Θεματα

Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη – Γαβρίλη, μία γλυκιά ιστορία 100 χρόνων

Μιλήσαμε με την Αικατερίνη Γαβρίλη, που συνεχίζει σήμερα την οικογενειακή επιχείρηση

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χαλβαδοποιία Κοσμίδη-Γαβρίλη

Η ιστορία του Χαλβά Δραπετσώνας Κοσμίδη – Γαβρίλη. Συνέντευξη με την ιδιοκτήτρια του υποκαταστήματος στο Περιστέρι κα Αικατερίνη Γαβρίλη

Με ιστορία που αρχίζει το 1924, η ιστορική πια χαλβαδοποιία Κοσμίδη-Γαβρίλη έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, αποκτώντας μέσα στον αιώνα τη δική της φανατική πελατεία. Και πραγματικά, όσοι δοκίμασαν (ποιος δεν έχει φάει έστω μία φορά στη ζωή του αυτόν τον υπέροχο χαλβά;), υποκλίνονται στην αυθεντική του γεύση, αλλά και στους ανθρώπους που τον φτιάχνουν, και επιμένουν να κρατούν ζωντανή την παράδοση. Με έναν από αυτούς μιλάμε σήμερα. Η Αικατερίνη Γαβρίλη μας αφηγείται την ιστορία της χαλβαδοποίας, μοιράζεται τα μυστικά της, και θυμάται μερικά αξιοπρόσεκτα περιστατικά που έχουν συμβεί μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια.

Πείτε μας τη μακρόχρονη ιστορία του Χαλβά Δραπετσώνας Κοσμίδη – Γαβρίλη.
Όπως πολλά παραμύθια αποτελούν αληθινές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, έτσι κι αυτό εδώ... Όλα ξεκίνησαν, 100 χρόνια πριν, στη Μικρά Ασία κατά τον μεγάλο Διωγμό των Ελλήνων. Το βαθύ αυτό συλλογικό μας τραύμα... Όσοι πρόσφυγες κατάφεραν να επιζήσουν και πέρασαν τελικά απέναντι, έπρεπε να μπουν κατευθείαν στον αγώνα της επιβίωσης. Έστησαν λοιπόν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν και με ό,τι υλικά υπήρχαν διαθέσιμα κάτι πρόχειρα παραπήγματα και στη συνέχεια πιο καλοστημένες παράγκες, όπου πουλούσαν όσα έφτιαχναν, βασιζόμενοι μόνο στα χέρια τους και στην όποια τέχνη γνώριζε ο καθένας τους

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η προσφυγική οικογένεια Μεζαρντάσογλου με τη μοναδική συνταγή για χαλβά που είχε φέρει από τη Σμύρνη. Στη συνέχεια το όνομα της οικογένειας τροποποιήθηκε σε Μεζαρντάς, από τον άνθρωπο που ξεκίνησε τη δημιουργία του χαλβά στη Δραπετσώνα και τις γύρω περιοχές και άρχισε να χτίζει μία καλή φήμη γύρω από αυτό το άγνωστο μέχρι τότε γλύκισμα. Ο κ. Μεζαρντάς μετά από δεκαετίες δουλειάς, γνώρισε τον κ. Κοσμίδη (τον νονό μου!), κι εκτιμώντας την εργατικότητά του συνεργάστηκε μαζί του, ενώ λίγο καιρό αργότερα του παρέδωσε εξ ολοκλήρου το μικρό κατάστημα- εργαστήριο που είχε πλέον δημιουργηθεί. Εδώ, ο νονός και η νονά μου, το περιβόητο ζεύγος Ευμόρφιος και Χαρίκλεια Κοσμίδη, άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους. Κι αυτό γιατί εργάζονταν ακούραστα, με εντιμότητα, αγάπη προς τον διπλανό τους, και -κυρίως- αληθινή ανθρωπιά. Παραμένουν ακόμα το ίδιο δοτικοί και γενναιόδωροι και νιώθω τυχερή που τους έχω στη ζωή μου ως οικογένεια, από τη στιγμή που γεννήθηκα μέχρι σήμερα. Μεγάλη ευλογία στ' αλήθεια! Για πάρα πολλά χρόνια μαζί με τη νονά μου στο ταμείο, εργαζόταν με συνέπεια και η μικρότερη αδερφή μου η Νατάσσα Γαβρίλη, ένα ικανότατο πλάσμα.

