- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ραντεβού για φαγητό και ποτό στα καινούργια στέκια της Αθήνας
Εστιατόρια, μοντέρνες ταβέρνες και wine bars για τη σεζόν που ξεκινάει ορεξάτη
Τα καινούργια στέκια για φαγητό και ποτό που ανοίγουν τώρα στην Αθήνα
Είναι μόνο κάνα δυο-τρεις εβδομάδες που έχω γυρίσει από τις καλοκαιρινές διακοπές (και μου φαίνεται πως ήταν πέρσι) και συνέχεια ακούω για καινούργια φαγοποτικά projects που μόλις άνοιξαν ή ετοιμάζονται να ανοίξουν στην πόλη. Το σίγουρο είναι πως η Αθήνα δεν σε αφήνει να πλήξεις (ούτε και να πεινάσεις) ποτέ. Ας δούμε, λοιπόν, κάποια από τα νέα στέκια που θα στεγάσουν τις εξόδους μας τη σεζόν που έρχεται.
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας
Ταράτσα
Το συζητάγαμε από τις αρχές του καλοκαιριού, η καινούργια όμως ταράτσα της πόλης άνοιξε τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Ψηλά, στον 7o όροφο του καινούργιου ξενοδοχείου Regal, με ωραία θέα στην Ακρόπολη και στην Πλάκα, με τον Αλέξανδρο Καρακατσάνη στα της κουζίνας, σερβίρει γαστρονομικά πιάτα μέσα από μια πιο comfort διάθεση, από τα οποία δεν λείπουν και κάποιες μεσανατολίτικες πινελιές, και σε value for money τιμές. Με τα ποτά του μπαρ να επιμελείται η ομάδα του επιτυχημένου Bar in front of the Bar, μαζί και με το ότι θα είναι και ανοιχτή όλο τον χειμώνα, μοιάζει ενδιαφέρουσα πρόταση. Μητροπόλεως 60, 2110080660
Φελλός wine bar & spritz
Άνοιξε μέσα στον Αύγουστο στα στενά του Συντάγματος και απευθύνεται στους wine lovers και όσους θέλουν να πιουν ένα καλό κρασί ή ένα ποτό μετά τη δουλειά. Περίπου 40 καλά επιλεγμένες ετικέτες κρασιού, κάποιες (ελάχιστες) και σε ποτήρι, νόστιμα μικρά πιάτα από τον σεφ Ηλία Μπαλάσκα (γνωστός από το Seawolf στο Κουκάκι). Κολοκοτρώνη & Βασιλικής, Σύνταγμα
Focacceria Napul’e
Μετά την επιτυχία του Napul’e στη Βάρη ο Francesco Granata σε συνεργασία με την Άννα Τασιούλα άνοιξε (πριν από 3 μέρες) το μικρό του πόστο –στο ντεκόρ του έχει κάτι από τα street food joints της Νέας Υόρκης– πάνω στην επίσης μικρή οδό Πετράκη, προσφέροντας πολύ πολύ νόστιμο ιταλικό street food. Δίνουν μεγάλη σημασία στη ζύμωση, το φούσκωμα και την ωρίμανση (μέσα από μια διαδικασία που παίρνει μέχρι και 3 μέρες) και γεμίζουν τις φοκάτσιες με κορυφαία ιταλικά προϊόντα συν κάποια ελληνικά. Δώδεκα επιλογές σε focaccia και τέσσερις σε χειροποίητα arancini, συμπεριλαμβανομένων vegetarian και vegan επιλογών. Ξεκινάει από το πρωί με καλό καφέ, προσθέτει μπίρες της Strange Brew, αναψυκτικά της Three Cents, κρασόμπιρα (μπίρα από σταφύλι!), μηλίτη και τρία καλά κοκτέιλς. Αν και στη λογική του take away, απλώνει στον πεζόδρομο και κάποια τραπεζάκια. Πετράκη 30, 2103316161
Iώdio
