- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Βρήκαμε τα πιο νόστιμα και μερακλίδικα street food της Αθήνας
16 στάσεις για άπαιχτη νοστιμιά στα όρθια και στο χέρι
Αθηναϊκό street food: Από τυρόπιτα και σουβλάκι μέχρι σάντουιτς με κοκορέτσι και γουρουνοπούλα, παντού γύρω σου βρίσκεται ένας ακαταμάχητος πειρασμός
Στην εποχή της fast ταχύτητας, του street food πάσης εθνικότητας και της πείνας που χορταίνει στα γρήγορα και με κάτι «στο πόδι», η προσφορά προκύπτει τόσο γενναιόδωρη που είναι εύκολο να χαθείς ανάμεσα στο κακό, το μέτριο, το «ούτε κρύο ούτε ζέστη», το καλό και το ξεχωριστό. Από τις γειτονιές της πόλης, σε μια βόλτα, εντοπίζουμε τα όσα αξίζουν μια στάση που -ενδεχομένως-, θα γίνει αμαρτωλή συνήθεια.
16 πεντανόστιμα street food στέκια της Αθήνας
Το πιο ελληνοπρεπές σάντουιτς της πόλης στο Ateno
Το χειροποίητο ψωμάκι χρειάστηκε μεγάλη έρευνα μέχρι να καταλήξει σε μια αφράτη, λαδένια φοκάτσα που θα γεμίσεις με τα σπιτικά αλλαντικά του Ateno, στο πιο ελληνοπρεπές σάντουιτς της πόλης, με τη «βαριά» υπογραφή του Νίκου Καραθάνου και των αδελφών Λιάκου: γλώσσα μοσχαρίσια, πορκέτα, προσούτο από καλαρρύτικο πρόβατο, μορταδέλα μαύρου χοίρου, σαλάμι semi dry από πρόβατο και αγελάδα στεπικής ελληνικής φυλής, μοσχαρίσιο παστράμι, σαλάμι αέρος από μαύρο χοίρο, ζαμπόν από κουνέλι και κόκορα. Όλα τους καταπληκτικά και έτοιμα να τα παντρέψεις με λάδι αγριελιάς, ελληνικό μπρι, ρικότα, ντοματίνια κονφί ή κρέμα αγγινάρας. Αιόλου 52 & Μιλτιάδου, 2103223223
Ινδικό τυλιχτό στο ABC
Σε ντεκόρ Μπολιγουντιανό, με το Ταζ Μαχάλ σε εμπριμέ τοιχογραφίες και αγιοβασιλιάτικα τραπεζομάντιλα όλο το χρόνο, το ABC είναι το πιο σύντομο πέρασμα στην Ινδία, με ένα τυλιχτό α λα ιντιέν: η πίτα νάαν ζυμώνεται λαχταριστή μπροστά σου και ψήνεται στον χτιστό, πυρωμένο φούρνο, για να την γεμίσεις αφράτη και καυτή με ένα τρυφερό τεράστιο σουβλάκι κοτόπουλο, που έχει μαριναριστεί στα εξωτικά μπαχαρικά πριν καταλήξει στον αυθεντικό φούρνο tandoori. Βάλτου μέσα πίκλες και μια ψιλοκομμένη σαλάτα με αγγούρι, ντομάτα, λάχανο και λεμόνι. Αχαρνών 314, Κάτω Πατήσια, 2102011653
Φρυγαδέλι σε πίτα στον Μπαρμπαθωμά
Στην ψησταριά της βιτρίνας γυρίζουν ορεκτικές οι σούβλες με το αρνάκι, το χοιρινό και το κοτοπουλένιο κοντοσούβλι, πλην όμως, εγώ θα εστιάσω στο δυσεύρετο φρυγαδέλι, που ο Μπαρμπαθωμάς το πετυχαίνει ζουμερό, πλούσια συκωτένιο, χωρίς περιττά λίπη. Να το τυλίξεις σε αφράτη πιτούλα με ντομάτα, κρεμμύδι και ψιλοκομμένο μαϊντανό, στο πιο «Ρούμελη» τυλιχτό της πόλης. Τρικάλων 32, Αμπελόκηποι, 2106911667
