Μουσικη

«Πριν να γίνει ένα τραγούδι χρειάζεται πρώτα κάποιος να φτιάξει ένα όργανο»

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
359728-745341.jpg

To 1o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Οργανοποιίας θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 30 Ιουνίου έως την Κυριακή 2 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66& Θεσσαλονίκης, Θησείο). Ένα τριήμερο γεμάτο ομιλίες, τεχνικές επιδείξεις και πολλή μουσική. Για να μάθουμε περισσότερα μιλήσαμε με τον οργανοποιό Γιώργο Μπασιά, ιδρυτικό μέλος και δάσκαλο οργανοποιίας στο εργαστήριο Ασκαρδαμυκτί, το οποίο διοργανώνει και το Φεστιβάλ.

Γιώργος Μπασιάς

Πώς προέκυψε η ιδέα να πραγματοποιηθεί το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Οργανοποιίας;

Σε μία περίοδο που οι δεσμοί με την παράδοση και τις ελληνικές ρίζες κινδυνεύουν να χαθούν, τώρα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη να ρίξουμε φως στις τέχνες των προγόνων μας, φέρνοντάς τες και πάλι στο προσκήνιο, βοηθώντας στη δημιουργία ενός αφοσιωμένου κοινού.

Στόχος μας είναι αυτό το εγχείρημα να γίνει ένας ετήσιος θεσμός  που θα φέρνει κοντά καταξιωμένους καλλιτέχνες, τεχνίτες & ακαδημαϊκούς από διάφορους χώρους, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μία κοινότητα γύρω από την τέχνη της παραδοσιακής οργανοποιίας, να εμπνεύσουμε τους νέους, να φωτίσουμε την ελληνική παράδοση μέσα από ένα πρίσμα που δεν έχει λάβει μέχρι τώρα τη δέουσα σημασία και ως εκ τούτου να στηρίξουμε τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες του είδους.

Πείτε μας συνοπτικά κάποια από τα ενδιαφέροντα που θα γίνουν στη διάρκεια του τριημέρου…

Πέραν της έκθεσης χειροποίητων παραδοσιακών οργάνων, η οποία θα τρέχει καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 10 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από οργανοποιούς, ακαδημαϊκούς & μουσικούς, επιδείξεις τεχνικών από επαγγελματίες οργανοποιούς αλλά και μαθητές του ΚΔΒΜ Ασκαρδαμυκτί, καθώς και μουσικές παραστάσεις και παιδικά δρώμενα.

Κάποιος που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο, για ποιους λόγους θα του προτείνατε να επισκεφθεί το Φεστιβάλ;

Για να δει πόσο όμορφα πράγματα μπορεί να φτιάξει κάποιος με τα δυο του χέρια και τη φαντασία του, για να αντιληφθεί πως πριν να γίνει ένα τραγούδι χρειάζεται πρώτα κάποιος να φτιάξει ένα όργανο (τραγουδώντας!), για να ακούσει μουσική και τέλος για να βγει έξω απ’ το σπίτι του, να γνωρίσει όμορφους ανθρώπους ξεφεύγοντας έτσι από το κλοιό της ατομικότητας του.

Στην έκθεση θα υπάρχουν και όργανα της ελληνικής παράδοσης τα οποία σήμερα πια είναι «ξεχασμένα»; Ποια είναι αυτά;

Δυστυχώς θα έπρεπε να αλλάξουμε στην ερώτηση, αντικαθιστώντας τη λέξη «ξεχασμένα» με τη λέξη «άγνωστα». Τέτοια όργανα είναι το ούτι, το πολίτικο λαούτο, η πολίτικη λύρα και άλλα, που εμείς ευτυχώς τα μάθαμε επειδή κάποιοι δεν τα ξέχασαν ποτέ. Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η μουσική που γεννήθηκε από αυτά τα όργανα βγαίνει πάλι στην επιφάνεια, από νέους σε ηλικία μουσικούς. Ας είναι το φεστιβάλ και αυτό στο βαθμό που μπορεί, ένας λόγος για κάποιον να τα μάθει.

Ποια μουσικά όργανα είναι πιο εύκολα στην κατασκευή τους; Κάποιος που θα ξεκινήσει τώρα την ενασχόληση, τι θα δοκιμάσει να φτιάξει πρώτα;

Κάποια στιγμή είχε ερωτηθεί ένας μουσικός, ποιο είναι το πιο δύσκολο όργανο για κάποιον να μάθει να παίζει και είχε απαντήσει πως το πιο δύσκολο είναι αυτό που δεν μας αρέσει, πράγμα που ισχύει γενικότερα στη ζωή. Κάποιος που θέλει σήμερα να φτιάξει ένα όργανο θα το κάνει.

Θέλω να πω ότι όργανα κατασκευάζονται εδώ και χρόνια, οπότε βασιζόμαστε σε πληροφορία που ήδη υπάρχει. Επίσης εγώ είμαι πολύ πρόθυμος να μοιραστώ όσα γνωρίζω όπως τα έμαθα από τον αγαπημένο μου δάσκαλο Φώτη Λουρίδα και από προσωπική μελέτη.

Φαντάζομαι ότι με το να φτιάξει κάποιος μόνος του την κιθάρα ή το μπουζούκι που θα παίζει, αυτόματα θα δημιουργείται και μια άλλη σχέση μεταξύ του μουσικού και του οργάνου. Σήμερα, υπάρχουν οργανοπαίκτες που φτιάχνουν μόνοι τα μουσικά τους όργανα; 

Υπάρχουν. Έτσι κι αλλιώς πρέπει να ξέρεις να παίζεις το όργανο που φτιάχνεις, έτσι ώστε να μπορείς να κρίνεις το ηχητικό αποτέλεσμα της κατασκευής. Είναι φανταστικό να γράφεις ένα τραγούδι με όργανο που ο ίδιος έχεις φτιάξει! Είσαι πατέρας με δύο παιδιά.

*Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του τριημέρου: www.lutheriefest.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.