The Real Greek Yogurt Book
Αποθεώνει το ελληνικό γιαούρτι και ετοιμάζεται να κατακτήσει τον κόσμο
Της Χριστίνας Πορή
Χαιρόμαστε πολύ, όταν μέσα σε τέτοιους δύσκολους καιρούς υπάρχουν νέοι άνθρωποι που παράγουν έξυπνες ιδέες, υλοποιούν ξεχωριστά projects και τονώνουν το προφίλ της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Η Άννυ Μπλάνα, εκδότρια του βιβλίου Τhe Real Greek Yogurt Book, είναι σίγουρα μια τέτοια περίπτωση.
Ξεκίνησε από μικρή να δουλεύει στην εταιρία γραφικών τεχνών του πατέρα της και αφού ολοκλήρωσε σπουδές οικονομικών στην Ελλάδα συνέχισε με μεταπτυχιακό στις Εκδόσεις στο London College of Communication του Λονδίνου. Εργάστηκε σε μεγάλο εκδοτικό οίκο του εξωτερικού και επιστρέφοντας στην Ελλάδα έγινε και πάλι ενεργό μέλος στο δημιουργικό γραφείο το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα. Το 2007 η αγάπη της για τα βιβλία την οδήγησε να ιδρύσει τη δική της εκδοτική εταιρία με επωνυμία annieblana, η οποία έχει ήδη στο ενεργητικό της 4 βιβλία γαστρονομίας.
Το νεότερο εκδοτικό της project έχει τίτλο «The Real Greek Yogurt Book» και είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο διάσημο ανά την υφήλιο Ελληνικό Γιαούρτι, τις ιδιότητες και την ιστορία του. Το βιβλίο υπογράφει ο δημοσιογράφος γαστρονομίας Ηλίας Φουντούλης και στις σελίδες του βρίσκει κανείς τα πάντα. Τους τόπους παραγωγής του στην Ελλάδα, τα είδη του και τα χαρακτηριστικά τους, τους λόγους της υψηλής διατροφικής του αξίας, τη σχέση του με την υγεία και πόσο ωφέλιμο είναι για τα παιδιά.
Έχει απολαυστικές, εύκολες, γρήγορες και υγιεινές συνταγές (με υπέροχη ομολογουμένως φωτογράφιση) για να χρησιμοποιούμε το γνήσιο ελληνικό γιαούρτι στη καθημερινή μας μαγειρική. Το στοιχείο – κλειδί του βιβλίου; Η αγγλική του έκδοση πρόκειται σύντομα να ταξιδέψει στο εξωτερικό.
Τι είναι για σένα γεύση;
Οτιδήποτε με κάνει να θέλω να φάω δεύτερη μπουκιά.
Γιατί διάλεξες το γιαούρτι ως θέμα;
Ήθελα το επόμενο βιβλίο μου να έχει «χαρακτήρα» & «άρωμα» Ελλάδας. Αναζητούσα ένα θέμα που να αρέσει και να αφορά μια τροφή που να καταναλώνεται από μεγάλο ποσοστό Ελλήνων αλλά και από μεγάλο ποσοστό ανθρώπων στο εξωτερικό. Το γιαούρτι είναι ένα υλικό που υπήρχε και θα υπάρχει στα σπίτια μας σε καθημερινή βάση, το τρώω από μικρή ηλικία και ήθελα να μάθω αλλά και να μοιραστώ με τον κόσμο την ιστορία του. Είναι επίσης δεδομένο πως το ελληνικό γιαούρτι είναι το καλύτερο!
Αν έπρεπε να διαλέξεις την αγαπημένη σου συνταγή από το βιβλίο ποια θα ήταν αυτή;
Δύσκολη ερώτηση για κάποιον που αγαπά το φαγητό! Θα διαλέξω το μουσακά λαχανικών με την μπεσαμέλ γιαουρτιού και επειδή δεν μπορώ να πω μόνο ένα, θα σου πω και τη σαλάτα με τις φακές, τη ρέγγα και τη σος γιαουρτιού.
Ποια ήταν η δυσκολότερη και ποια η ωραιότερη στιγμή κατά τη διαδικασία αυτού του project;
Η δυσκολότερη φάση προέκυψε πριν ακόμη ξεκινήσω το βιβλίο. Τότε που έπρεπε να κάνω έρευνα, να καταλήξω ποια θα είναι η δομή, ποιος ο σχεδιασμός και ποιες οι ενότητες του βιβλίου. Το πως ήθελα να «βγει» το όλο concept με δυσκόλεψε αρκετά, αλλά μόλις κατέληξα σε όλα τα παραπάνω είχα κάνει τη μισή δουλειά.
H ωραιότερη στιγμή είναι πάντα όταν παίρνω στα χέρια μου το πρώτο αντίτυπο του βιβλίου που εκδίδω.
Πιστεύεις ότι έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες που ευνοούν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;
Δυστυχώς αυτή τη στιγμή η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας δεν ευνοεί τους νέους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν και να αναδείξουν τη δουλειά και το ταλέντο τους. Όχι ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν αλλά αυτό γίνεται σε ένα περιβάλλον μολυσμένο, αρρωστημένο και όχι σταθερό.
Δόξα, χρήματα, επαγγελματική καταξίωση. Πες μου ποια έννοια αποτελεί για σένα κινητήριο δύναμη και στόχο.
Επιλέγω τη δημιουργία…Την ικανοποίηση που νιώθω, όταν δημιουργώ κάτι αποκλειστικά δικό μου και όταν ακούω θετικά σχόλια για τη δουλειά μου. Μου φαίνεται δύσκολο να πετύχει κάποιος έχοντας ως στόχο μόνο τα χρήματα ή τη δόξα.
Ποια είναι τα σχόλια για το βιβλίο μέχρι στιγμής; Yπάρχει κάποια διαφορά στο feedback που παίρνεις σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές σου;
Όσοι έχουν δει τα προηγούμενα βιβλία μου λένε «ααα αυτό είναι διαφορετικό!»
«Ξεκινάς άλλη σειρά;» Τους αρέσει η φωτογράφιση, ο σχεδιασμός, η υφή του χαρτιού,
ακόμα και η μυρωδιά του χαρτιού!
Ποια είναι τα σχέδια σου για την προώθηση του βιβλίου στο εξωτερικό;
Η αγγλική έκδοση του βιβλίου έγινε με σκοπό την προώθησή του στο εξωτερικό. Γίνονται επαφές με ξένα βιβλιοπωλεία, θα κάνω συνεργασίες με γνωστούς food bloggers αλλά και διαφήμιση σε ξένα cooking websites.
Από όλα όσα έμαθες για το γιαούρτι τι σου έκανε περισσότερο εντύπωση;
Δεν είναι ότι μου έκανε κάτι περισσότερο εντύπωση….είναι που συνειδητοποιείς ότι τελικά το γιαούρτι είναι μια από τις μεγαλύτερες γαστρονομικές ανακαλύψεις όλων των εποχών.
*Στις εκδόσεις annieblana ανήκουν τα βιβλία: Delicious Cakes , της Λούση & Μαργαρίτας Elliot των ζαχαροπλαστείων Cake, Delicious Cookies της Εβίτας Παπαχαραλάμπους, Delicious Τarts της Aλεξάνδρας Παπαστάμου και Delicious Cupcakes & Muffins της Πέννυς Παυλίδου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.