Πίτα με σουτζούκι και γραβιέρα στη Γραβιερόπιτα Νάξου
Με τίτλο της την ΠΟΠ γραβιέρα του νησιού, η Γραβιερόπιτα Νάξου φτιάχνει κάτι ακόμη πιο κολασμένο από μια σφολιάτα γεμιστή με το διάσημο εθνικό μας προϊόν: πίτα με σουτζούκι και την εν λόγω γραβιέρα, όσο ανάλαφρη χρειάζεται για να μην σου κάτσει στο στομάχι και γεύση που σε γυρίζει κατευθείαν στα 80ς. Λ. Βουλιαγμένης 8, 2109240217-Ακτή Θεμιστοκλέους 14-16, 2104526487
Η γουρουνοπούλα του Γιώργη
Ο Γιώργης ο Καλαματιανός, εφευρίσκει τη δική του συνταγή για την πιο κρακ-τραγανιστή πέτσα μιας γουρουνοπούλας και έρχεται να παρηγορήσει όλους εμάς τους εραστές της μοναδικής λιχουδιάς και δεν μπορούμε να πάρουμε το δρόμο για την Καλαμάτα! Μασάζ με χοντρό αλάτι, 7 ώρες στο φούρνο, κρέας λουκούμι, αληθινή πατάτα, τζατζίκι και μια προσευχή: να την προλάβεις ζεστή, πριν εξαντληθεί, κάτι που συμβαίνει από νωρίς το μεσημέρι. Α. Φραντζή 8, 2107659880
Το Hot Dog New York Style του Everest
Αν ονειρεύεσαι ένα χοτ-ντογκ γιορταστικό και λιγότερο θλιβερό από ένα λουκάνικο μέσα σε ένα πλαστικό ψωμάκι, το Έβερεστ φτιάχνει το μεγαλειώδες Hot Dog the New York style, σε συνταγή του Βασίλη Καλλίδη. Lobster bread, μπριοσένιο, βουτυρένιο, χοντροκομμένο και φρυγανισμένο, τηγανητό κρεμμύδι, πίκλες, τσάτνεϋ κρεμμυδιού και από πάνω μπεϊκονέζα, τη μαγιονέζα με ψιλοκομμένο τραγανό μπέικον του Βασίλη.
Χατσαπούρι στο Marili
Εναλλακτική σε μια κλασική σφολιάτα του δεκατιανού, το χατσαπούρι που βγαίνει ζεστό και αλείφεται με φρέσκο βούτυρο, από έναν αυθεντικό, χτιστό, γεωργιανό φούρνο. Απαλή, βελουδένια ζύμη, μέσα μαστιχωτό τυράκι σχεδόν γλυκό σαν μοτσαρέλα, συγκίνηση που κάνει πιο νόστιμη την πρώτη δαγκωνιά, όσο βλέπεις μπροστά σου τα κορίτσια να αλευρώνουν τον πάγκο και να δουλεύουν τα φρέσκα σπιτικά ζυμαράκια τους, στο κυψελιώτικο Marili. Αγίας Ζώνης 26, Κυψέλη, 2114252269
Ευλογημένο σουβλάκι στο Ευλόγησον
