Πολιτισμος

«Ολιγωρία και ανεύθυνη στάση»

Ένωση σκηνοθετών/ παραγωγών για Π. Παναγιωτόπουλο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
49240-101096.jpg

Με ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε σήμερα, η Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) αναφέρει ότι η ολιγωρία και η ανεύθυνη στάση του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου -ιδίως μετά την κατάργηση της ΕΡΤ που ήταν μεσάζων χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά όργανα- ευθύνεται για την τραγική κατάσταση στο χώρο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας της χώρας. 

Διαβάστε την ανοιχτή επιστολή ως έχει

Κύριε Παναγιωτόπουλε,

Η παραίτηση του προέδρου του ΕΚΚ κ. Γιώργου Παπαλιού ήρθε να επιβεβαιώσει την επιπολαιότητα και την ανευθυνότητα με την οποία η πολιτεία αντιμετωπίζει τον ελληνικό κινηματογράφο.

Έχουμε κουραστεί να επισημαίνουμε, την συνεχιζόμενη, επιτυχημένη πορεία εξωστρέφειας του ελληνικού κινηματογράφου. Η τελευταία βράβευση τις ταινίας του Αλ. Αβρανά "Miss Violence", αποδεικνύει ότι "η ιστορία της επιτυχίας" συνεχίζεται για τις ελληνικές ταινίες. Όμως, η πολιτεία και το υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζουν να απουσιάζουν. Για περισσότερο από ένα χρόνο, το ΔΣ του ΕΚΚ παραμένει χωρίς αντιπρόεδρο και ένα μέλος, με αποτέλεσμα τώρα που παραιτήθηκε και ο πρόεδρος του κ. Γ. Παπαλιός, το συμβούλιο να μην μπορεί να λειτουργήσει (βλ. Ν3905/10), με οδυνηρές συνέπειες για την ύπαρξη του ΕΚΚ.

Από την άλλη, η ΕΡΤ καταργήθηκε χωρίς να υπολογιστεί το κενό που δημιουργείται στις παραγωγές των ταινιών που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, και τα ευρωπαϊκά όργανα ενίσχυσης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (πχ Eurimages). Η κατάσταση που δημιουργείται εξαιτίας της ολιγωρίας σας είναι τραγική και οι συνέπειες της ανεύθυνης στάσης σας είναι δραματικές.

Οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες-παραγωγοί, δεν είναι επαίτες, αξιοποιούν κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και τα όργανα της και είναι απαράδεκτο η αδράνεια της πολιτείας να ναρκοθετεί τις προσπάθειες αυτές. Πρέπει να αναλάβετε άμεσα τις ευθύνες σας. Ως αρμόδιος υπουργός πρέπει να διορίσετε τώρα, τόσο πρόεδρο όσο και αντιπρόεδρο στο ΕΚΚ, να μεριμνήσετε για την εφαρμογή του τραυματισμένου νόμου Ν3905/10 και να αποκαταστήσετε την χαμένη διεθνή αξιοπιστία της ελληνικής διοίκησης στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Σε αντίθετη περίπτωση, η ελληνική κινηματογραφία θα βρεθεί στο περιθώριο και αναξιόπιστη για τους υπόλοιπους εταίρους μας και η ευθύνη θα είναι όλη δική σας.

Το ΔΣ της

Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών

Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ)

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