- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μεγαλώσαμε με πίτσα σπέσιαλ και κάναμε δίαιτα με σαλάτα του Καίσαρα. Αντιμετωπίσαμε την πρώτη κρίση ηλικίας με μια πιατέλα τιραμισού και φιλοσοφήσαμε τη ζωή με γκράπες μικρών παραγωγών. Στην Ελλάδα η κουζίνα είχε πάντα μια γεύση από Ιταλία.
1970
Οι μαμάδες έκαναν παστίτσιο με κιμά και ναπολιτέν με σπαγγέτι νο 6, διατηρούσαν ακόμη το νεανικό τους έρωτα για τον Μαστρογιάνι και ξεσήκωναν το στιλ της Ραφαέλα Καρά. Τις Κυριακές, μπαίναμε οικογενειακώς στο άσπρο Φίατ 124 και πηγαίναμε στο καινούργιο τότε “Bussola” για να φάμε πίτσα σπέσιαλ και μακαρονάδα «τρίπτυχο». Τα καλοκαιρινά βράδια στην άμμο ζηλεύαμε τα μεγάλα μας αδέρφια που χόρευαν μπλουζ το «Α κάζα ντ’ Ιρένε» και ονειρευόμασταν να μεγαλώσουμε. «Σαπόρε ντι μάρε, σαπόρε ντι τε».
1980
Η αυτοκρατορία της καρμπονάρα στην ελληνική εκδοχή της. Παραβρασμένα μακαρόνια, πολλή κρέμα γάλακτος, πολλά αλλαντικά και λίγος αρακάς για το χρώμα. Αρχικά την τρώγαμε στα καλά ιταλικά εστιατόρια. Μετά (νομίσαμε ότι) μάθαμε να την κάνουμε μόνοι μας, την έπιασαν στα χέρια τους και τα delivery (που τότε λέγονταν «διανομή κατ’ οίκον») και άρχισε ο ξεπεσμός της. Είναι η δεκαετία του Βερσάτσε, της σαλάτας του Καίσαρα, του Ουμπέρτο Τότσι. Όλοι οι νέοι οδηγούν Autobianchi, οι μπαμπάδες παραγγέλνουν πίτσα πουτανέσκα, οι κόρες τους ψωνίζουν Fiorucci. Η Ορνέλα Μούτι, η Μαρία Τσικόνε και τα κανελόνια (μαμαδίστικα, με κιμά), μερικές ακόμη συντεταγμένες της εποχής.
1990
Το μπαλσάμικο είναι sine qua non συστατικό της σαλάτας ρόκα-παρμεζάνα. Ο μινιμαλισμός δεσπόζει και ο Αρμάνι υπογράφει τα λευκά μας ρούχα και τα λευκά μας σπίτια. Μαθαίνουμε τις μπρουσκέτες και τα φρέσκα ζυμαρικά, ενώ το ριζότο σε αμέτρητες εκδοχές (ακόμη και σε ταινία, από τη Μαλέα) μάς κάνει να νιώθουμε μετρ του αυτοσχεδιασμού. Στα μπαρ εμφανίζεται το Limoncello, στην κουζίνα μας τα αποξηραμένα τοματάκια, στην τηλεόραση η Τσιτσιολίνα, στις πιτσαρίες απαραιτήτως ο φούρνος με ξύλα.
2000
Δεν είμαστε πια οι ίδιοι που ξεπερνούσαμε την κρίση των τριάντα με ένα μπολ από τιραμισού. Η αγάπη μας για τη γειτόνισσα ωρίμασε και έγινε πιο σοφιστικέ. Δεν νοείται καλό εστιατόριο χωρίς ιταλικό πιάτο, όπως δεν νοείται και καλό φαστ-φουντ χωρίς σάντουιτς με μπρεζάολα. Ολοκληρωμένοι πλέον και συνειδητοποιημένοι, τσιμπολογούμε antipasti, κυνηγάμε τα λευκά μανιτάρια-τρούφες, ανταλλάσσουμε συνταγές για pesto κάππαρης, βασιλικού και ντομάτας, και φιλοσοφούμε δοκιμάζοντας γκράπες μικρών ανεξάρτητων παραγωγών. Πίνουμε μαζικά freddo, λατρεύουμε μαζικά τη Μόνικα Μπελούτσι και μαζικά απορούμε που οι Ιταλοί ψήφισαν ξανά τον Μπερλουσκόνι.