Το πιο ευλογημένο τυλιχτό του Λεκανοπεδίου, το φτιάχνει ο Στέλιος Καρδαμίτσης, ζυμώνοντας τη μαγική ζύμη της αλλιώτικης πίτας του, ανάμεσα σε μανουάλια, αγίους, εικονίσματα του Αϊ Γιώργη, πολυελαίους και μεξικάνικους κάκτους. Σ’ αυτή την υπερτέλεια πίτα, βάλε τέλεια ψημένες μπουκίτσες από μοσχαρίσιο συκώτι, κρεμμύδι, ντομάτα και πατατούλα κομμένη στο χέρι που τηγανίζεται με τη φλούδα της και πασπαλίζεται με ξινομυζήθρα. Μπορεί και να προτιμήσεις τη μυστική σάλτσα του Ευλόγησον, με μοσχαρίσια κόκκαλα που σιγοβράζουν για αιώνες με τα μπαχαρικά τους και τα λαχανικά τους. Θηβών 481, Ίλιον, 2105703100
Σουβλάκι με χειροποίητο γύρο στην Κάψα
Κάψα σκέτη αυτός ο «Πέσκιος» γύρος, καλής ποιότητας κρέας, που ψήνεται στην όρθια ψησταριά από πυρότουβλο με κάρβουνο, σαν κι αυτές που ίσως έχεις δει στα κλασικά ντονερτζίδικα της Πόλης. Η διαφορά βρίσκεται στο κρέας αλλά και σ’ αυτή την «κερατένια» πράσινη καυτερή σος με ελαιόλαδο, κόλιαντρο και μαϊντανό, που μοσχοβολά Κύπρο, κάψα και δροσιά μαζί. Για επιδόρπιο, πάρε μια πατάτες τηγανητές, κομμένες στο χέρι και τηγανισμένες σε τηγάνι. Σκουλενίου 4, 2103231366
Σάντουιτς με κοκορέτσι στο Cocoretsi
H Πόλη αγαπά τόσο το σάντουιτς με κοκορέτσι που του έχει αφιερώσει τα εξειδικευμένα του στέκια. Αν το ψάχνεις στο αθηναϊκό κέντρο, θα το βρεις, ίδιο και απαράλλαχτο με το πολίτικο, στο Cocoretsi. Μια τεράστια αφράτη φρατζόλα ή μέσα σε φρυγανισμένο ψωμάκι, ψιλοκομμένο κοκορέτσι, τζατζίκι, κρεμμύδι, ντομάτα και πατάτες. Αν προτιμάς, το διαμορφώνεις κατά βούληση, με μουστάρδα, ρώσικη, ουγγαρέζα και άλλα αιρετικά. Σε μέγεθος που χορταίνουν δυο πεινασμένοι, το Cocoretsi φτιάχνει το σάντουιτς που θα ενέκρινε ο κάθε μερακλής Πολίτης. Ακαδημίας 95, 2103807862
Αληθινό κέικ στο Hopper Cafe
Γεμάτος ο κόσμος από καφέ και γεμάτο κάθε καφέ από κέικ, τα οποία, ως γνωστό, πολύ αγαπούν έναν εσπρέσο για συντροφιά. Στην πλειοψηφία τους, κανένα δεν σου ανοίγει την όρεξη. Όλα πάσχουν από μια δυσάρεστη ετοιματζίλα. Το Hopper Cafe κάνει τη μαμαδίστικη διαφορά στο αληθινό κέικ που μόλις βγήκε από τον φούρνο, αυτό το ρίαλ, που δεν έχει γίνει με έτοιμα μείγματα. Κάθε μέρα και κάτι καινούργιο, σε ορεκτική ποικιλία που σε υποδέχεται, κολασμένη, στην προθήκη: καρότο με λευκό γλάσο και κονφί πορτοκάλι, βανίλια-σοκολάτα, κέικ τριφτό-μηλόπιτα, αλμυρό με κολοκύθι, ανθότυρο και μπέικον. Παπαδιαμαντοπούλου 6, Ιλίσια, 2107220450
Χειροποίητες πίτες στην Cocona
