Ο γνωστός ηθοποιός μιλά για τον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή και την παράσταση στο θέατρο Παλλάς
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°

Τίνα Τέρνερ 1939 - 2023: Μια ζωή simply the best
Τίνα Τέρνερ 1939 - 2023: Η ζωή και η μουσική πορεία της βασίλισσας του rock 'n' roll - Οι επιτυχίες, οι κακοποιήσεις που δέχτηκε, οι άγνωστες πτυχές της καριέρας της
Νομίζω πως η πρώτη μου ανάμνηση από την Τίνα Τέρνερ είναι ένα στιγμιότυπο της από κάποια από τις δεκάδες glam εμφανίσεις της στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν, με το χαρακτηριστικό μίνι λαμέ φόρεμα και τα εξίσου χαρακτηριστικά πόδια της να τραγουδάει τo «The Best» – το στιγμιότυπο που είχε επιλέξει να ενσωματώσει όποιος σχεδίασε τα τηλεοπτικά spots των συλλογών του Compact Disc Club στη διαφήμιση για τα «60 χρυσά classic hits» ή κάτι τέτοιο. Όταν μερικά χρόνια αργότερα, σε μια πρώιμη φάση πειραματισμού με τον cult κινηματογράφο έπεσα πάνω στο ίδιο πρόσωπο που με επίσης λαμέ φουτουριστική αμφίεση υποδυόταν την πιο συμπαθή «κακιά» στην ιστορία των μεταποκαλυπτικών ταινιών στο φιλμ «Mad Max: Beyond Thunderdrοme», για κάποιον λόγο περίεργο όσο και η ίδια η ταινία, δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να συνδέσω τις δύο εκδοχές. Η ιστορία της Τίνα Τέρνερ βέβαια, όταν θα έμπαινα στη διαδικασία να τη μάθω, θα επιφύλασσε πολλές ακόμα μεταμορφώσεις με ισάριθμα μαθήματα ζωής, μουσικής και τέχνης.
Στα παρεξηγημένα λεξικά όπου συναντιούνται το pop και το rock προσπαθώντας να κάνουν τις δύο όψεις του νομίσματος να κοιταχτούν κατά πρόσωπο είναι λίγες οι αυθεντικές καταχωρίσεις, λίγα τα ονόματα που πραγματικά αξίζουν να γραφτούν στις σελίδες ως τα χαρακτηριστικά, αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της ουσίας αυτού του δίπτυχου – και η Τίνα Τέρνερ είναι μία από αυτές.
Βασίλισσα του rock 'n' roll, Acid Queen, μια από τις καλύτερες φωνές όλων των εποχών ή απλώς simply the best η Τίνα Τέρνερ, της οποίας ο θάνατος ανακοινώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, πέρασε τα 83 της χρόνια σε αυτή τη γη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: τραγουδώντας, εμπνέοντας, δυναμώνοντας, μαθαίνοντας προχωρώντας. Η ζωή της, ένα μοναδικό κράμα από σκοτεινές και δύσκολες στιγμές μοναξιάς, εγκατάλειψης και ενδοοικογενειακής βίας που την ακολούθησε από τα παιδικά της χρόνια μέχρι το ζενίθ της καριέρας της και μαγικά καρέ θριάμβου και καλλιτεχνικής κυριαρχίας είναι ξετυλίγεται μέσα από τα ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί για εκείνη, τις συνεντεύξεις της και τη βιογραφία της «I, Tina» σαν μια ταινία που αιχμαλωτίζει τον θεατή της, με τον τρόπο που μόνο οι ζωές των πραγματικών θρύλων μπορούν να το κάνουν.
Ένα κορίτσι που δεν ένιωσε ως παιδί -σύμφωνα με την ίδια- την αγάπη αλλά γνώρισε από νωρίς την επιτυχία, που έζησε τη βία και τον τρόμο από τον άνθρωπο που τη βοήθησε να διαβεί το κατώφλι του καλλιτεχνικού της μέλλοντος, μια γυναίκα που βρέθηκε από τα ψηλά στα χαμηλά και από εκεί ακόμα ψηλότερα, μια από τις σπουδαιότερες φωνές που πέρασαν από τη σύγχρονη μουσική που κατάφερε να μιλήσει σε πολύ κόσμο πιο πολύ με τη στάση της παρά με τα τραγούδια της, συνθλίβοντας κάθε λογής στερεότυπα και ανοίγοντας νέους δρόμους για την ίδια και για πολλές ακόμα γυναίκες στη μουσική βιομηχανία και στην πραγματική ζωή.
