- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Αυτά είναι τα καινούργια εστιατόρια που ανοίγουν στην Αθήνα
Καυτές πληροφορίες για το πού θα δίνουμε τα ραντεβού μας τους μήνες που έρχονται
Όλα τα καινούργια εστιατόρια που ανοίγουν τώρα στην Αθήνα
Κι εκεί που έλεγα σαν πόσα ακόμα εστιατόρια να χωράει η Αθήνα, να σου και μια καινούργια και μεγάαααλη φουρνιά νέων openings ήρθε να μου βγάλει αυθάδικα τη γλώσσα… Εστιατόρια με σεφ πρώτου μεγέθους, wine bars και tapas bars, ψησταριές-αναψυκτήρια, νεοταβέρνες και… παλιοταβέρνες, φούρνοι νέας κοπής και πνοής που από κάποια ώρα και μετά γίνονται μπαράκια–microbakery -bar τα λένε–, καθαρόαιμα μπαράκια, χέλθι φουντάδικα, μοντέρνα μπιστρό και αναβιώσεις παλιών και αγαπημένων σποτ του κέντρου της πόλης που ξανανοίγουν έπειτα από χρόνια. Απ’ όλα σας έχω και με χαρά ανακοινώνω:
Τα καινούργια εστιατόρια της Αθήνας
Φυσικά και ξεκινάω με το θρυλικό Καφενείο της Λουκιανού στο Κολωνάκι, μια και υπήρξε τουλάχιστον μία δεκαετία της ζωής μου που την πέρασα εκεί και –προσπαθώντας να ισορροπήσω στο κατηφορικό πεζοδρόμιο– έτρωγα τα μεσημέρια 2-3 φορές την εβδομάδα. Ανοίγει ξανά από την (απέναντι) ομάδα του Brunello και μιλώντας με τον εξ αυτών Γιώργο Μελισσάρη μαθαίνω πως θα προσπαθήσουν να κρατήσουν όσο περισσότερο γίνεται το στιλ και την ατμόσφαιρα του παλιού χώρου (μακάρι να μπορούσαν να είχαν και τα ίδια γκαρσόνια – όσοι, μαζί μ’ εμένα, πηγαίνανε συχνά θα καταλάβουν τι εννοώ). Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου, το μεν μεσημέρι θα σερβίρουν ελληνική κουζίνα, επαναλαμβάνοντας κι εδώ κάποια πιάτα σουξέ του παλιού Καφενείου (τιμή και δόξα στις απίθανες πατατούλες φούρνου με το μπέικον, στη σαλάτα με το ψιλοκομμένο ωμό κολοκυθάκι, στα γαρδουμπάκια φούρνου), ενώ το βράδυ η κατάσταση θα γίνεται πιο «μπιστρό» με αρκετά κρεατικά αλλά και με μια πιο αλέγκρα διάθεση. Αναμένεται μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου. Λουκιανού 26, 2107239600
Καινούργια έργα για το Ergon, που την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει την Ταβέρνα Ερμού, στο νούμερο 98. Μέσα σε ένα υπέροχο διατηρητέο που αναστήλωσαν αριστοτεχνικά (στα μελλοντικά σχέδια είναι και η ανέγερση ενός ακόμη ξενοδοχείου Ergon House από πάνω), η καινούργια τους ταβέρνα, με σεφ τον Παναγιώτη Ξάνθη, παίρνει την έμπνευση από την παλιά ελληνική ταβέρνα (στα πιάτα της οποίας προσθέτει σημερινές τεχνικές) και έχει περισσότερο θαλασσινή ψυχή, βάζοντας σε ρόλο πρωταγωνιστικό μπακαλιάρους σκορδαλιά, σαρδελίτσες ψητές, αθηναϊκές σαλάτες, ψάρια αχνιστά και λοιπά ψαρίσια. Δίπλα της, πάλι η ομάδα Ergon «κατεβάζει» και το θεσσαλονικιό Balboa, αυτό με σεφ τον Οδυσσέα Μπογιόγλου και με smashed burgers, τηγανητό κοτόπουλο και frozen drinks.
