- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Για αλλού πηγαίνοντας και περίπου «κατά λάθος», έπεσα προχτές πάνω του. Ένα μικρό οινομαγειρείο, μια σταλιά κτίσμα, με μικρή αυλή, και μη σου πω μικρότερο εσωτερικό που χωράει βαριά δέκα-δώδεκα τραπέζια κάτω από τα βαρέλια του κρασιού. Ήταν η ώρα 8 το βράδυ, έσπρωξα την παλιά πορτίτσα, από μέσα ερχότανε ωραία μυρωδιά «παλιού» κεφτέ που τζιτζιρίζεται στο τηγάνι. Δεν το πίστευα! Στο εν λόγω πήγαινα μαθήτρια, άντε και κει γύρω στα μέσα του ’90 που το ξαναθυμήθηκα.
Το Τριφύλλι, ή Οινομαγειρείο, πρωτάνοιξε το 1962. Κολλητά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού ξεκίνησε σερβίροντας φτωχομεζέδες στη γειτονιά, μάζευε κι όλους τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους του Συλλόγου. Η κυρα-Κούλα στο τηγάνι, ο γιος Γιώργος στο σερβίρισμα. Ήταν ο ίδιος προχτές που με ύφος βλοσυρό με σταμάτησε στην πόρτα: «Μετά τις 8.30 σερβίρουμε, τώρα μαγειρεύουμε». Στάθηκε απτόητος στα παρακαλετά μας, τι να κάνουμε κι εμείς, κόβαμε βόλτες μέχρι να ’ρθει η ώρα η σωστή για τους κεφτέδες που μας έσπασαν τη μύτη. Ε, και όταν μπήκαμε… Πήραμε όλον τον κατάλογο! Σαλάτα ντομάτα με κρεμμύδι, κεφτέδες, λαχανοντολμάδες, συκωταρίτσα ψιλοκομμένη στο τηγάνι, μπακαλιάρο σκορδαλιά, πατατούλες τηγανητές λουκουμαδίσιες. Και καλό χύμα κρασί απ’ το βαρέλι. Ήταν όλα σπιτικά και ζεστά, δεν ξέρω αν έπαιρναν βραβείο, ήταν όμως αυθεντικά. Αυθεντικός κι ο χώρος: τοίχοι βαμμένοι με λαδομπογιά, τραπέζια ντυμένα με λουλουδιαστούς παλιακούς μουσαμάδες, παράταιρες καρέκλες, τα βαρέλια που λέγαμε, καρτούτσα.
Το μαγαζί μέχρι τις 9.00 είχε φισκάρει. Σχεδόν όλοι γνωστοί μεταξύ τους, κάποιοι μεσήλικες με κουβέντες από τα παλιά, ένα-δυο ζευγάρια, φοιτητές και νεαροπαρέες στα υπόλοιπα τραπέζια. Σαν άλλοτε… Στον τοίχο ημερολόγια κι ένα δημοσιευμένο κείμενο του Παύλου Γεραμάνη. Κάτσαμε μέχρι αργά, ο «βλοσυρός» Γιώργος έκατσε κι αυτός μαζί μας, μιλήσαμε για τις παρέες των Παναθηναϊκών και τα τσιμπούσια τους, για τους Ολυμπιακούς που επίσης με μεγάλη χαρά περνάνε το κατώφλι για τους μεζέδες της κυρα-Κούλας. Ύστερα είπαμε ν’ αδειάσουμε τη γωνιά, να κάτσει κάποιος άλλος απ’ τους όρθιους που περίμεναν. Πληρώσαμε με όλο τον κατάλογο και μπόλικο κρασί € 38 τα τρία άτομα! Το Οινομαγειρείον, στέκι αναλλοίωτο, ένα σχεδόν χαμόσπιτο ανάμεσα στις καινούργιες πολυκατοικίες που το ζώνουν δεξιά-αριστερά, μια ατόφια εικόνα του χθες –θυμήθηκα ότι και ο Γιώργος ο Πίττας το είχε συμπεριλάβει στις «Αθηναϊκές Ταβέρνες» του–, συστήνεται ανεπιφύλακτα, να πάτε θα σας αρέσει πολύ.
ΤΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ, Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι, 210 6446.585
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.