Στη Λουκιανού στο Κολωνάκι, εκεί που ξέραμε το Stinking Bishop, ο Χάρης Σπύρου (Zurbaran, Alemagu Μύκονος κ.ά.) ετοιμάζει και ανοίγει μέσα στον Οκτώβρη ωραίο και casual chic ψαροφαγικό εστιατόριο με τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη «καπετάνιο» στα της γεύσης! Μιλώντας μαζί της μαθαίνω για έναν μικρό κατάλογο που θα αλλάζει συχνά, ακούω για ωραία πρώτα, όπως ντολμαδάκια, σπανακόπιτσα (!), όστρακα, αλλά και για μακαρονάδες με αυγοτάραχο, μπακαλιάρο σεφταλιά, γύρο σφυρίδας, πολύ προσεγμένη ψαρόσουπα αλλά και μεγάλο ψάρι στη σχάρα. Λουκιανού 36, Κολωνάκι, 2130263656
Αίγλη
Ένας αγαπημένος, very Athenian χώρος με ιστορία από το 1904, παίρνει ξανά ζωή ανακαινισμένος εκ βάθρων, κρατώντας κάτι από τα παλιά, αλλά φιλοδοξώντας να πιάσει και τον παλμό της σύγχρονης εποχής, καθώς, εκτός της γαστρονομίας και του fine drinking, σχεδιάζουν να παρουσιάσουν καινούργια πράγματα και στη μουσική και τα εικαστικά (ετοιμάζονται και αίθουσες εκδηλώσεων). Έτοιμη θα είναι μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, θα διαθέτει και ωραίο all day, αλλά και εστιατόριο με εσωτερικούς χώρους, αξιοποιώντας παράλληλα και την υπέροχη βεράντα. Σεφ θα είναι ο Δήμος Μπαλόπουλος μαζί με τον Γιώργο Κηρύκο, ενώ τα ποτά θα επιμελείται ο Δημήτρης Ρούσος (Abstract).
Άσωτος
Θα λέγεται το καινούργιο εστιατόριο που θα ανοίξει πάνω στην πλατεία Προσκόπων, εκεί που βρίσκαμε το Frater & Soror, και κάτι μου λέει πως θα κάνει ντόρο, μια και στη δημιουργία του συμπράττουν γνωστά ονόματα της αθηναϊκής «εξόδου», όπως ο Λέλος Γεωργόπουλος (The Clumsies, Odori, Theory Bar), αλλά και η ομάδα που (μαζί με τους Πιτσιλήδες) κινεί τα Pocoa Poco, Wild Poppies, Feelin’ Tipsy, Forte, καθώς και ο ταλαντούχος σεφ Μιχάλης Μερζένης. Στον Άσωτο, λοιπόν, η κουζίνα θα έχει βάση ελληνική, με τα περισσότερα προϊόντα να προέρχονται από Έλληνες παραγωγούς –ο Μερζένης σχεδιάζει τώρα τον κατάλογο–, θα κυριαρχεί το κρασί, με πολλές ετικέτες, αλλά και το ποτό, και μεγάλο βάρος θα δίνουν επίσης στις μουσικές. Αναμένεται γύρω στις 15 Οκτωβρίου. Αμύντα 6, Παγκράτι
Manari
Ο Λέλος Γεωργόπουλος, και πάλι, συνεργάζεται με τον Άρη Βεζενέ (Vezene, Birdman, Ekiben, Ikigai) και εντός των αμέσως προσεχώς ημερών ανοίγουν στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3 το από το καλοκαίρι πολυαναμενόμενο «λαϊκό ταβερνείο» τους, μια παιδακοταβέρνα, όπως μου λέει ο Άρης Βεζενές, που θα αποτίνει φόρο τιμής στους βοσκούς και στα κοπάδια τους! Ετοιμάζομαι για ωραία κοψίδια, μεζέδες και πρώτα πιάτα που είναι γνωστά και αγαπημένα στους Έλληνες, κοκορέτσι –όταν ρώτησα για τον αγαπημένο μου μεζέ– τις Κυριακές!
Osteria Mamma
Ο Βασίλης Στεφανάκης (Lost Athens, Dog Pound, WorldX11) μαζί με τη σεφ Ελένη Σαράντη και την οικογένειά της, έπειτα από απανωτά ταξίδια σε όλη την Ιταλία ώστε να εντρυφήσουν την αυθεντική γεύση, ανοίγουν στον Κεραμεικό και στην οδό Σαλαμίνος ιταλική osteria (το δικό μας, ας πούμε, μεζεδοπωλείο), με μικρό μενού και γεύσεις και κλασικές και πιο δημιουργικές και μεγάλη λίστα με πάνω από 200, κυρίως ιταλικά συν ισπανικά, πορτογαλικά, κρασιά. Ταυτόχρονα ετοιμάζουν στον ακριβώς δίπλα χώρο και το Armando, για ναπολιτάνικη πίτσα και κρύα σνακς.