Έχει 5 ολόκληρα χρόνια να λάμψει στην αθηναϊκή σκηνή κι αυτό είναι μια μεγάλη έλλειψη τόσο για τον ίδιο όσο και για τους πιστούς οπαδούς του. Ο λόγος για τον εκρηκτικό και υπερταλαντούχο Δημήτρη Κατριβέση, που επανέρχεται στην Αθήνα και μαζί με τον κολλητό του φίλο, τον Σουηδό Ebbe Volmer –με 3 αστέρια Michelin, παρακαλώ, στο ενεργητικό του–, ετοιμάζουν πράματα και θάματα στον χώρο του Drunk Sinatra μέσα στα στενά του Συντάγματος. Μπροστά και στην άπλα του πεζόδρομου, με ποτά, κρασιά, μεζέδες και μουσικές, θα κρατηθεί το ύφος του παλιού δημοφιλούς μπαρ, στο βάθος όμως της στοάς θα στηθεί ένα μικρό –περίπου 20 άτομα θα χωράει– fine dining εστιατόριο. «Τι να περιμένουμε;» ρωτάω τον Δημήτρη, προσπαθώντας κάτι να εκμαιεύσω για την κατεύθυνση της κουζίνας. «Τον Κατριβέση πωρωμένο για ομορφιές μαγειρικές», μου απαντάει. Έτοιμο γύρω στα τέλη Νοέμβρη, ψάχνουν και το όνομα. Θησέως 16.
Μέσα στον Οκτώβρη και επί της πλατείας Πλυτά στο Παγκράτι ανοίγουν το δικό τους και οι Περικλής Κοσκινάς, Μάριος Κοροβέσης (Cookoovaya Αθήνα - Αντίπαρος) με τους Γιάννη Λουκάκη, Σπύρο Πεδιαδιτάκη (Άκρα). Ξέρω, τους αναγγέλλουμε από πέρυσι, είναι όλοι τους όμως υπερδραστήριοι και ανοίγουν διάφορα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην περιφέρεια. Τώρα είναι πανέτοιμοι μεν, χωρίς προς το παρόν σίγουρο το όνομα δε. Το καινούργιο τους λοιπόν θα είναι κάτι μεταξύ ψησταριάς και αναψυκτήριου (;) και θα υπηρετεί την ελληνική κουζίνα, με «απλά και νόστιμα πιάτα». Στην αρχή θα ανοίξουν μόνο βράδυ, λίγο καιρό μετά από το πρωί με γλυκές και αλμυρές προτάσεις. Πλατεία Πλυτά 1, Παγκράτι.
Εκεί που για χρόνια βρίσκαμε τη Φάμπρικα του Ευφρόσυνου στο Κουκάκι μεταφέρεται το Φίλινγκς του Παγκρατίου από τον pastry chef Αλέξανδρο Κόνιαρη, τον σεφ Γιώργο Ζαχείλα και το… πολυεργαλείο Βάιο Κορομηλά, αγαπημένο μας από τα Τσίφτης και Αορίτης. Θα είναι ένα bakery ρεστό με το όνομα Μορ Φίλινγκς, που από το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα θα σερβίρει πρωινά, brunch κι ένα μικρό ευέλικτο μενού και θα έχει πρόσοψη επί της οδού Ζίννη. Στις 6 θα μεταμορφώνεται σε ρεστό με comfort αλλά και πολύ προσεγμένα πιάτα (θα παίζει και φούρνος josper, άρα να περιμένουμε και πολλά νόστιμα «καπνιστά»), που θα συνοδεύει με καμιά 40αριά ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, πολλά από αυτά φυσικά και ήπιας παρέμβασης. Δίπλα του και με πρόσοψη επί της οδού Ανδρούτσου το bakery Φίλινγκς με όλα τα ωραία που ξέρουμε –ζύμες, ψωμιά, γλυκά–, με τα οποία εξάλλου προμηθεύει και πολλά άλλα μαγαζιά της Αθήνας, ενώ φυσικά θα πωλούνται και επιτόπου. Σηκώνει αυλαία 15- 20 Οκτωβρίου. Ζίννη & Ανδρούτσου, Κουκάκι.
Είναι από τους πιο ονειρεμένους κήπους των βορείων προαστίων και ετοιμάζεται να ανοίξει με το ίδιο όνομα μεν, σε άλλα χέρια δε. Μετά τον Φώτη Σεργουλόπουλο, το Artisanal περνάει στα χέρια του πολύ καλού σεφ Γιάννη Παρίκου, που πρόσφατα δοκιμάσαμε και στο Kedros της Λυκόβρυσης και ο οποίος φημίζεται τόσο για τη νοστιμιά των πιάτων του όσο και για την εμμονή του στην αναζήτηση της εξαιρετικής πρώτης ύλης. Ο χώρος, που ανανεώνεται με πολλές μοντέρνες και πιο ανάλαφρες πινελιές αυτές τις μέρες, φυσικά θα αναδεικνύει και πάλι τον υπέροχο κήπο και η κουζίνα θα είναι δημιουργική μεσογειακή. Ζηρίνη 2, Κηφισιά.