Τίνα Τέρνερ: Η κόρη ενός επιστάτη σε φυτείες βαμβακιού που έγινε η βασίλισσα του rock 'n' roll
Αυτή που όλος ο κόσμος έμελλε να λατρέψει για τo σφυρήλατο μέταλλο και τις αχανείς εκτάσεις της φωνής της, τη σαρωτική σκηνική της παρουσία και το επιδραστικό ταπεραμέντο της γεννήθηκε με το όνομα Anna Mae Bullock στις 26 Νοεμβρίου του 1939 στο Brownsville του Τενεσί όπου ο πατέρας της εργαζόταν ως επιστάτης σε φυτείες βαμβακιού – μια από τις πρώτες παιδικές αναμνήσεις που η ίδια ανακαλούσε εξάλλου σε σχετικά ντοκιμαντέρ ήταν αυτή της συγκομιδής αυτής της καλλιέργειας που έχει σημαδέψει την αμερικανική ιστορία όσο λίγες. Ως παιδί η Anna Mae τραγουδούσε στη χορωδία της τοπικής εκκλησίας των βαπτιστών για να βρει τη μουσική μερικά καρέ πιο κάτω στη πρώιμη νεανική ζωή της όταν πήγε να μείνει με τη μητέρα της -η οποία είχε εγκαταλείψει μερικά χρόνια πριν τον πατέρα της λόγω της κακοποιητικής συμπεριφοράς του- στο Σεντ Λιούις και μυήθηκε στην πλούσια νυχτερινή του ζωή. Κάπου εκεί στο club Manhattan του ανατολικού Σεντ Λιούις άκουσε για πρώτη φορά και τους Kings of Rhythm, την μπάντα που από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 είχε σχηματίσει και καθοδηγούσε με επιτυχία στη νύχτα του Μισισιπή ο Άικ Τέρνερ. Ένα νέο κεφάλαιο είχε μόλις ξεκινήσει.
Τίνα Τέρνερ: Ο γάμος με τον Άικ Τέρνερ και οι πολλαπλές κακοποιήσεις
Μπορεί η Τίνα Τέρνερ να έγινε για όλον τον κόσμο η «βασίλισσα του rock 'n' roll» στις έγχρωμες δεκαετίες του 1980 και του 1990 όταν τα τεράστια hits της όπως το «What’s Love Got To Do With It», το «Private Dancer» και φυσικά το «The Best» τα θεμέλια ωστόσο του ινδάλματός της, τουλάχιστον καλλιτεχνικά μπήκαν και έδωσαν τους καλύτερους καρπούς τους τα χρόνια που το όνομά της ήταν απλώς το ήμισυ ενός από τα σπουδαιότερα acts που έβγαλε η χρυσή φουρνιά του rhythm 'n' blues στις αμέσως προηγούμενες δεκαετίες του 1960 και του 1970.
Από το πρώτο εκείνο βράδυ που άκουσε τους Kings of Rhythm η Anna – Mae ακόμα Τίνα Τέρνερ, εντυπωσιασμένη από τη μουσική τους και από το ταλέντο του Άικ Τέρνερ, έβαλε σκοπό να βρεθεί στη σκηνή μαζί τους, πράγμα που κατάφερε ένα βράδυ του 1957. Η ερμηνεία της στο «You Know I Love You» του Β.Β. King φαίνεται ότι της έδωσε το εισιτήριο για μια θέση στη μπάντα του Άικ Τέρνερ. Μπορεί η προσωπική τους σχέση που ξεκίνησε από μια κοινή στενή φιλία μεταξύ συνεργατών που εμπνέονται ο ένας που τον άλλον, εξελίχθηκε σε ερωτική και συζυγική και κατέληξε τοξική με επανειλημμένα περιστατικά κακοποίησης σε βάρος της Τίνα Τέρνερ, να έριξε βαριές σκιές σε μεγάλες επιτυχίες, αποτελώντας μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ζωής της, η δημιουργική τους σχέση ωστόσο διασώζεται μέσα από τα αριστουργήματα της κοινής καλλιτεχνικής τους περιόδου. Το brand name «Άικ & Τίνα Τέρνερ» έχτισε τον μύθο του μέσα από τις κορυφές των αμερικανικών charts και τις πρωτιές στον σκληρό ανταγωνισμό της r’n’b εκείνης της περιόδου, μέσα από μια αλληλουχία αδαμάντινων hit singles, από το πρώιμο πλην απίστευτου βάθους «A Fool In Love» μέχρι το σαρωτικό cover του «Proud Mary» των Creedence Clearwater Revival, αγγίζοντας κορυφές όπως αυτή της συνεργασίας με τον Phil Spector στο αριστουργηματικό «River Deep – Mountain High» του 1966, το album «The Hunter» στο οποίο η blues πλευρά της Turner έλαμψε ανεπανάληπτα, ιδίως με την ερμηνεία της στο cover του ομώνυμου τραγουδιού του Άλμπερτ Κινγκ και το opening act για τους Rolling Stones στην αμερικανική περιοδεία τους του 1969.