Χαλβαδοποιία Κοσμίδη-Γαβρίλη



Καθώς εμείς μεγαλώναμε και σπουδάζαμε, ο νονός μου όδευε προς τη συνταξιοδότηση και έτσι τα ηνία ανέλαβε ο  μπαμπάς μου Νίκος Γαβρίλης. Μία χρυσή εποχή για τον Χαλβά Δραπετσώνας ξεκινούσε, καθώς ήταν και παραμένει ένας μάστορας με αντίληψη, πολύ εργατικός, δημιουργικός, γεμάτος έμπνευση, επικοινωνιακός, αλλά και ιδιαίτερα ευφυής, με αποτέλεσμα όχι μόνο να επεκτείνει την επιχείρηση, αλλά και να κατοχυρώσει για πρώτη φορά στην ιστορία της, την επωνυμία «Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη – Γαβρίλη». Ο ίδιος ήταν που επέκτεινε την επιχείρηση και πέρα από τα σύνορα της χώρας, έτσι που πλέον παντού στον κόσμο, μπορεί να πετύχετε, τυχαία, κάποιο μαγαζάκι με τη χειροποίητη απολαυστική γεύση του χαλβά μας.

Πλέον όλοι εμείς που αποτελούμε τη νέα γενιά, γνωρίζουμε καλά και σεβόμαστε την ιστορία αυτής της επιχείρησης-πρότυπο, τις αρχές και τις αξίες της – με αυτές έχουμε χτίσει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μία φρέσκια και φωτεινή ατμόσφαιρα ελληνικής παράδοσης, στο Περιστέρι.

Παράλληλα, εδώ και δύο δεκαετίες, εγώ είμαι ο άνθρωπος που με χαρά επικοινωνεί μαζί σας, μέσα από τις σελίδες του Χαλβά Δραπετσώνας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απαντούσα και απαντώ σε έναν προς έναν για κάθε απορία, σχόλιο ή παραγγελία. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας με όποιο τρόπο σας είναι πιο εύκολος.

Πλέον, οι παραγγελίες εξυπηρετούνται και τηλεφωνικά στο 2105738502 και στο 6976897624. Όλα τα προϊόντα, όμως, θα τα βρείτε και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.e-halvas.gr, όπου μπορείτε απλά να περιηγηθείτε ή και να παραγγείλετε ό,τι επιθυμήσετε, με αποστολές παραγγελιών σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο!

Χαλβαδοποιία Κοσμίδη-Γαβρίλη



Είναι πολλοί αυτοί που ορκίζονται ότι ο Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη-Γαβρίλη, είναι ο καλύτερος που υπάρχει! Ποιο είναι το μυστικό σας; Τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί στην αγορά;
Με το χέρι στην καρδιά, όντως επιβεβαιώνω τα λεγόμενά σας, τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα οι ίδιοι οι πελάτες μας με την προτίμησή τους, εδώ και εκατό χρόνια (!). Ο μπαμπάς μου, σε αυτή την ερώτηση, θα σας έλεγε αρχικά, ότι… δεν υπάρχουν μυστικά! Όλα έχουν να κάνουν με τις καλές πρώτες ύλες που ζυμώνονται με αγάπη και μεράκι. Α! Κι ότι ένας καλός μάστορας, θα πρέπει να έχει απαλό χέρι και μυαλό με αντίληψη.

Για εμένα, το μυστικό είναι και κάτι άλλο: να θυμάσαι και να τηρείς τις αξίες σου, να σέβεσαι τον συνάνθρωπο για να μπορείς να τον κοιτάς στα μάτια. Και να τιμάς πάντα μέσα σου αυτή τη φτωχική παραγκούλα από την οποία ξεκίνησες. Αυτή να είναι το παράσημό σου στη ζωή κι όχι ο φθαρτός υλικός πλούτος.