Αναψυκτήριο θα λέγεται το καινούργιο all day εστιατόριο που ανοίγει στη Γλυφάδα και στον χώρο που στεγαζόταν το Sea Spice, από τις ομάδες που βρίσκονται πίσω από το Pere Ubu και το Bella Vespa – aka Νίκος Μίχαλος. Το καινούργιο, που αναμένεται γύρω στα τέλη Οκτωβρίου, θέλει να κάνει ένα νοσταλγικό come back των παλιών καλών εποχών της Γλυφάδας και της Αθήνας στη σύγχρονη εποχή - μέχρι και παγωτό μηχανής θα έχουν! Εδώ θα δούμε και τον Θάνο Φέσκο –αστέρι Michelin για το Delta–, που αναλαμβάνει τα της κουζίνας και θα σερβίρει πρωινά και ελληνική κουζίνα comfort, απλή και νόστιμη. Για να δούμε… Κύπρου 74.
Επιστρέφω στο Κολωνάκι γιατί περί τα μέσα του Οκτώβρη μια Ντίβα θα κάνει εκεί την εμφάνισή της! Μιλάμε για ένα μοντέρνο μπιστρό που φιλοδοξεί να μαζέψει τον κόσμο για φαγητό και ποτό από το μεσημέρι με κουζίνα asian-nordic από τα χέρια του πολύ καλού σεφ Δημήτρη Κατσάνου και με πιάτα δημιουργικά μεν χωρίς ακρότητες δε. Ακούω για ψωμιά δικά τους, αχινομακαρονάδες, κροκ μεσιέ και πολλά crudo, ακούω και για χαλαρή ατμόσφαιρα μπαρ με καλά ποτά και ωραίες μουσικές. Πατρ. Ιωακείμ 56
Ο Δημήτρης Κατσάνος θα βρίσκεται και πίσω από το –βάζουν τώρα τις τελευταίες πινελιές– Son, ένα wine bar-bistro με λατινοαμερικάνικες μουσικές και all day μπαρίστικη διάθεση. Και εδώ θα σας μιλήσω για την τάση που σκίζει φέτος, microbakery λοιπόν, δηλαδή θα ξεκινούν από το πρωί με microbakerάτο brunch (11.00-18.00), αργότερα θα συνεχίζει με κοπές κρεάτων και γεύσεις από Λατινική Αμερική και Μεξικό βασισμένες στα εποχιακά υλικά και τις spicy προσμίξεις. Ελ. Βενιζέλου 197, Ηλιούπολη.
Ωραία νέα φτάνουν στ’ αυτιά μου και από το δημοφιλές Tuk Tuk του Κουκακίου. Ο Μπάμπης Ασκερίδης με τον συνέταιρό του Κώστα Λάλα και τον Γιάννη Πετρή (Tiki) φτιάχνουν δυο στενά πιο πέρα από το Tuk Tuk το καινούργιο τους, αυτή τη φορά γιαπωνέζικο στέκι. Θα το λένε Kuchisabishii Sakaba, με την πρώτη λέξη να σημαίνει επακριβώς στα γιαπωνέζικα – μα δώστε βάση!– «δεν τρώω επειδή πεινάω, τρώω επειδή το στόμα μου αισθάνεται μοναξιά»! Θα είναι λοιπόν μια καθαρόαιμη γιαπωνέζικη ταβέρνα (Sakaba) με ράμεν, γκιόζας, τοκογιάκι και άλλα συν high balls, σάκε, γιαπωνέζικες μπίρες, κρασιά. Φαλήρου 36, Κουκάκι.
Ο Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος, που εκτός των άλλων ταλέντων του στήνει και ωραία μαγαζιά (Six D.O.G.S.), έχει ήδη βάλει μπροστά και φτιάχνει το καινούργιο του πόστο στην οδό Λυκούργου, εκεί που ήταν το παλιό Αθήναιον, στην Ομόνοια. Θα πρόκειται για ένα αμιγώς ελληνικό εστιατόριο (του οποίου το όνομα δεν έχει οριστικοποιηθεί), με τον Θεσσαλονικιό σεφ Βασίλη Χαμάμ να κατεβαίνει προς τούτο μόνιμα στην Αθήνα. Ο χώρος είναι αβανταδόρικος, οι μουσικές από τον Ζώη Χαλκιόπουλο- Mr Z θα είναι κι αυτές ελληνικές από τις δεκαετίες του ’20, του ’30, του ’70 και ολίγον μεταπολίτευση, τα πιοτά θα επιμελείται ο Δημήτρης Κούμανης του Heteroclito, με κρασιά (πολλά φυσικά), σπάνια αποστάγματα, μπίρες.