Αυτή η πεντάμορφη Cocona Ιωάννα (Αμουτζάκη) ξέρει από πίτα, έτσι όπως ξέρουν να την κάνουν μερακλίδικη στη Ξάνθη της καταγωγής της. Αν ψάχνεσαι για ατόφια γεύση από παραδοσιακό φύλλο, τραγανό να κάνει κρακ, χοντρό όσο αρμόζει, χρυσοκίτρινο σαν ήλιος να ’σαι στο ραντεβού όταν βγαίνει η κιμαδόπιτα με τον φρέσκο δυόσμο. Μαζί και η επιτομή της γιαγιαδίστικης τυρόπιτας, η χορτόπιτα με τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες και η βουτυράτη κοτόπιτα. Μηλιώνη 10, 2103646563
Κυπριακές πίτες στο Ζαχαροπλαστείο Παύλου
Ελλάδες και οι δυο, στην πίτα όμως, σε τίποτα δεν μοιάζουν. Η Κύπρος έχει δικό της καπέλο και άλλη λογική όταν φτιάχνει μια χαλουμόπιτα, πουρεκάκια με χαλούμι και δυόσμο, σφολιάτα με χαλούμι και γραβιέρα και στριφτές ταχινόπιτες με μαχλέπι και μαστίχα. Αυτές που θα βρεις εκεί που δεν φαντάζεσαι, στη βιτρίνα ενός κλασικού ζαχαροπλαστείου, τον Παύλου των Ιλισίων, καμωμένες σπιτικές και μερακλίδικες. Παπαδιαμαντοπούλου 24, Ιλίσια
Πεϊνιρλί στο Πεϊνιρλί Ιωνίας
Καυτό όπως βγαίνει από τον ξυλόφουρνο για να αλειφτεί με φρέσκο γίδινο και αγελαδινό βούτυρο μαζί, ζυμαράκι αφράτο και χειροποίητο γεμιστό με τυριά που λιώνουν μαστιχωτά κάτω από τον κρόκο του αυγού, αυτό το πεϊνιρλί, σε ταξιδεύει στα πεϊνιρλί της Ιωνίας, από ‘κει που έρχεται και η συνταγή του. Με κιμά, με τυριά, με σουτζούκι ή με παστουρμά και ηδονή που σε πάει ντουγρού στα ουρί του παραδείσου της Ανατολής. Πεϊνιρλί Ιωνίας. Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, 2106462854
Το σάντουιτς του Nora's deli
Καμιά φορά τα εκλεκτότερα των σάντουιτς δεν το φωνάζουν στην ταμπέλα τους. Όπως τα σάντουιτς του Nora’s deli, του ντελικατέσεν που έχει στα ράφια του και το πουλί και το γάλα του ό,τι πιο ξεχωριστού στην Ευρώπη. Μπορείς να αυτοσχεδιάσεις με τα δεκάδες προϊόντα που θα σε βάλουν σε πειρασμό στη βιτρίνα των τυριών και των αλλαντικών αλλά δοκίμασε κι αυτό το ιταλικό roast beef, ξερό σύκο, ρόκα, μουστάρδα και μαγιονέζα μέσα σε βιολογικό, προζυμένιο ψωμάκι. Αναπήρων Πολέμου 10, Κολωνάκι, 2103389349
Η κουρού τυρόπιτα του Μακεδονικόν
Όταν δεν έχει αλλάξει τίποτα στη συνταγή, η πρώτη δαγκωνιά μιας κουρού τυρόπιτας σε χορταίνει πρωτίστως με την πολύ νόστιμη γεύση της νοσταλγίας, που σε γυρνά πίσω σε άλλες, ξεχασμένες σελίδες της ζωής σου. Αν το Μακεδονικόν δεν το αγάπησες σαν φοιτητής, αξίζει να του συστηθείς τώρα, για την κομψή, μοναδική, μικρούλα κουρού τυρόπιτα, τη μπουγάτσα και την κιμαδόπιτα με το δαντελένιο φύλλο. Σόλωνος και Ιπποκράτους, 2130256153
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.