Φαντάζομαι ότι έχετε μεγαλώσει μέσα σε αυτό το κατάστημα. Ποια είναι η πρώτη ανάμνησή σας από εδώ;
Αχ, αυτή είναι πολύ ωραία ερώτηση και με γυρνάει πολύ πίσω... Σήμερα είμαι 44 ετών και τότε ήμουν στις αρχές του Γυμνασίου, γύρω στα 14, τριάντα χρόνια πριν. Τότε είχαν στο μαγαζί ένα μεταλλικό σκαλάκι που συνήθως γυάλιζε από τα έλαια του σησαμιού. Έπαιρνα φόρα, λοιπόν, και γλιστρούσα σαν σκιέρ πάνω στο χιόνι, μόνο που εγώ έσκαγα στα βαρέλια απέναντι! Έπαιζα ξανά και ξανά μέχρι να πέσω κάτω από την κούραση ή να με μαζέψει κάποιος, γιατί εμπόδιζα τη δουλειά τους... Από τόσο μικρή ήμουν εκεί. Στο εργαστήριο έμαθα να παίζω, να συνδιαλέγομαι με ανθρώπους, ξεπερνώντας την εφηβική μου εσωστρέφεια. Εκεί είδα κι ομάδες να αλλάζουν, ανθρώπους να φεύγουν άδικα απ' τη ζωή, κι άλλους να μας προδίδουν. Έχω γνωρίσει πολλών ειδών ανθρώπους σε αυτό το μικρό εργαστήριο. Ήταν και παραμένει μεγάλο σχολείο.

Μοιραστείτε μαζί μας ένα σχόλιο που σας έχουν κάνει για τον Χαλβά Δραπετσώνας Κοσμίδη-Γαβρίλη και το οποίο θα κρατήσετε μαζί σας για πάντα.
Είναι αμέτρητα ευτυχώς τα σχόλια αγάπης στα τόσα χρόνια λειτουργίας, ωστόσο ένα το θυμάμαι πιο έντονα: «Είχα πάψει να ελπίζω στους ανθρώπους, αλλά μέσα από σας ξαναπίστεψα ότι εκεί έξω, υπάρχουν ακόμα καλοί άνθρωποι».

Χαλβαδοποιία Κοσμίδη-Γαβρίλη



Στο site σας διαβάζουμε την εξής φράση: «Κατά καιρούς έχουν σημειωθεί πολλά ευτράπελα και πολύς συνωστισμός στην προσπάθεια να προμηθευτούν χαλβά πελάτες από όλη την Ελλάδα». Ποια είναι αυτά τα περιστατικά; Αφηγηθείτε μας μία αξιομνημόνευτη ιστορία.
Χρόνια πριν, ο συνωστισμός του κόσμου είχε δημιουργήσει τόση πίεση με συνέπεια να καταρρεύσει η τζαμαρία, από τη λαχτάρα των φίλων μας να προλάβουν να προμηθευτούν το αγαπημένο τους έδεσμα, ευτυχώς χωρίς κάποιον τραυματισμό! Συνεχίζοντας, βέβαια, μέχρι και το ταμείο τους διαπληκτισμούς για το ποιος είχε σειρά.

Άλλες φορές καλούσαν οι πελάτες την αστυνομία... γιατί είχε τελειώσει ο χαλβάς! Μέχρι και μαξιλάρια σφήνωναν στα ρούχα τους οι κυρίες για να δηλώσουν εγκυμοσύνη και κάπως έτσι να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης, αλλά τις αντιλαμβάνονταν οι υπόλοιποι πελάτες, και καταλαβαίνετε τι γινόταν...

Καθώς τα αναπολώ, συχνά περνούν εικόνες από τυπικές φιγούρες ανθρώπων εκείνης της περιόδου, αλλά και κωμικών καταστάσεων που θυμίζουν αποσπάσματα από παλιές ελληνικές ταινίες και αποτελούν κομμάτι της ιστορίας, της κουλτούρας, ακόμα και της λαογραφίας της Δραπετσώνας του 1930.

Μπορεί ο χαλβάς να ανταγωνιστεί τα γλυκά της μοντέρνας ζαχαροπλαστικής;
Για εμένα δεν αποτελούν καν συγκρίσιμα μεγέθη, αλλά θα σας απαντήσω με μία ιστορία... Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εδώ και χρόνια μου στέλνουν δεκάδες μηνύματα οδηγοί λεωφορείων και ταξί, τους οποίους μόλις έπιανε το φανάρι, έτρεχε και τάιζε στο στόμα ο νονός μου ζεστό χαλβά, από το καζάνι που μόλις είχε βγει... Έχουν περάσει δεκαετίες, κι όμως, ακόμα το θυμούνται και το μοιράζονται μαζί μου με μια γλυκιά νοσταλγία. Αυτό είναι νοιάξιμο και φροντίδα. Είναι ανθρωπιά.

Με όλο τον σεβασμό, λοιπόν, πώς μπορεί
να συγκριθεί κάτι άψυχα περίτεχνο, με τη γαστρονομική παράδοση και την ανθρωπιά αυτού του τόπου; Τα φαγητά και τα γλυκά μας, ειδικά για εμάς που καταγόμαστε από Μικρασιάτες γονείς, είναι οι ρίζες μας, η ιστορία και το παρελθόν που χωρίς αυτό δεν μπορούμε ανοίξουμε τα φτερά στο μέλλον. Απλώνω τα κλαδιά μου ψηλά στον ουρανό, μόνο όταν γνωρίζω καλά τις ρίζες μου. Τότε, ναι, μπορώ να δημιουργήσω, ακόμα και γαστρονομικές γέφυρες.

Χαλβαδοποιία Κοσμίδη-Γαβρίλη

Πείτε μας λίγα λόγια για το κατάστημα, που σήμερα πια έχει περάσει στη σύγχρονη εποχή του.
Εδώ αξίζει να αναφέρω, μη θέλοντας να αδικήσω κανέναν, ότι τα φυσικά μας καταστήματα είναι τρία: το κεντρικό μας κατάστημα, το οποίο διαχειρίζεται ο μπαμπάς μου Νίκος Γαβρίλης, που έκανε με την εμπορική του ευφυΐα την πόλη της Δραπετσώνας  ένα τοπωνύμιο που συνδέεται άρρηκτα με τη Χαλβαδοποιία στη Δραπετσώνα (Αγ. Δημητρίου 1), πάντα χωρίς μηχανήματα! Δημιουργώντας τα πάντα στο χέρι με τη φροντίδα και το ίδιο μεράκι που είχαν οι μάστορες εκατό χρόνια πριν.

Υπάρχει, επίσης, το κατάστημα μας στον Πειραιά που διατηρεί εδώ και 30 χρόνια η αδελφή του μπαμπά μου και θεία μου Ζωή, η Ζωίτσα μας που αξίζει την προτίμηση σας, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου Α' , στο πλάι του Δημοτικού Θεάτρου.

Και φυσικά η νέα μας προσθήκη, το πιο φωτεινό μαγαζί του Περιστερίου επί της Αιμιλίου Βεάκη 17 (τηλ.2105738502), που μόλις έκλεισε ένα χρόνο επιτυχούς λειτουργίας. Στο Περιστέρι μεταφέραμε με προσοχή και φροντίδα, όλη την ιστορική παράδοση του Χαλβά Δραπετσώνας. Εδώ, δημιουργήσαμε ο μπαμπάς μου κι εγώ, ένα υπέροχο κατάστημα με πολύ φως, αισιοδοξία και φροντίδα! Μία ολοκληρωμένη πανδαισία γεύσεων, παραδοσιακών αλλά και σύγχρονων, για κάθε διατροφική ανάγκη.

Στη συνέχεια το στήριξαν και το εμπλούτισαν με τις ιδέες και την καθημερινή τους προσπάθεια, ο σύζυγος μου ο Λευτέρης, ο αδερφός μας ο Νίκος, η συνάδελφος μας η Βίκυ κι εγώ. Παράλληλα, εδώ και δεκαπέντε χρόνια έχουμε δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα όπου μπορείτε να βρείτε τα πάντα και να τα έχετε στην πόρτα σας με ένα κλικ στο www.e-halvas.gr

Έχουμε λοιπόν τρεις υπέροχες οικογενειακές επιχειρήσεις σε φυσικά καταστήματα και ένα ευχάριστο κι απλό στην περιήγηση, ηλεκτρονικό κατάστημα και σας περιμένουμε με αληθινή χαρά να σας υποδεχτούμε όπως κάνουμε από το 1924 έως και το 2024, εδώ και εκατό ολόκληρα χρόνια, τα οποία θα γιορτάσουμε με εντελώς ξεχωριστά δώρα για όλους, όλο τον Ιανουάριο!

