- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Όσο υπάρχουν (οικονομικοί) άνθρωποι
Ο Γιάννης Παπαδογιάννης μιλάει στην A.V. για το βιβλίο του «Η άνοδος και η πτώση του Homo Economicus»
Το «Η άνοδος και η πτώση του Homo Economicus» (εκδ. Παπαδόπουλος) που υπογράφει ο συντάκτης της Οικονομικής Καθημερινής, Γιάννης Παπαδογιάννης, δεν είναι ένα ακόμα οικονομικό βιβλίο. Από αυτά που έχουν λόγο ύπαρξης, ακριβώς επειδή απομυζούν την επικαιρότητα της κρίσης. Είναι ένα βιβλίο «αυτοκριτικής» από την πλευρά της οικονομικής επιστήμης, έχει φιλοσοφικές/κοινωνιολογικές προεκτάσεις και σπουδαίο ιστορικό ενδιαφέρον. Γραμμένο με χιούμορ σε απλή γλώσσα που δεν απευθύνεται σε «φύτουλες» των σομόν σελίδων, αλλά γίνεται αντιληπτή από κανονικούς ανθρώπους. Είχαμε μερικές ερωτήσεις για το συγγραφέα...
Ποιος είναι ο Homo Economicus; Σύμφωνα με την οικονομική επιστήμη ο Homo Economicus είναι ένα μονοδιάστατο, εγωιστικό, αυτοματοποιημένο ον, το οποίο έχοντας πλήρη γνώση των οικονομικών συνθηκών, δρα απολύτως ορθολογικά με μοναδικό γνώμονα τη μεγιστοποίηση του προσωπικού του συμφέροντος. Το πλάσμα αυτό –που δεν κοιμάται επειδή νυστάζει, αλλά διότι η ικανοποίηση που θα λάβει αν κοιμηθεί ξεπερνά την ικανοποίηση που θα έχει αν μείνει μια επιπλέον ώρα ξύπνιο– είναι ο άνθρωπος όπως τον αντιλαμβάνονται οι σύγχρονοι οικονομολόγοι.
Με αυτό το βιβλίο θέλετε να μας «πείσετε» να αποδεχθούμε την πτυχή του Οικονομικού Ανθρώπου που υπάρχει μέσα μας; Ή να αμφισβητήσετε την πανάκεια της ύπαρξής της; Με το βιβλίο θέλω να δείξω ότι ο ορθολογισμός, δηλαδή η αναλυτική σκέψη, δεν είναι παρά μόνο μια διάσταση της χαοτικής πραγματικότητας που διέπει την ανθρώπινη συμπεριφορά. Ο homo sapiens, δηλαδή όλοι εμείς, δεν είναι μια ψυχρή αριθμομηχανή υπολογισμού ωφελειών, αλλά πολλά περισσότερα. Είναι πλάσμα πολυσύνθετων ψυχικών και νοητικών διεργασιών, ενώ η δυναμική αλληλεπίδραση με το κοινωνικό δίκτυο και το περιβάλλον οδηγεί στις πιο απρόβλεπτες αντιδράσεις και συμπεριφορές. Οι αισθήσεις, η γλώσσα, η λειτουργία της μνήμης και της αντίληψης, η σκέψη, ο τρόπος λήψης αποφάσεων, η νοημοσύνη και ο συναισθηματικός κόσμος αποτελούν πολύπλοκες, αινιγματικές, λειτουργικές δομές τις οποίες κατανοούμε σε περιορισμένο βαθμό.
Στο βιβλίο υποστηρίζετε πως η θεωρία βλάπτει σοβαρά την πραγματικότητα. Αν, μάλιστα, «οικονομολόγος είναι κάποιος που ξέρει 365 διαφορετικούς τρόπους για να κάνει έρωτα, αλλά δεν πάει ποτέ του με γυναίκα», άραγε πρέπει να παίρνουμε ιδιαίτερα σοβαρά τους, Έλληνες και ξένους, οικονομολόγους-σταρ της εποχής; Γενικά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και μετριοπαθείς. Ο άνθρωπος απέχει πολύ από το να είναι τέλειος ή να γνωρίζει τα πάντα. Οι ειδικοί κάνουν απίστευτα λάθη και κατά καιρούς υποστηρίζουν απίστευτες ανοησίες. Μέχρι το 1850 οι γιατροί θεωρούσαν άσκοπο και περιττό το πλύσιμο των χεριών. Έτσι στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο περισσότεροι στρατιώτες πέθαναν από μολύνσεις που προκαλούσαν τα βρόμικα χέρια των γιατρών από ό,τι στα πεδία των μαχών. Η βασική υπόθεση πάνω στην οποία είχε στηθεί η χορήγηση των subprime δανείων και που οδήγησαν στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ήταν ότι οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ δεν θα μειώνονταν. Ακριβοπληρωμένα στελέχη, με σπουδές στα καλύτερα οικονομικά πανεπιστήμια του κόσμου, πίστευαν ότι οι τιμές των σπιτιών στις ΗΠΑ δεν θα πέσουν ποτέ.