Το ήξερες;
● Το πρώτο βεσπάκι Piaggio εμφανίστηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’50.
● Τα καλύτερα ιταλικά κρασιά παράγονται βόρεια. Στο δροσερό κλίμα οφείλουν την τραγανή τους (σαν να δαγκώνεις φρούτο) γεύση.
● Τζιανπάολο Σκαράντε είναι το όνομα του πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα.
● Οι πρώτες πιτσαρίες άνοιξαν στην Ελλάδα το 1971.
● Η πρώτη αυθεντική συνταγή για πίτσα δημοσιεύτηκε σε μια γυναικεία στήλη της εφημερίδας «Εμπρός» το 1965.
● Αν θες να μάθεις για ραβιόλια και πένες ρώτησε το σεφ Ιβάν Οταβιάνι. Το 1991 άνοιξε στη Μύκονο το “Sale e Pepe” και τρία χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στο Κολωνάκι.
● Το 28% των Ελλήνων επιλέγουν για διακοπές την Ιταλία.
● Οι κρουαζιέρες στην Αδριατική ξεκίνησαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’50. Το Πρίντεζι τότε λεγόταν Βρινδήσιον.
● Το πιο γνωστό ιταλικό λευκό κρασί είναι το Pinot Grigio και παράγεται στο Βένετο. Είναι το κρασί για το καθημερινό ιταλικό τραπέζι.
● Ο φρεντοτσίνο ΔΕΝ υπάρχει στην Ιταλία. Είναι ελληνική πατέντα!
● Το ιταλικό κέρμα του 1 ευρώ φέρει τον «Άνθρωπο του Βιτρούβιου» του Ντα Βίντσι.
● 6 διάσημα ιταλικά τυριά: Mozzarella, Gorgonzola, Mascarpone, Pecorino, Parmigiano, Ricotta.
● Τα ζυμαρικά SETARO θεωρούνται στην Ιταλία κορυφαία στο είδος τους και έχουν πάρει πολλά βραβεία. Τα παρασκευάζει από το 1939 μια οικογενειακή επιχείρηση, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα σιτηρά και νερό από τον ιταλικό νότο. Παράγονται σε πάρα πολλές ποικιλίες, όπως ριγκατόνι, παπαρδέλες, σπαγγέτι, λιγκουϊνι, πένες, μπουκατίνι. Στην Ελλάδα θα τα βρεις στο κατάστημα MAH JONG στην οδό Κανάρη στο Κολωνάκι.
Ιστορία μου, γλυκιά αμαρτία μου…
Tiramisu: Το πιο γνωστό ιταλικό γλυκό, το όνομα του σημαίνει σήκωσέ με ή τράβα με επάνω. Ο μύθος λέει ότι επινοήθηκε κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου από τις γυναίκες της Βόρειας Ιταλίας. Το έφτιαχναν για τους άνδρες τους που πήγαιναν στον πόλεμο και τους έλεγαν με νόημα ότι η γλυκόπικρη γεύση του tiramisu είναι σαν τον έρωτά τους, γι’ αυτό να μην τις ξεχάσουν ποτέ. Πολλοί πάντως πιστεύουν ότι το τιραμισού είναι πρόσφατη δημιουργία.
Zabaione: Είδος μους που φτιάχνεται με κρόκους αυγών, ζάχαρη και γλυκό κρασί, συνήθως Μαρσάλα. Σερβίρεται σε ψηλά ποτήρια με μπισκότα. Ένα ακόμα γλυκό που επινοήθηκε στις κουζίνες των μερακλήδων Μεδίκων στη Φλωρεντία, το 16ο αιώνα. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο café “Greco” στη Ρώμη.
Gellato - Sorbet: Στην ολυμπιάδα των γλυκών το παγωτό κάνει παρέλαση με την ιταλική σημαία. Αν και η ιστορία θέλει τους Κινέζους να τρώνε χιόνι με μέλι, ως πρώτος καταναλωτής sorbet στην ιστορία αναφέρεται ο Νέρωνας. Όταν κάτι τον έκαιγε δροσιζόταν με μια κούπα χιόνι –που έφερναν οι σκλάβοι από τα βουνά– ανακατεμένη με μέλι και χυμούς φρούτων. Ο μύθος αναφέρει ότι ο Μάρκο Πόλο έφερε το μυστικό του παγωτού από την Κίνα στην Ιταλία, όμως η φινετσάτη δημιουργία του παγωτού ανήκει στον Φλωρεντιανό Buontalenti, αρχιτέκτονα από την αυλή των Μεδίκων.
