- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Safka όπως φαγητό
Η ιδιοκτήτρια του μας μιλά για την εμπειρία και τα σχέδιά της για τη νέα σεζόν που ξεκινάει
Η Φιλανδή Marika Koskinen ζει στην Ελλάδα 28 χρόνια και είναι ιδιοκτήτρια του εστιατορίου σκανδιναβικής γαστρονομίας Safka. Μας μιλά για την εμπειρία και τα σχέδιά της για τη νέα σεζόν που ξεκινάει.
Το Safka λειτουργεί πια δύο χρόνια. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την αθηναϊκή εστιατορική σκηνή; Ήταν ένα μεγάλο «learning experience», που ακόμα συνεχίζεται.
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχω βαρεθεί και ότι σίγουρα δεν είμαι από αυτούς που δεν έχουν τι να κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους!
Πώς αντιμετώπισαν οι Αθηναίοι τη σκανδιναβική κουζίνα;
Όσοι μας δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν! Η σκανδιναβική κουζίνα είναι στις μέρες μας πολύ ψηλά στο γαστρονομικό χάρτη διεθνώς. Εξάλλου, η δημιουργική πλευρά της βασίζεται κατά πολύ στη γνώριμη παραδοσιακή γαλλική γαστρονομία.
Ο Samu Koskinen μαγειρεύει παραδοσιακή ή δημιουργική κουζίνα;
Μαγειρεύει σύγχρονα δημιουργικά σκανδιναβικά πιάτα. Τώρα πια συχνά δημιουργεί σκανδιναβικά πιάτα με ελληνικά στοιχεία – λατρεύει, π.χ., το κατσικίσιο τυρί. Όλα τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε είναι ντόπια και εποχής.
Υπάρχουν κοινά στις κουζίνες μας;
Τα άγρια μανιτάρια, που τρώτε κυρίως στη Β. Ελλάδα. Επίσης, και οι δύο χώρες τρώμε κυνήγι, ενώ έχουμε κοινούς τρόπους διατήρησης – καπνιστά κρέατα και ψάρια αλλά και πολλά τουρσιά.

Τα αγαπημένα σου από τις δύο χώρες;
Φρέσκος σολομός, σπιτικά καπνισμένος (όπως κάνουμε και στο Safka) με άγρια μανιτάρια και φρέσκο φιλανδέζικο βούτυρο, που δεν υπάρχει καλύτερο! Κι από Ελλάδα χέλι, αυγοτάραχο πρώτα απ’ όλα. Τρελαίνομαι και για τα ελληνικά τυριά αλλά και για τα τρομερά λαχανικά και φρούτα.
Τι σχέδια έχετε στο Safka για τη σεζόν που ξεκινάει;
Πολλά. Έχουμε ανανεωμένο full brunch menu τις Κυριακές, με πιάτα όχι μόνο σκανδιναβικά – το χάμπουργκέρ μας είναι το καλύτερο στην Αθήνα! Φτιάχνουμε εμείς το ψωμί, καθώς και την καπνιστή μαγιονέζα. Τις Κυριακές ισχύει και το κανονικό μας μενού. Συνεχίζουμε τις Τετάρτες (κάθε 3 εβδομάδες) τις δημοφιλείς οινογευσιγνωσίες – την Τετάρτη 9/10 παρουσιάζουμε την Οινογένεση-Οινοποιητική με 4 κρασιά και πιάτα ειδικά για τα κρασιά αυτά.

Σολομός σπιτικά καπνισμένος
Πες μας κάποιους λόγους για να επισκεφθούμε το Safka.
Πρώτα απ’ όλα το φαγητό του σεφ μας – στη Φιλανδία έχει βραβευθεί ως Top Chef. Η ατμόσφαιρα του Safka είναι, πιστεύω, κάτι μοναδικό στην Αθήνα. Οι Κυριακές μας (13.00-19.00) είναι πολύ χαλαρές, προσφέρουμε κι εφημερίδες και περιοδικά. Είμαστε kids friendly και έχουμε ευκολίες για ΑΜΕΑ. Στο μπαρ, με ποτό ή κρασί, σερβίρουμε Scapas (σκανδιναβικά τάπας) με 3-4 ευρώ, για όσους δεν θέλουν πλήρες γεύμα ή ως μικρή εισαγωγή στη σκανδιναβική κουζίνα. Οι τιμές μας είναι πολύ λογικές για την ποιότητά μας και έχουμε περάσει και τη μείωση του ΦΠΑ. Έχουμε και μια πολύ όμορφη «μυστική» αυλή…
Μ. Αλεξάνδρου 80-82, Κεραμεικός, 210 5243.340

Burger με φρεσκοψημένο ψωμί και καπνιστή μαγιονέζα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.