LYKOVRISI
Ένα από τα πιο ξακουστά αθηναϊκά εστιατόρια, η Λυκόβρυση της πλατείας Κολωνακίου, αποκτάει αδερφάκι που θα ανοίξει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου στη Γλυφάδα. Θα είναι ένα all day ελληνικό μπιστρό, που θα ανοίγει από τις 10 το πρωί με καφέ, πρωινό και brunch, θα έχει μπαρ με καλά κοκτέιλς (αρκετά και με ελληνικά ποτά και μυρωδικά), και στα της ελληνικής κουζίνας, που θα επιμελείται η γνωστή σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, μαθαίνω για αρνάκια τσιγαριαστά και στριφτάρια με γαρίδες σαγανάκι και μου ανοίγει η όρεξη. Γρηγ. Λαμπράκη 34, Γλυφάδα
Σίναπος
Κι αυτό συζητιέται από πέρυσι, οι εργασίες όμως τράβηξαν πολύ, οπότε τώρα, δηλαδή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, θα ανοίξει στο Θησείο, στη θέση του παλιού Coyoacan. Το καινούργιο και όμορφο σύγχρονο μεζεδοπωλείο θα παρουσιάζει ελληνικές γεύσεις που επιμελείται ο Πάνος Ιωαννίδης. Ηρακλειδών 10, Θησείο.
Κάποια γαστρονομικά νέα ακόμη
Πολλά και τρανταχτά, όπως βλέπετε, τα καινούργια του φθινοπώρου, να συμπληρώσω εδώ ότι στα ηχηρά νέα είναι και πως ο Άνταμ Κοντοβάς (Ex Machina) ανέλαβε την επιμέλεια της κουζίνας του διάσημου Rock ‘n’ Roll της Λουκιανού, πως ο φέτος υπερδραστήριος Άρης Βεζενές, εκτός από τα ανωτέρω για το καινούργιο του Manari, φτιάχνει δική του σάλα και στο Ekiben Kitchen (που μέχρι τώρα εξυπηρετείται από το Ikigai) ενώ στο ίδιο σημείο δημιουργεί και το Birdman Records by Birdman, όπου, ναι, θα πουλάει και δίσκους, σπάνιους, vintage και αναλογικούς! Και δεν σταματάει εκεί αλλά επιμελείται και το ολοκαίνουργιο Koum Kan στο ξενοδοχείο Semiramis της Κηφισιάς, νέο και ωραίο μπαρ που επικεντρώνεται στα στοιχεία του εκλεκτού ποτού, της πολυτέλειας και της άνεσης.
Να σας πω ακόμα πως η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη επιμελείται και την κουζίνα του Yaboo (ετοιμάζεται πυρετωδώς για αρχές Οκτώβρη) κάτω στον Πειραιά, στην Ακτή Κονδύλη, με κουζίνα μοντέρνα ελληνική, πως στη Βουλιαγμένη μόλις άνοιξε το Elea με ωραία πρωινά, ιταλικά panini και τέλεια pinsa, πως το ζευγάρι Αλέξανδρος Γκικόπουλος – Ελένη Νικολούλια, μετά το Polyamorous Άνθη-Ποτά, στα τέλη Οκτώβρη ανοίγουν και το Polyamorous Καφές-Φρούτα, και πάλι σε κεντρικό σημείο των Εξαρχείων, ενώ το τρίτο Talking Breads ετοιμάζεται να ανοίξει στο κέντρο, Σκούφου & Απόλλωνος. Για το τέλος σάς αφήνω κι ένα ανεπιβεβαίωτο –πλην όμως αρκετά σίγουρο– καυτό νέο, πως δηλαδή ο Θεσσαλονικιός μάγειρας Γιάννης Λουκάκης, που έκανε πέρυσι πάταγο με το άνοιγμα του αθηναϊκού Άκρα στο Παγκράτι, ετοιμάζεται να συνεργαστεί με τον πολύ καλό Περικλή Κοσκινά (Cookoovaya) σε νέο ελληνικό εστιατόριο, που κι αυτό θα ανοίξει προς τα μέσα με τέλη του φθινοπώρου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.