- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Merci Chef: Μπήκαμε στη Γαλλική Πρεσβεία και δοκιμάσαμε γαλλικά κρασιά με ελληνικά τυριά
Η Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας συνεχίζεται με πολλά, ενδιαφέροντα γαστρονομικά events
Ταιριάζουν τα γαλλικά κρασιά με τα ελληνικά τυριά; Ναι, όπως διαπιστώσαμε στο wine tasting & cheese pairing στη Γαλλική Πρεσβεία
Φαινομενικά, τα γαλλικά κρασιά και τα ελληνικά τυριά ανήκουν σε δύο διαφορετικούς γαστρονομικούς «κόσμους». Από τη μία η φινέτσα και η παράδοση των γαλλικών αμπελώνων· από την άλλη η αυθεντικότητα και η ένταση των ελληνικών τυριών. Κι όμως, όταν αυτά τα δύο συναντηθούν στο ίδιο τραπέζι, συμβαίνει κάτι μαγικό.
Αυτό διαπιστώσαμε χθες το μεσημέρι στην Γαλλική Πρεσβεία, στο wine tasting & cheese pairing που έγινε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας και του Merci Chef, όπου δοκιμάσαμε γαλλικά κρασιά με ελληνικά τυριά και ανακαλύψαμε πως οι γευστικές «αντιθέσεις» δεν συγκρούονται αλλά συνομιλούν.
Ένα κομψό γαλλικό λευκό μπορεί να αναδείξει τη φρεσκάδα ενός ελληνικού κατσικίσιου τυριού, ενώ ένα δομημένο ερυθρό αγκαλιάζει ιδανικά την αλμυρή ένταση μιας παλαιωμένης γραβιέρας. Άλλωστε το pairing κρασιού και τυριού είναι παιχνίδι ισορροπίας, υφής και αρωμάτων. Και όταν η γαλλική οινική κουλτούρα συναντά την ελληνική τυροκομική παράδοση, το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο γευστικό — είναι μια μικρή πολιτιστική ανταλλαγή στο ποτήρι και στο πιάτο.
Η οινική εμπειρία στη Γαλλική πρεσβεία
Αφού περάσαμε την μεγάλη, βαριά πόρτα της Γαλλικής Πρεσβείας, μας υποδέχτηκαν με χαμόγελο η Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Laurence Auer και ο σεφ Jean Marie Hoffmann. Μπαίνοντας στα ενδότερα, θαυμάσαμε τα εντυπωσιακά έργα τέχνης στους τοίχους, τους επιβλητικούς πολυελαίους καθώς μια μεγάλη μαρμάρινη σκάλα.
Περιηγηθήκαμε στον χώρο, που απέπνεε γαλλική φινέτσα, από τους καναπέδες και τα τραπεζάκια μέχρι τα φωτιστικά και τα διακοσμητικά. Στη συνέχεια, μπήκαμε στο κομψό σαλόνι και κάτσαμε σε ένα στρογγυλό τραπέζι για να ξεκινήσει η οινογνωσία και το pairing.
Γαλλικά κρασιά με ελληνικά τυριά; Oui, s'il vous plait!
Ο σομελιέ του Hervé Restaurant Χρήστος Θεοδωρόπουλος και η εταιρία Sorin του Νίκου Φωτιάδη συνεργάστηκαν και παρουσίασαν τέσσερα γαλλικά κρασιά, τα οποία συνδύασαν με τέσσερα διαφορετικά ελληνικά τυριά αλλά και στρείδια, μια γεύση από ελληνική θάλασσα, αποδεικνύοντας ότι το κρασί από τη Γαλλία δεν συνδυάζεται μόνο με γαλλικά τυριά αλλά μπορεί να βρει το ιδανικό «ταίρι» και στα ελληνικά.