Εστιατόρια που μόλις άνοιξαν και μας περιμένουν
Όλα τα παραπάνω είναι μια πρώτη μόνο δόση απ’ όσα καλά και νόστιμα θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες, την προσοχή μας όμως ζητάνε και κάποια που άνοιξαν μέσα στο κατακαλόκαιρο και μας πρωτοσυστήνονται τώρα που γυρίσαμε. Ας δούμε ποια…
Batard, από τη γαλλική λέξη που σημαίνει μπάσταρδος, ονόμασαν δυο πολύ γνωστοί και καλοί σεφ τον ολοκαίνουργιο φούρνο τους στο Παγκράτι. Ο Δήμος Μπαλόπουλος και ο Γιώργος Κηρύκος πλάθουν, ωριμάζουν (μιλάμε για ώρες ωρίμανσης, που φέρνουν το τέλειο αποτέλεσμα), φουρνίζουν από το πρωί ψωμιά για το σπίτι αλλά και σάντουιτς, μπριός και πίτσες που γεμίζουν με σούπερ εξαιρετικά ελληνικά προιόντα. Κάνουν ήδη θραύση και σχηματίζονται στην πόρτα τους ουρές… Πύρρωνος 23, Παγκράτι.
Don’t be a dick διάλεξε να λέγεται το καινούργιο μπαρ (άνοιξε αρχές Σεπτέμβρη) στο κέντρο της Αθήνας, εισάγοντας την έννοια του soft clubbing, το οποίον… ξέδωμα μετά το γραφείο. Ανοίγει κάθε απόγευμα στις 6 και το πάει μέχρι τη 1 (Σ/Κ και αργότερα), σερβίρει ωραία απεριτίφ, καλά ποτά και πίτσα, παίζει italo disco, space disco, funky groovy και ενίοτε jazz, έχει και μια έκπληξη στο υπόγειο, το The Toilet Room, ένα δωμάτιο όλο από ροζ πλακάκι, αναφορά στο Κουρδιστό Πορτοκάλι του Κιούμπρικ. Φειδίου 4, Εξάρχεια
Ζιράφ στα γαλλικά σημαίνει καμηλοπάρδαλη και είναι το όνομα που διάλεξε το ολοκαίνουργιο wine bar resto της Καλλιδρομίου. Ωραίος χώρος και ντιζάιν, χαλαρή ατμόσφαιρα, έθνικ πινελιές και μια διάθεση που σε ταξιδεύει όσο απολαμβάνεις κάποια από τις 135 ετικέτες κρασιών απ’ όλο τον κόσμο, που, σημειωτέον, προσφέρονται όλες και σε ποτήρι! Στα πιάτα μεσογειακές κι όλου του κόσμου λιχουδιές, από αραντσίνι και χοτ ντογκ μέχρι ταλιάτα από Black Angus και fish ‘n’ chips, όλα τους πεντανόστιμα. Καλλιδρομίου 17 & Μαυρομιχάλη
Barθelona είναι το όνομα του καινούργιου all day bar, και πάλι στο κέντρο, επί της Πραξιτέλους, που έστησαν 3 νεαροί φίλοι και ήδη μαζεύει τον κόσμο με καλό καφέ, σαντουιτσάκια και ομελέτες μέχρι τη 1 το μεσημέρι κι έπειτα σερβίρει ακαταμάχητα ισπανικά τάπας (ντομάτα τριφτή με γαύρο μαρινάτο ή με πικάντικο τσορίθο), μπρουσκέτες (με χαμόν, κατσικίσιο τυρί, καραμελωμένο ροδάκινο) αλλά και 3 pinsas για τις μεγαλύτερες πείνες. Ωραίος urban funky χώρος με μαροκινά πλακάκια, μουσικές soul, punk, alternative rock, τα παιδιά σχεδιάζουν και παρτάκια 2-3 φορές τον μήνα. Πραξιτέλους 40
Protein Garden. Αν αναρωτιέστε μέχρι πού θα φτάσει ο δείκτης στη ζυγαριά, να, εδώ, σας βάζω και το καινούργιο υγιεινό στέκι, που μέχρι τώρα βρίσκαμε μόνο στις γνωστές πλατφόρμες και τούτο εδώ είναι το πρώτο του φυσικό κατάστημα. Πολλές ωραίες προτάσεις με βάση, τι άλλο, την πρωτεΐνη, λέξη που κυκλοφορεί ευρέως τελευταία, μπορείτε όμως να επιλέξετε από μια μεγάλη γκάμα εξαιρετικών πρώτων υλών για να φτιάξετε το δικό σας υγιεινό πιάτο. Σκουφά 53, Κολωνάκι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.