- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πόλεμος στην Ουκρανία - διαπραγματεύσεις: Αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια ζητεί η αντιπροσωπεία του Κιέβου.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών Ουκρανίας - Ρωσίας στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την Ρωσία ζητεί την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς, σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας, μετέδωσαν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Российская и украинская делегации за столом переговоров pic.twitter.com/Uy5nNPSBJN
— РИА Новости (@rianru) February 28, 2022
Η συνάντηση λαμβάνει χώρα σε έδαφος της Λευκορωσίας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στην περιοχή του Γκόμελ. H ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε εκεί με ελικόπτερα.
Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε νέο μήνυμα στον λαό της Ουκρανίας και εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την έκβαση του πολέμου, λέγοντας: «είμαι σίγουρος ότι θα νικήσουμε».
Στο μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ακούγεται να λέει ότι «ο καθένας μας είναι ένας πολεμιστής» και ζητά άμεση ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. Επιπλέον, επιχειρεί να εμψυχώσει παράλληλα τους συμπατριώτες του με τη φράση «είμαι σίγουρος ότι θα νικήσουμε».
Διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας: Αυτή είναι η αντιπροσωπεία της Ουκρανίας
Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει τους:
- Υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρεζνίκοβ
- Επικεφαλής της παράταξης του Υπηρέτη του Λαού, Νταβίντ Αραχαμία
- Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Τοσίτσκι
- Σύμβουλος του προεδρικού γραφείου Μιχαήλ Ποντόλιακ
- Αναπληρωτής πρόεδρος της ουκρανικής βούλης (Verkhovna Rada), Ρουστέμ Ουμέροβ
- Άντρι Κοστίν, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Ουκρανικής Αντιπροσωπείας στην Τριμερή Ομάδα Επαφής
Λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών το Υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν στο Πριάπατ και ανάρτησε και μια φωτογραφία με την αίθουσα και το τραπέζι που θα καθίσουν οι αποστολές της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Σε αυτές υπάρχουν σημαιάκια των δύο χωρών και πιο πίσω οι σημαίες τους, μαζί με αυτή της Λευκορωσίας.
⚡️🇷🇺🇧🇾🇺🇦In Belarus, everything is ready to host Russia-Ukraine negotiations. Waiting for delegations to arrive pic.twitter.com/WSnPMyChwg
— Belarus MFA 🇧🇾 (@BelarusMFA) February 28, 2022
Ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε πως η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει πως δεν περιμένει και πολλά από τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο συμφώνησε για να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα να σταματήσει ο πόλεμος.
Διαπραγματεύσεις - Μπορέλ: Χαιρετίζουμε το πρώτο βήμα για την επίλυση της κρίσης
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ χαιρέτισε την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο Γκόμελ. «Αυτό είναι το πρώτο βήμα, χαιρετίζουμε τη συνάντηση», ανέφερε το RIA Novosti.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. «Αυτό το θέμα δεν είναι στην τρέχουσα ατζέντα. Πρέπει να εστιάσουμε τώρα σε πιο πρακτικά πράγματα. Πρέπει να διατυπώσουμε μια απάντηση τις επόμενες ώρες, όχι τα χρόνια. Η Ουκρανία έχει ευρωπαϊκές προοπτικές, αλλά πρέπει να πολεμήσουμε τον επιτιθέμενο», είπε.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντιμίρ Μακέι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο ελπίζει να επιλύσει όλα τα ζητήματα κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κατά τις διαπραγματεύσεις.
«Ο πρόεδρος Λουκασένκο ελπίζει ότι θα βρεθεί μια λύση σε όλα τα ζητήματα κρίσης και όλοι οι Λευκορώσοι προσεύχονται για αυτό», δήλωσε ο Μακέι κατά την έναρξη των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, οποιαδήποτε αιτήματα και προτάσεις μελών των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, θα «εκτελούνται σιωπηρά».
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις (Live)
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταδικάστηκε σε θάνατο έπειτα από οκτώ μήνες κράτησης
Ο Τζέιμς ΜακΚρέρι Β΄ αποχώρησε από το έργο τον Οκτώβριο του 2025
Tα επιστημονικά δεδομένα παραμένουν περιορισμένα
Ο δημοσιογράφος δεν την δέχεται
Οι δύο χειριστές κατάφεραν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το αεροσκάφος
Ένα χάσμα μεγαλύτερο του ενός αιώνα
Τι αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα - Η αναζήτηση μιας «ενδιάμεσης» λύσης
Ο πρώην παραγωγός αναμένεται να ακούσει νέα ποινή και στην Καλιφόρνια
Ο κόπος ανταμείφθηκε με το ασημένιο μετάλλιο στους Ασιατικούς Αγώνες
Ο Μασούντ Πεζεσκιάν κάλεσε σε διεθνή συνεργασία για ειρήνη - Αποχώρησε η αμερικανική αντιπροσωπεία
Σκληρή κριτική από τους Σοσιαλδημοκράτες
Δημοσκοπικό αδιέξοδο για το CDU, με την AfD να παγιώνει το προβάδισμά της
Η δημόσια τηλεόραση NPO παίρνει τη σκυτάλη μετά την αποχώρηση του Avrotros
Η παρέμβασή του έγινε πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Η γυναίκα αρνείται τις καταγγελίες, ενώ οι φίλοι της υποστηρίζουν ότι ο εν διαστάσει σύζυγός της προσπάθησε να την παγιδεύσει
Το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση της συλλογής του
Η υπόθεση εξελίχθηκε σε νέο σημείο έντασης γύρω από τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία
Βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από την πτώση
Επί τάπητος εμπόριο, AI και γεωπολιτικές διαφορές
«Έπρεπε να είχα διακόψει κάθε επαφή μαζί του νωρίτερα», δήλωσε ο νορβηγός διπλωμάτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.