Σε όλη αυτή την ξέφρενη πορεία καλλιτεχνικής επιτυχίας που στο απόγειό της μετριόταν με τα εκατομμύρια κόπιες από τα σινγκλάκια των Άικ & Τίνα Τέρνερ που πουλούσαν σαν ζεστό ψωμί σε όλη την Αμερική, τις εμφανίσεις του ντουέτου στα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά shows της εποχής και τους αστέρες που φρόντιζαν να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για τις συναυλίες τους η Τίνα Τέρνερ υπήρξε πάντοτε αυτόφωτη, μια αληθινή βασίλισσα της «μαύρης μουσικής» με όλα τα φόντα να τη φέρει, μερικά χρόνια αργότερα, λουσμένη στα στρας και στα φώτα των 80s στα λευκά pre – millennium σαλόνια, περίπου όπως το είχε κάνει κάποιες δεκαετίες πριν ένας άλλος βασιλιάς, ο Έλβις Πρίσλεϊ.
Τίνα Τέρνερ: Πώς ο Ντέιβιντ Μπόουι έσωσε την καριέρα της
«Το 1983 ο Ντέιβιντ Μπόουι έκανε κάτι πολύ σημαντικό για εμένα. Ήμασταν στην ίδια δισκογραφική αλλά τα στελέχη της είχαν αποφασίσει να μην με ξανα-υπογράψουν. Ο Ντέιβιντ Μπόουι είχε μόλις ανανεώσει το συμβόλαιό του με την Capitol και ήθελαν να τον βγάλουν για φαγητό όμως εκείνος τους είπε “Δεν μπορώ απόψε, έχω να πάω να δω την αγαπημένη μου τραγουδίστρια”. Και αυτή ήμουν εγώ. To live εκείνο γύρισε τα πάνω κάτω στον τρόπο που έβλεπε το label την περίπτωσή μου. Και τα υπόλοιπα είναι απλώς ιστορία». Αυτά δήλωνε πριν κάποια χρόνια η Τίνα Τέρνερ στο Female First διηγούμενη το πώς ο Ντέιβιντ Μπόουι «έσωσε» σύμφωνα με εκείνη την καριέρα της.
Τίνα Τέρνερ: Το διαζύγιο με τον Άικ Τέρνερ, η κατάρρευση και η αναγέννηση
Μπορεί πίσω από τα ρεκόρ πωλήσεων δίσκων της δεκαετίας του 1980 και του 1990 να μην μπορεί εύκολα να διαγνώσει κανείς το τέλμα που γνώρισε η καριέρα της Τίνα Τέρνερ ακριβώς πριν την εκτόξευσή της αλλά αυτό είναι ένα καταγεγραμμένο γεγονός. Το 1976 η Τίνα Τέρνερ φτάνει στα όρια της κακοποιητικής σχέσης με τον Άικ Τέρνερ -ο οποίος μεταξύ άλλων είχε βυθιστεί στην κατάχρηση κοκαΐνης- και αποφασίζει να φύγει, ξαφνικά και χωρίς κανένα σχέδιο, μετά από έναν τσακωμό τους στο Ντάλας, όπου βρίσκονταν για προγραμματισμένη εμφάνιση. Με μόνο μερικά σεντς και μια κάρτα βενζίνης στην τσέπη διανυκτερεύει σε ένα μοτέλ. To διαζύγιο θα την αφήσει χωρίς τίποτα μιας και o Άικ Τέρνερ κράτησε τη μερίδα του λέοντος αν όχι όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα δικαιώματα από τα τραγούδια αλλά της χάρισε, όπως λέει η ίδια στο ντοκιμαντέρ «Τίνα» του ΗΒΟ, την ελευθερία της. Το δικαίωμα να ανήκει στον εαυτό της, να είναι η Τίνα Τέρνερ και όχι η Τίνα του Άικ Τέρνερ.
Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, με παιδιά, χρέη, λογαριασμούς και αγωγές από τις ακυρωμένες εμφανίσεις του ντουέτου να συσσωρεύονται εναντίον της η Τίνα Τέρνερ βιοπορίζεται για τα επόμενα χρόνια με χαμηλών κλάσεων εμφανίσεις σε καζίνο, ξενοδοχεία και τηλεοπτικές εκπομπές όπως το «The Sonny & Cher Show». Θεωρείται ξεπερασμένη, κάτι από τα παλιά, ένα «act νοσταλγίας». Μέχρι που ο David Bowie σώζει την καριέρα της σύμφωνα με τον δικό της αστικό μύθο και η συνεργασία της με την Capitol αποδίδει εκπληκτικούς καρπούς. Το cover της στο «Let’s Stay Together» του Al Green την προσγειώνει ξανά στις κορυφές των chart, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το αλάθητο ένστικτο και ταλέντο της στις δημιουργικές διασκευές και ανάβοντας το πράσινο φως για ένα studio album. Το album αυτό θα είναι το πενταπλά πλατινένιο στις ΗΠΑ «Private Dancer» και το 1984 η χρονιά της αναγέννησης της Τίνα Τέρνερ ως πραγματικής super star. And the rest is history.
