- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Merci Chef: Μπήκαμε στη Γαλλική Πρεσβεία και δοκιμάσαμε γαλλικά κρασιά με ελληνικά τυριά
Η Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας συνεχίζεται με πολλά, ενδιαφέροντα γαστρονομικά events
Ταιριάζουν τα γαλλικά κρασιά με τα ελληνικά τυριά; Ναι, όπως διαπιστώσαμε στο wine tasting & cheese pairing στη Γαλλική Πρεσβεία
Φαινομενικά, τα γαλλικά κρασιά και τα ελληνικά τυριά ανήκουν σε δύο διαφορετικούς γαστρονομικούς «κόσμους». Από τη μία η φινέτσα και η παράδοση των γαλλικών αμπελώνων· από την άλλη η αυθεντικότητα και η ένταση των ελληνικών τυριών. Κι όμως, όταν αυτά τα δύο συναντηθούν στο ίδιο τραπέζι, συμβαίνει κάτι μαγικό.
Αυτό διαπιστώσαμε χθες το μεσημέρι στην Γαλλική Πρεσβεία, στο wine tasting & cheese pairing που έγινε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας και του Merci Chef, όπου δοκιμάσαμε γαλλικά κρασιά με ελληνικά τυριά και ανακαλύψαμε πως οι γευστικές «αντιθέσεις» δεν συγκρούονται αλλά συνομιλούν.
Ένα κομψό γαλλικό λευκό μπορεί να αναδείξει τη φρεσκάδα ενός ελληνικού κατσικίσιου τυριού, ενώ ένα δομημένο ερυθρό αγκαλιάζει ιδανικά την αλμυρή ένταση μιας παλαιωμένης γραβιέρας. Άλλωστε το pairing κρασιού και τυριού είναι παιχνίδι ισορροπίας, υφής και αρωμάτων. Και όταν η γαλλική οινική κουλτούρα συναντά την ελληνική τυροκομική παράδοση, το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο γευστικό — είναι μια μικρή πολιτιστική ανταλλαγή στο ποτήρι και στο πιάτο.
Η οινική εμπειρία στη Γαλλική πρεσβεία
Αφού περάσαμε την μεγάλη, βαριά πόρτα της Γαλλικής Πρεσβείας, μας υποδέχτηκαν με χαμόγελο η Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Laurence Auer και ο σεφ Jean Marie Hoffmann. Μπαίνοντας στα ενδότερα, θαυμάσαμε τα εντυπωσιακά έργα τέχνης στους τοίχους, τους επιβλητικούς πολυελαίους καθώς μια μεγάλη μαρμάρινη σκάλα.
Περιηγηθήκαμε στον χώρο, που απέπνεε γαλλική φινέτσα, από τους καναπέδες και τα τραπεζάκια μέχρι τα φωτιστικά και τα διακοσμητικά. Στη συνέχεια, μπήκαμε στο κομψό σαλόνι και κάτσαμε σε ένα στρογγυλό τραπέζι για να ξεκινήσει η οινογνωσία και το pairing.
Γαλλικά κρασιά με ελληνικά τυριά; Oui, s'il vous plait!
Ο σομελιέ του Hervé Restaurant Χρήστος Θεοδωρόπουλος και η εταιρία Sorin του Νίκου Φωτιάδη συνεργάστηκαν και παρουσίασαν τέσσερα γαλλικά κρασιά, τα οποία συνδύασαν με τέσσερα διαφορετικά ελληνικά τυριά αλλά και στρείδια, μια γεύση από ελληνική θάλασσα, αποδεικνύοντας ότι το κρασί από τη Γαλλία δεν συνδυάζεται μόνο με γαλλικά τυριά αλλά μπορεί να βρει το ιδανικό «ταίρι» και στα ελληνικά.
Ξεκινήσαμε με την σαμπάνια Chavost (Brut Nature), με την καλλιτεχνική ετικέτα στην φιάλη που μας τράβηξε το ενδιαφέρον, δοκιμάζοντας φρέσκα στρείδια και παλαιωμένη γραβιέρα, που πάνε τέλεια με τις φυσαλίδες. Συνεχίσαμε με το περίφημο ροζέ Προβηγκίας (την πατρίδα του ροζέ κρασιού) Les Quatre Tours που κάνει τέλειο pairing με λευκό τυρί και μαρμελάδα κεράσι.