Ξεκινήσαμε με την σαμπάνια Chavost (Brut Nature), με την καλλιτεχνική ετικέτα στην φιάλη που μας τράβηξε το ενδιαφέρον, δοκιμάζοντας φρέσκα στρείδια και παλαιωμένη γραβιέρα, που πάνε τέλεια με τις φυσαλίδες. Συνεχίσαμε με το περίφημο ροζέ Προβηγκίας (την πατρίδα του ροζέ κρασιού) Les Quatre Tours που κάνει τέλειο pairing με λευκό τυρί και μαρμελάδα κεράσι.
Σειρά είχε το (αγαπημένο μου από τα τέσσερα) Muscadet Sèvre et Maine που πήγαινε τέλεια με το κατσικίσιο τυρί αλλά και το στρείδι. Πρόκειται για ένα ξηρό λευκό κρασί από την κοιλάδα του Λίγηρα, που είναι αρκετά σπάνιο στην Ελλάδα.
Τελευταίο ήρθε το Bourgogne, ένα κόκκινο Pinot Noir από την περιοχή Côtes d’Auxerre της Βουργουνδίας με γεμάτη γεύση που συνδυάσαμε με μανούρα Σίφνου. Πρόκειται για ένα κρασοτύρι, από αιγοπρόβειο γάλα, σκληρό, με λίγη υγρασία που πάει τέλεια με τα ερυθρά κρασιά και έχει έντονη γεύση.
Merci Chef από 1η έως 6 Μαρτίου
Η διοργάνωση Merci Chef συνεχίζεται με επιτυχία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και θα διαρκέσει έως τις 6 Μαρτίου, με πολλά γαστρονομικά events και δράσεις στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του «Merci Chef!» εδώ.
Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τα εστιατόρια και τα καλλυντικά μέχρι το κρασί και το εναλλακτικό κρέας, ο βιγκανισμός εξελίσσεται σε μια νέα πολιτισμική και οικονομική δύναμη
Η βάση είναι ξεκάθαρη: 100% φρέσκος ελληνικός μοσχαρίσιος κιμάς, αφράτα buns, σπιτικές σος, πατάτες κομμένες στο χέρι. Αλλά αυτό που μένει είναι η λεπτομέρεια.
Εδώ και 50 χρόνια είναι κομμάτι της καθημερινότητας της Θεσσαλονίκης
Ένα ψαράκι τόσο δα, που είναι όμως ελληνικότατο, ντόπιο, σχετικά οικονομικό, πολύ τσαχπίνικο και με τρομερή διατροφική αξία
Και όχι, το λεμόνι δεν ψήνει το ωμό ψάρι και δεν σκοτώνει τα βακτήρια στα όστρακα
Από επικό gelato μέχρι artisanal προφιτερόλ και τα τουλουμπάκια που έγιναν viral
Ένα γλυκό με έντονη... γλυκύτητα, τραγανό εξωτερικά και μαλακό εσωτερικά
Τα πάντα εδώ είναι ολόφρεσκα, φτιάχνονται καθημερινά στο εργαστήριό τους, με άριστες πρώτες ύλες, αγάπη και τέχνη
Από το 2023 έχει γίνει σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν τις αυθεντικές γεύσεις, με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση
Η artisanal φιλοσοφία του Overoll αποτυπώνεται σε κάθε λεπτομέρεια
Τα κλασικά κι αγαπημένα και οι τρεις νέοι κωδικοί που ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε
Σταθερό σημείο αναφοράς για όσους πιστεύουν ότι ένα καλό γλυκό δεν είναι απλώς επιδόρπιο αλλά μνήμη
Στα Άνω Πετράλωνα, το Αρµενοβίλ - γλυκά της Θεσσαλονίκης, είναι σηµείο αναφοράς
Στα Zuccherino το gelato δεν είναι απλώς γλυκό, είναι καλοκαιρινή εμπειρία πόλης
Η οικογενειακή επιχείρηση από τον Βόλο που σκέφτηκε να φτιάξει ένα παγωτό τόσο-όσο!
Έχεις δοκιμάσει παγωτό... Matcha Latte;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.