Εικαστικα

Ο lightman και οι άλλες δημιουργίες του Χρήστου Νόμπελη

 Γλυπτά που επηρεάζουν θετικά τη διάθεση

125052-280643.jpg
Έλενα Ντάκουλα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329578-681732.jpg
O καλλιτέχνης Χρήστος Νόμπελης

Ο Χρήστος Νόμπελης, ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία σαν μηχανολόγος μηχανικός.  Ο γκρίζος όμως κόσμος των εργοστασίων δεν κατάφερε να τον κρατήσει. Η εφευρετικότητα, η ευρηματικότητα και η δεξιοτεχνία του αποτελούσαν την κινητήρια δύναμη για τον σχεδιασμό και κατασκευή διαφόρων εργοστασιακών μηχανημάτων στα οποία προσπαθούσε να δώσει μία διαφορετική «πινελιά» που θα «διασκέδαζε» την βαρετή και σοβαρή όψη τους. 

Παρόλο όμως που τον κέρδισε ο φωτεινός κόσμος της μοντέρνας τέχνης και των χειροποίητων κατασκευών, ο Χρήστος ποτέ δεν ξέχασε την πρώτη του αγάπη, τα μαθηματικά,  τα οποία χρησιμοποιεί αδιαλείπτως στη κατασκευή του κάθε του έργου.

Το ξύλο, ως το βασικό υλικό που χρησιμοποιεί, αποκτά μοναδικές μορφές ποικίλων  διαστάσεων  και μεταμορφώνεται σε μία σκάλα, σε μία σύνθεση  διαφόρων στοιχείων αρμονικά ταιριασμένων, σ’ ένα κυματιστό φωτιστικό, σ’ ένα ταμπλώ τοίχου,  σ’ ένα ανθρωπάκι με τα χέρια ανοικτά και το κεφάλι-γλόμπο, τον περίφημο lightman. 

Το χρώμα, κυρίαρχο χαρακτηριστικό της δουλειάς  του Χρήστου Νόμπελη, «χρωματίζει»  εκτός από τα γλυπτά του και τα συναισθήματά του θεατή προκαλώντας αισθητικές αντιδράσεις. Γλυπτά μονόχρωμα, με έντονα καθαρά χρώματα, πιτσιλωτά, ή διακοσμημένα με χρωματιστά μοτίβα εντυπωσιάζουν με τον απλό, απέριττο αλλά δυναμικό τους σχήμα και επηρεάζουν θετικά  τη διάθεση  διεκδικώντας δικαίως  μία περίοπτη θέση στο χώρο. 

 Τα ανθρωπάκια-φωτιστικά σε διάφορους χρωματισμούς

 Τα ανθρωπάκια-φωτιστικά σε διάφορους χρωματισμούς

Σύνθεση από ατσαλόσυρμα και χρωματιστά γυαλάκια

Σύνθεση από ατσαλόσυρμα και χρωματιστά γυαλάκια

Ταμπλώ με χρωματιστά ανθρωπάκια

Ταμπλώ με χρωματιστά ανθρωπάκια

Φωτιστικό  "Wave of light"

 Φωτιστικό  "Wave of light"

 Ξύλινο γλυπτό, "Yellow Cobra"

 Ξύλινο γλυπτό, "Yellow Cobra"

Ο χρυσός Lightman με λάμπα edison στο κεφάλι

Ο χρυσός Lightman με λάμπα edison στο κεφάλι

Ο... χίππυ Lightman

Ο... χίππυ Lightman

nobelisart.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY