Βιβλιο

Τo Μαγικό βιβλΙο

Ανοίξαμε το Μαγικό Κουτί από αγάπη για τα βιβλία και το γράψιμο, και την επιθυμία μας να τα καταφέρουμε σε μια δουλειά που μας αρέσει.

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 176
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
92384-207452.jpg

Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε έναν καινούριο εκδοτικό οίκο; Ανοίξαμε το Μαγικό Κουτί από αγάπη για τα βιβλία και το γράψιμο, και την επιθυμία μας να τα καταφέρουμε σε μια δουλειά που μας αρέσει. Με την πρόθεση να εκφράσουμε μια νέα ιδεολογία, μια συγκεκριμένη - καθολική θέση για τη ζωή και τον κόσμο, για το σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, τη σχέση του με την Ανατολή, για τα θεμελιώδη φιλοσοφικά ερωτήματα, και κυρίως για τον σημερινό άνθρωπο απέναντι σε όλα αυτά, με αναντικατάστατο όπλο την ανάγνωση.

Ποιο κενό της αγοράς φιλοδοξείτε να καλύψετε; Το Μαγικό Κουτί δεν ιδρύθηκε για να καλύψει κάποιο κενό στη βιβλιοπαραγωγή των 9.000 τίτλων ετησίως. Ούτε στοχεύει να παραγκωνίσει παλαιότερους, μικρούς και μεγάλους εκδότες, συμμετέχοντας στην τροφοδότηση ενός ανταγωνιστικού κλίματος στην αγορά, στη μάχη για το ευπώλητο βιβλίο. Φιλοδοξία μας είναι να συνδράμουμε στην αύξηση της αναγνωσιμότητας, να κερδίσουμε μερίδιο νέων και παλαιών αναγνωστών με τις εκδοτικές μας επιλογές.

Πώς αντιμετωπίζετε τον ανταγωνισμό και τη διεύρυνση της αγοράς; Μέσω της διαφοροποίησης: αισθητική ιδιαιτερότητα, μικρό εύρος παραγωγής κι επίσης εκδίδοντας βιβλία ιδιαίτερης θεματολογίας και τρόπου γραφής, που θα συνδυάζουν τη ζωντάνια της λογοτεχνίας με τη συστηματικότητα της επιστημονικής έρευνας.

Οι πρώτοι σας τίτλοι; Είναι δύο βιβλία-προτάσεις ενός νέου είδους που θα ονομαζόταν ίσως «μυθιστορηματική μελέτη». Το πρώτο, «Η ζωή μετά το διάβολο» της Μαρίας Λεκάκη, είναι μια συνοπτική και εικονογραφημένη ιστορία της κόλασης. Ένα δοκίμιο ιστορίας της τέχνης, γραμμένο βιωματικά, με τον τρόπο της λογοτεχνίας, ώστε να αφορά ευρύτερο των ειδικών κοινό. Το δεύτερο, «Α, όπως Αμερική» σε επιμέλεια Δημήτρη Αποστόλου, είναι μια ευφάνταστη «μυθιστορηματική μελέτη», στην οποία διερευνάται η σχέση μύθου και πραγματικότητας, αμερικανικού ονείρου και εφιάλτη.

Στο μέλλον; Θα εκδοθούν και μυθιστορήματα πολύ συγκεκριμένου ύφους και είδους, που θα υπηρετούν τις ίδιες ιδέες με τις μελέτες μας: ιστορίες από το παρελθόν, που πιστεύουμε πως πρέπει να ξαναέρθουν στο προσκήνιο, και κείμενα από το παρόν, που διαισθανόμαστε ότι προδιαγράφουν το μέλλον.

Διαβάζει το κοινό; Γεγονός είναι πως η αναγνωσιμότητα στη χώρα μας είναι χαμηλή. Αντιμετωπίζουμε αυτό το δεδομένο με αισιοδοξία και όχι στενοχώρια. Το ερμηνεύουμε σαν μια τεράστια ευκαιρία να πειστούν διάφορες κοινωνικές ομάδες, κυρίως οι νέοι να στραφούν στο διάβασμα, την ανάγνωση, ως όπλο κατανόησης του κόσμου και όχι ως ευκαιρία απομόνωσης από τους γύρω.

Νέοι συγγραφείς έχουν ελπίδες να εκδοθούν σε εσάς; Έχουμε κάνει ένα ευρύ άνοιγμα και περιμένουμε ανταπόκριση από αναγνώστες και δημιουργούς να ανοίξουν το Μαγικό Κουτί – ανθρώπους που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με μας, δέκτες και δυνάμει πομπούς του μηνύματος που μεταδίδουμε, επί του παρόντος με πολλά παράσιτα. Επιθυμούμε το Μαγικό Κουτί να ταυτιστεί με μια new age πνευματική κίνηση, νέων σε ηλικία και ιδέες ανθρώπων, που αναζητούν ένα modus vivendi σ’ έναν κόσμο που καθίσταται βαθμηδόν ολοένα και πιο πολύπλοκος, ίσως και τρομακτικός…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