- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Στην οδό Ιθώμης 12, σ’ ένα ήσυχο στενό δρομάκι στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας βρίσκεται ένα μικρό κατάστημα με μια πολύ μεγάλη ιστορία. Στην πράσινη, ξύλινη, καλόγουστη επιγραφή του, πάνω από την είσοδο, η περιγραφή είναι σαφής: «Αγνά παραδοσιακά προϊόντα. Αλλαντικά Οικονομάκου. Λουκάνικο – παστό παραγωγής μας». Πριν μπεις στο μαγαζί εκατέρωθεν της εισόδου, δεξιά και αριστερά, δυο ανακλινόμενα τραπέζια-πατέντα, που καλύπτουν το μισό στενό πεζοδρόμιο, μας πείθουν ότι κάτι πονηρό γίνεται εκεί. Δεν πέρασε χρόνος πολύς και το τραπέζι άνοιξε και ακούμπησαν εκεί οι πρώτοι μεζέδες, σκέτος πειρασμός...Όχι για χόρταση αλλά για δειγματισμό, μας εξηγούν.
Κόσμος άρχισε να μπαινοβγαίνει, ντόπιοι για να πάρουν το παστό της βδομάδας, Καλαματιανοί εν Αθήναις ή Αθηναίοι επισκέπτες να πάρουν 8-9 κιλά παστό για να το χαίρονται όσο τους τραβήξει. Άλλωστε πού θα βρουν καλύτερο; Το παστό αλλά και τα λουκάνικα με πορτοκάλι, τα δοκιμάσαμε και ήταν τρυφερότατα και πεντανόστιμα. Οι μεζέδες συνοδεύτηκαν με σφέλα, λίγα τουρσιά σε κάτι όμορφα κεραμικά δοχεία, που έχουν όμως σ’ ένα καρτελάκι την προτροπή: «Παρακαλώ μην σερβίρετε μόνοι σας, για λόγους υγιεινής».
Καθίσαμε στο γραφείο του κυρίου Πέτρου Οικονομάκου, που βρισκόταν πίσω από τον πάγκο εξυπηρέτησης. Πιάσαμε κουβέντα και τσιμπολογούσαμε. Ο κυρ-Πέτρος μπρος την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή σ’ένα tab μας δείχνει video και φωτογραφίες από σεφ και δημοσιογράφους που παρέλασαν από το μαγαζί (Ηλίας Μαμαλάκης, Βέφα Αλεξιάδη, Γαστρονόμος, Βήμα Gourmet κλπ), στο άλλο tab φτιάχνει μουσικές, Εντιφ Πιάφ και Φρανκ Σινάτρα, με το άλλο tab εκδίδει τιμολόγια και δελτία αποστολής προϊόντων που βγαίνουν από το μαγαζί, και το τελευταίο tab ψάχνει να βρει στις λογιστικές καρτέλες για ένα υπόλοιπο πελάτη! Σουρεαλισμός! (Εγώ με τα τρία tab χάνομαι).
Παράλληλα με τα tab του, o κυρ Πέτρος μας λέει την ιστορία της οικογενείας του, που ξεκινάει από την Τουρκοκρατία:
«Ο Νιόνιος Οικονομάκος, εκ των ιδρυτών του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και ιδρυτής του Σωματείου Κρεοπωλών λειτούργησε το πρώτο κρεοπωλείο στην Καλαμάτα. Κάποια χρόνια αργότερα τη σκυτάλη ανέλαβε ο γιος του Γιώργος γνωστός ως "Γαλάνης", ο οποίος επί χρόνια λειτούργησε την επιχείρηση στα παλιά κρεοπωλεία της πλατείας Όθωνος που κατεδαφίστηκαν στα πλαίσια της ανάπλασης της περιοχής. Σταδιακά στην επιχείρηση μπήκα εγώ με τον αδελφό μου Νιόνιο διατηρώντας πάντα την ποιότητα των προϊόντων τους. Το 1995 δημιουργώ το εργαστήρι αλλαντικών που στεγάζεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Καλαμάτας, ενώ κεντρικό σημείο πώλησης των προϊόντων παραμένει το κατάστημα μας εδώ στο Ιστορικό Κέντρο». Περισσότερα.
*Για τη γουρνοπούλα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ.
**Για τις τραβηχτές πίτες Μάνης διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.