Ο χαλβάς είναι το πιο διάσημο προϊόν σας, όμως δεν είναι και το μοναδικό. Πείτε μας και για τα άλλα γλυκά που θα συναντήσουμε στο καινούργιο κατάστημα της Δραπετσώνας.
Όπως προανέφερα, προσφέρουμε μια πανδαισία γεύσεων που καλύπτουν κάθε ανάγκη, ακόμα και αυτές των διαβητικών. Εκτός από τον μοναδικό χειροποίητο χαλβά μας σε ξεχωριστές γεύσεις και τα αγνά ταχίνια μας, μερικά από τα δημοφιλή προϊόντα που αξίζει επίσης να δοκιμάσετε είναι ο χαλβάς Φαρσάλων, τα τραγανά τουλουμπάκια, τα βιολογικά ασυναγώνιστα μέλια μας και οι χειροποίητες μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, τα πιο αφράτα λουκούμια που έχετε φάει, η ποικιλία σε αλείμματα ξηρών καρπών, τα περίφημα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες μας, τα red velvet μελομακάρονά μας, τα χαλβαδοκούλουρα, οι μπάρες δημητριακών και τα υγιεινά μας παστέλια για όσους κάνουν διατροφή, αλλά και τόσα άλλα, που θέλουν σελίδες για να συμπεριληφθούν όλα!

Μελομακάρονα

Είναι πολλοί οι συμπολίτες μας που δεν μπορούν να συμπεριλάβουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους. Έχετε κάποιο προϊόν που απευθύνεται σε αυτούς;
Είμαστε -όπως ίσως έχετε καταλάβει- μία ανθρωποκεντρική επιχείρηση, η οποία σέβεται τις ανάγκες όλων. Αυτό εμπράκτως σημαίνει, ότι έχουμε μία μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα χωρίς καθόλου ζάχαρη ή και με στέβια. Αυτά είναι ο χαλβάς αμυγδάλου και κλασικός για διαβητικούς, αλλά και με κακάο και στέβια. Όλα τα ταχίνια μας είναι επίσης κατάλληλα καθώς αποτελούνται μόνο από φυσικό καρπό άριστης ποιότητας σησαμιού, ενώ υπάρχουν δεκάδες κουλουράκια χωρίς ζάχαρη, ιτσλί χωρίς ζάχαρη, αλλά και μία ποικιλία χειροποίητων μαρμελάδων.

Διαθέτουμε παγωτά όλο τον χρόνο και φυσικά υπάρχουν και κατηγορίες χωρίς καθόλου ζάχαρη ακόμα και σε παγωτίνια. Επίσης έχουμε τους πιο αγνούς ξηρούς καρπούς που θα βρείτε, σε ψημένους ή και άψητους, αλατισμένους ή και ανάλατους. Στο στολίδι μας στο Περιστέρι, όλοι θα βρουν αυτό που επιθυμούν και είναι διατροφικά κατάλληλο γι' αυτούς!

Χαλβαδοποιία Κοσμίδη-Γαβρίλη

Πώς φαντάζεστε το μέλλον αυτής της ιστορικής χαλβαδοποιίας;
Όπως είπατε, πρόκειται για μία ιστορική Χαλβαδοποία όπου μεγαλώσαμε γενιές και γενιές. Αυτοί οι χώροι έχουν ποτιστεί με την ενέργειά μας. Γι' αυτό και θέλουμε μόνο το καλό της, να απλώσουν τα κλαδιά της, όσο πιο ψηλά και μακριά μπορούν. Εύχομαι, λοιπόν, ολόψυχα το μέλλον να είναι φωτεινό για εμάς και την οικογενειακή μας επιχείρηση και να μας επιτρέψει να συνεχίσουμε με τον σεβασμό που μας διακρίνει, την ιστορία αυτής της παράδοσης για πολλά-πολλά χρόνια ακόμα.

Αυτή ήταν μία πολύ συγκινητική συνέντευξη για μένα και σας ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