Ιταλικά deli
Degustibus Αγ. Θεοδώρων 21, Μεταμόρφωση, 210 2848.915
Προμηθεύει πολλά γνωστά εστιατόρια, έχει και μεγάλη ποικιλία σε ιταλικά τυριά και αλλαντικά. Εδώ θα βρεις και λευκή τρούφα της Alba. Κάνουν και παράδοση στο σπίτι.
Sorpresa Italiana Κυριαζή 6-8 Κηφισιά, 210 8017.886
Τρούφα λευκή και μαύρη, και αλλαντικά και τυριά τρούφας από τον οίκο Juliani Tartufi, μοτσαρέλα Tressie και εξαιρετικά antipasti.
Provence Βασ. Γεωργίου 81, Γλυφάδα, 210 8981.435
Προσούτο San Daniele, Culatelo & Parma Gran Riserva, πορτσίνι, λευκές και μαύρες τρούφες.
Degustation Κουμπάρη 5, πλ. Κολωνακίου, 210 3627.744
Μεγάλη ποικιλία τυριών, pecora (προσούτο από αρνί), προσούτο αλά μπράτσε, μορταδέλα από την Bologna, κόπα και σπιανάτα ρομάνα.
Γνωστες λεξεις:
Αναμπουμπούλα (Προέρχεται από το βενετσιάνικο επίρρημα ala babala = «στο βρόντο»)
Άγνωστες λέξεις
Antipasto: Ορεκτικό, σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «πριν το γεύμα».
Vitello tonnato: Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας που μαρινάρεται και μαγειρεύεται με κρασί και σερβίρεται με κρύα σάλτσα από τόνο, αντσούγια και κάππαρη.
Bucatini: Το γνώριμο χοντρό σπαγγέτι με τρύπα στη μέση.
Caponata: Μια «σαλάτα» από μαγειρεμένα λαχανικά, κάππαρη, ελιές και αντσούγιες, ραντισμένα με λάδι και ξίδι. Σπεσιαλιτέ της Σικελίας, σερβίρεται κρύα σαν antipasto.
Polpetta: Το γνωστό κεφτεδάκι.
Frittata: Η κλασική ομελέτα, μπορεί να περιέχει λαχανικά, κρέας ή τυρί.
Saltimbocca: Μοσχαρίσια σκαλοπίνια με προσούτο, σοταρισμένα στο βούτυρο, με δάφνη και λευκό κρασί.
Orecchiette: Είδος πάστας που το σχήμα της μοιάζει με «αυτάκι».
Stufato: Κομματάκια κρέατος σκεπασμένα με κρασί και μυρωδικά που σιγοβράζουν σε χαμηλή θερμοκρασία για πολλές ώρες.
Αmatriciana: Πικάντικη προς αρκετά καυτερή σάλτσα για σπαγγέτι. Η βασική συνταγή περιέχει κρασί, τομάτα και πεπεροντσίνο. Σπεσιαλιτέ από την περιοχή του Lazio.
Focaccia: Κάτι σαν τη δική μας λαγάνα, επίπεδο ψωμί που φτιάχνεται περίπου όπως η ζύμη της πίτσας. Στην πιο απλή εκδοχή είναι σκέτη με λάδι, αλάτι και δεντρολίβανο.
Η πιο ιδιαίτερη grappa
Είναι αυτή του Romano Levi από το Neive της Ιταλίας, συλλεκτικής αξίας όχι μόνο για τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης που δεν κάνει κανείς πια, αλλά και για τις καταπληκτικές ετικέτες που ζωγράφιζε ο ίδιος στο χέρι μία μία. Ο γνωστός λάτρης του κρασιού Κώστας Τουλουμτζής της Enoteca (Λ. Πεντέλης 113, Χαλάνδρι) διαθέτει μερικά μπουκάλια και ίσως μπορέσετε να τη δοκιμάσετε.
Ένας Ιταλός στην Αθήνα
O Αντόνιο Τουτέρα ζει μόνιμα στην Ελλάδα, βρίσκεται πίσω από πολλά γνωστά ιταλικά εστιατόρια και ανακάλυψε τον καφέ freddo!