Η κρίση είναι αποτέλεσμα της αυτοκαταστροφικής απληστίας ως δομικό στοιχείο του καπιταλισμού ή ανεπαρκούς πολιτικής αντιμετώπισής της; Η απληστία δεν είναι δομικό στοιχείο του καπιταλισμού, αλλά του ανθρώπου. Δεν είναι μόνο η απληστία αλλά συναισθήματα, ορμές, προκαταλήψεις, κοινωνικές επιρροές, η τύχη, το περιβάλλον και πολλά άλλα που καθορίζουν τη συμπεριφορά μας και κατ’ επέκταση τις οικονομικές αποφάσεις. Νομίζω ότι το ζήτημα δεν είναι να περιορίσουμε την οικονομική ελευθερία, αλλά την ανεξέλεγκτη ελευθερία που υποδαυλίζει τις υπερβολές.
Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της (νεο)ελληνικής βερσιόν του Homo Economicus; Η νεοελληνική εκδοχή του οικονομικού ανθρώπου είναι ότι είμαστε περισσότερο ευάλωτοι σε ορισμένες αδυναμίες. Είμαστε ανυπόμονος λαός, με ισχυρή πεποίθηση ότι τα ξέρουμε όλα. Δύσκολα συνεργαζόμαστε μεταξύ μας ενώ η μεταπολίτευση δημιούργησε ένα μαγικό τρόπο σκέψης. Περιμένουμε τα πάντα από το κράτος, ενώ όταν κάτι πάει στραβά πάντα φταίει κάποιος τρίτος. Παλαιότερα οι Αμερικάνοι, τώρα οι Γερμανοί, ποτέ όμως εμείς. Ωστόσο, η πρόοδος έρχεται πάντα μέσα από μια διαδικασία δοκιμής - λάθους - βελτίωσης. Αν δεν αναγνωρίζεις τα λάθη σου, δεν μπορείς να βελτιωθείς.
Ποιες φοβάστε ότι μπορεί να είναι οι σημαντικότερες εκδορές που θα μας αφήσει η κρίση, υποχωρώντας τόσο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο; Και ποιο θα είναι το πορτρέτο του νέου Homo Economicus που θα προκύψει; Θα σας απαντήσω με τη φράση που κλείνει το βιβλίο. Είναι του ιστορικού Herbert Fishe ο οποίος σημειώνει ότι: «Από τη σκοπιά της Ιστορίας το γεγονός της προόδου είναι καταγεγραμμένο ρητά και κατηγορηματικά. Ωστόσο, η πρόοδος δεν είναι φυσικός νόμος. Το έδαφος που κερδήθηκε από μια γενιά, μπορεί κάλλιστα να χαθεί από την επόμενη». Με άλλα λόγια, πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα οι κοινωνίες θα προοδεύσουν, ωστόσο βραχυπρόθεσμα μπορεί να δούμε τα χειρότερα. Ελπίζω να μην αποτελέσει η γενιά μας την αναγκαία θυσία για την πρόοδο των επόμενων γενεών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Η Ιστορία, το βίωμα, τα ντοκουμέντα, οι μαρτυρίες συμπορεύονται με τη μυθοπλασία
Η χαρισματική αφήγηση του Morris, μέσα από σημαντικές πηγές και σπουδαίο documentation
Τίτλος του «Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα» - Θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη
Η συγγραφέας φωτίζει τα παράδοξα και τις αντιθέσεις της ιταλικής κοινωνίας
Αν δεν υπήρχε καμιά εξωτερική επίπτωση, τιμωρία, θα άλλαζες κάτι από τις επιλογές στη ζωή σου;
Ανήκε στη δεύτερη μεταπολεμική γενιά των Ελλήνων πεζογράφων
Απόψε στις 7:30 μμ. παρουσιάζεται το βιβλίο «Συνομιλίες με πρόσωπα της Υγείας» των εκδόσεων ATHENS VOICE BOOKS
Η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός μιλά για μια από τις ηρωίδες της ζωής της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.