Σειρά είχε το (αγαπημένο μου από τα τέσσερα) Muscadet Sèvre et Maine που πήγαινε τέλεια με το κατσικίσιο τυρί αλλά και το στρείδι. Πρόκειται για ένα ξηρό λευκό κρασί από την κοιλάδα του Λίγηρα, που είναι αρκετά σπάνιο στην Ελλάδα.
Τελευταίο ήρθε το Bourgogne, ένα κόκκινο Pinot Noir από την περιοχή Côtes d’Auxerre της Βουργουνδίας με γεμάτη γεύση που συνδυάσαμε με μανούρα Σίφνου. Πρόκειται για ένα κρασοτύρι, από αιγοπρόβειο γάλα, σκληρό, με λίγη υγρασία που πάει τέλεια με τα ερυθρά κρασιά και έχει έντονη γεύση.
Merci Chef από 1η έως 6 Μαρτίου
Η διοργάνωση Merci Chef συνεχίζεται με επιτυχία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και θα διαρκέσει έως τις 6 Μαρτίου, με πολλά γαστρονομικά events και δράσεις στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του «Merci Chef!» εδώ.
Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας μικρός φούρνος-πειρασμός, όπου το κλασικό κουλούρι έχει αποφασίσει να γίνει πολύ πιο ενδιαφέρον
Ένα nano micro bakery όπου ο πελάτης δεν βλέπει μόνο το τελικό προϊόν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτό φτιάχνεται
Το νέο all-day spot στην Κηφισιά σερβίρει φρεσκοψημένο ψωμί, λαχταριστά cinnamon rolls, specialty coffee, brunch και matcha
Το παραδοσιακό, σιροπιαστό γλυκό που έχει κάνει δυναμικό comeback
Ένα μικρό μαγαζί στην Εμμανουήλ Μπενάκη έχει βάλει στόχο να κάνει κάθε στάση για πρωινό ή lunch break λίγο πιο απολαυστική
Το πεϊνιρλί που ψήνεται εκείνη τη στιγμή και δύσκολα μένεις μόνο στο ένα
Τα μοσχοβολιστά στέκια με τις πιο λαχταριστές βιτρίνες
Μήπως, εκτός από μπαγκέτες και gouda, δίνουν και τα νούμερα του τζόκερ;
Από ένα μικρό αλλαντοποιείο του 1915 σε έναν γαστρονομικό θησαυρό της Αθήνας. Τι κάνει το Μιράν τόσο ξεχωριστό ακόμη και σήμερα;
Τα σόσιαλ μας δίνουν καλοπροαίρετες συμβουλές. Πόσο εφικτό είναι να τις ακολουθήσουμε;
Τα Σαββατοκύριακα στην Αθήνα αποκτούν τη δική τους γευστική συνήθεια
Η AI μπαίνει στους τιμοκαταλόγους των εστιατορίων
Ένα από τα πιο αγαπημένα ιταλικά εστιατόρια της πόλης γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια
Οι βραδινές λιγούρες και πώς να «εκπαιδεύσεις» τον εγκέφαλο να αναζητήσει αλλού ευχαρίστηση
Από ντάκο μέχρι φαλάφελ και από κοκκινιστό μέχρι πίτσα ναπολετάνα
Από το φαλάφελ ως το brunch, κάθε μπουκιά είναι εμπειρία
Το Μαρούσι έχει ήδη το δικό του μοναδικό bakery ritual. Εσύ ακόμα να το ζήσεις;
Μπιφτέκι πελώριο και παχύ της σχάρας του καμάρι!
Παλιά και νέα στέκια σφύζουν από ζωή
Το πεϊνιρλί που μεγάλωσε γενιές Νικαιωτών και συνεχίζει να βγαίνει ζεστό από τον φούρνο 45 χρόνια μετά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.