες με διαδηλωτές».
Οι τζιχαντιστές φέρεται να έχουν δώσει ακόμη και πρακτικές συμβουλές για το πώς να πραγματοποιηθούν οι επιθέσεις, καλώντας να «μαρτυρίσουν» μέσω βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας ή επιθέσεων με οχήματα εναντίον πεζών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη Δικαιοσύνη
Οι ισπανικές αρχές εντόπισαν διαδικτυακά μηνύματα που προτρέπουν σε επιθέσεις κατά αστυνομικών και πολιτών σε ευρωπαϊκές χώρες
Διαπραγματεύσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας - Οι πιέσεις της Αθήνας και οι αντιδράσεις
Ασθενείς κινδυνεύουν με μόνιμη τύφλωση
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή εύθραυστη κυβέρνηση μειοψηφίας: Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι
Αυξημένη καταγράφεται η συμμετοχή των Δημοκρατικών, των Αφροαμερικανών και των ισπανόφωνων
Το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με ειδικούς
Τα «αγκάθια» που προκαλούν κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ήθελαν να εμφανιστούν δίπλα στον ρώσο ΥΠΕΞ
«Δεν υπάρχει μία στιγμή που να μην αισθάνομαι πόνο»
Η ανακοίνωση του Βατικανού
Εξοργισμένοι οι γονείς - Φόβοι για μετάδοση μολυσματικών ασθενειών
Στο υψηλότερο επίπεδο επιφυλακής η χώρα
Αρνείται να παραιτηθεί o υπουργός Μεταφορών
Ο ηθοποιός είναι Πρέσβης Καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών και πηγαίνοντας στην Ουκρανία βρέθηκε εν μέσω βομβαρδισμών
Γιατί ακυρώνει προεκλογικές συγκεντρώσεις
Το αναπάντητο ερώτημα για τη δολοφονία της 15 χρόνια μετά
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
H ιστορία, οι παραδόσεις και οι συμβολισμοί
Ο ρόλος του Starshield
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.