Τα δύο αστέρια της Τίνα Τέρνερ στο Rock and Roll Hall of Fame
Με πωλήσεις 100 εκατομμυρίων δίσκων παγκοσμίως και 27 βραβεία Grammy η Τίνα Τέρνερ είναι -με κάθε δυνατή βούλα- μια από τις πιο επιτυχημένες τραγουδίστριες όλων των εποχών. Η πρώτη μαύρη γυναίκα που φιλοξενήθηκε σε εξώφυλλο του περιοδικού Rolling Stone έβαλε τα θεμέλια για την πιο σύγχρονη εκδοχή κατάλυσης των στερεοτύπων της μουσικής βιομηχανίας που ακόμα και στην αυγή του νέου αιώνα εξακολουθούσαν να μαστίζουν τις τάξεις της. Τα κινηματογραφικά της features είναι το αλατοπίπερο μιας ανεπανάληπτης καλλιτεχνικής περσόνας. Με δύο δικά της αστέρια στο Rock and Roll Hall of Fame, ένα ως Άικ & Τίνα Τέρνερ το 1991 και ένα ως solo καλλιτέχνιδα το 2021 είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες που φιγουράρουν σε αυτό το συμβολικό σαλόνι δόξας. Πάνω από όλα όμως η Τίνα Τέρνερ υπήρξε η ίδια το αστέρι της δικιάς της ζωής που φώτισε παράλληλα και τις ζωές αμέτρητων θαυμαστών και θαυμαστριών της σε όλον τον κόσμο. Μια ματιά στις δεκάδες δηλώσεις «κοινών» ανθρώπων που ακολούθησαν την αναγγελία του θανάτου της αρκεί.
Όταν η Τίνα Τέρνερ μίλησε για το ταξίδι της ζωής της
«Ο κόσμος πιστεύει ότι η ζωή μου ήταν σκληρή αλλά εγώ νομίζω ότι ήταν ένα υπέροχο ταξίδι. Όσο μεγαλώνεις τόσο περισσότερο συνειδητοποιείς ότι δεν έχει τόση σημασία αυτό που συμβαίνει όση ο τρόπος που το διαχειρίζεσαι». Αυτό το quote της Τίνα Τέρνερ ταξιδεύει από χθες σε διαδικτυακούς τοίχους και timelines, αφιερώματα του Τύπου, αναρτήσεις σε social media, κάτω από τραγούδια και φωτογραφίες της. Δεν είναι ένα βαθιά φιλοσοφημένο τσιτάτο, αλλά ένα απόσταγμα απλής καθημερινής σοφίας -από αυτά που στ’ αλήθεια- μετράνε που συμπυκνώνει στο απόλυτο τον τρόπο που διάλεξε να ζήσει τη ζωή της η Τίνα Τέρνερ. Αντιμετωπίζοντας την -παρά τις δυσκολίες, τα βάσανα και όλες τις αναμφισβήτητα κακές στιγμές που της επιφύλαξε- ως τη δικό της ωραίο ταξίδι προς τον simply the best προορισμό της: αυτόν ενός αυθεντικού ειδώλου όχι μόνο της soul και του rock ‘n’ roll, όχι μόνο της μουσικής και της τέχνης, αλλά και της γυναικείας ενδυνάμωσης και της ανθρώπινης δύναμης γενικότερα. Μια γυναίκα – σύμβολο που σε εποχές που τα σύμβολα περίσσευαν για εποχές που τα σύμβολα εκλείπουν και τα έχουμε όλο και μεγαλύτερη ανάγκη.
Δειτε περισσοτερα
Βγαίνει σε τρία σχέδια, 100 κομμάτια το καθένα, στην τιμή των €4.900
Μπήκαμε στο εργαστήριο του εικαστικού λίγο πριν το στήσιμο της νέας του έκθεσης στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Κινητό και ακουστικά είναι τα μόνα που χρειάζεσαι για να ξεναγηθείς στα video installations της θεατρολόγου Μάγδας Κόρπη στο Μουσείο
Η φτώχεια, ο πόλεμος, η απουσία του πατέρα της, η αρπαγή της από τους Τούρκους, ο τίτλος της πρώτης «κυρίας επί των τιμών» της βασιλικής αυλής, ο αταίριαστος γάμος και το ιστορικό πορτραίτο
Τα αδύνατα σώματα, τα plus size μοντέλα και ο ρόλος του Ozempic