Πότε και πώς ήρθες στην Ελλάδα; Ερχόμουνα για διακοπές στη Σαντορίνη, ώσπου το ’89 αποφάσισα να εγκατασταθώ μόνιμα – η Ελλάδα είναι για μένα έρωτας! Τον ίδιο χειμώνα με φωνάξανε από τον Illy Café και στήσαμε το “Da Capo” στην πλατεία Κολωνακίου. Τότε ήταν που ανακάλυψα και το freddo σε αντικατάσταση του φραπέ, που μέχρι τότε βασίλευε στα ελληνικά δεδομένα. Στη συνέχεια, μαζί με τον Λορέντζο (που τώρα έχει το “Priamo”) κάναμε το “San Paolo” στο Ψυχικό το ’91. Μαζί με τον Ευριπίδη, που τώρα είναι στη «Σπονδή», στήσαμε το “Deal’s” το ’92, το ’93 μαζί με τον Μελετόπουλο φτιάξαμε το “Dirty Pizza” στο Κολωνάκι, το ’94 έμεινα το χειμώνα στα Χανιά (καταπληκτική πόλη) και άνοιξα το “Trilogy Café”, το ’95 άνοιξα στο Κεφαλάρι το “Windows”, το ’96 στο υπόγειο της Σπευσίππου το παλιό “Tutti a Tavola” που το 2000 έγινε “Sonar”, το “Il Postino” το 2004 και, τέλος, το 2007, τη vineria “Crudo”.
Οι Έλληνες ξέρουν από ιταλική κουζίνα; Τώρα σαφώς καλύτερα. Για πολλά χρόνια στην Ελλάδα προσφερόταν μια «ψευτοϊταλική» κουζίνα. Η κουζίνα της χώρας μου δεν είναι μόνο μακαρόνια - πίτσα αλλά και πολλά μαγειρευτά, κυνήγι, ψάρια. Έχω ένα βιβλίο ιταλικής κουζίνας με πάνω από 7.000 συνταγές.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που σου έχουν κάνει; Ότι στα μαγαζιά μου τρώνε το ίδιο αυθεντικά όπως και όταν ταξιδεύουν στην Ιταλία.
Ποιες είναι για σένα οι πιο αντιπροσωπευτικές ιταλικές γεύσεις; Τα γεμιστά ζυμαρικά, το κρέας με πολέντα από τη Βόρεια Ιταλία, τα ζυμαρικά με θαλασσινά της Νότιας Ιταλίας.
Όταν τρως έξω πού πας; Σε κουτούκια με ελληνική κατσαρόλα, και όπου έχει καλό ψάρι, στον «Κίτσουλα», τα τελευταία χρόνια μαγειρεύω και πολύ στο σπίτι.
Ποια είναι η αγαπημένη σου μυρωδιά; Σκόρδο που τσιγαρίζεται σε λάδι – προφανώς!
Ιταλικά εστιατόρια
Pizza Hut Η αλυσίδα με τους πιο φανατικούς φίλους σε όλη την Ελλάδα. Αν και το προϊόν της είναι ιταλικό, πρωτοξεκίνησε το ’58 στο Κάνσας από δύο αδέρφια φοιτητές που δανείστηκαν λεφτά από τη μαμά τους για να στήσουν το πρώτο τους μαγαζί. Σήμερα έχει 12.000 καταστήματα σε 90 χώρες, στην Ελλάδα διαθέτει 34 στην Αθήνα κι άλλα 6 σε Πάτρα, Κρήτη, Ρόδο, Χαλκίδα, Κέρκυρα και Ζάκυνθο.
PASTA LA VISTA Βουτάδων 58, Γκάζι, 210 3462.092
Mοντέρνο-βιομηχανικό στιλ και ιταλικό μενού με πολλές συνθέσεις ζυμαρικών και πίτσες. Κρασί χύμα, ελληνικές και φυσικά ιταλικές ετικέτες.
MODI Κασσαβέτη & Κυριαζή, Κηφισιά, 210 8017.635
Κομψός χώρος για αυθεντική νοστιμιά ιταλικής κουζίνας διά χειρός Fabrizio Buliani, με δεκάδες ετικέτες κρασιών και σε ποτήρι.
MALTAGLIATI Βαρνακιώτη 6, Αμπελόκηποι, 210 6916.676/ Σολωμού & Τερψιθέας 16, Π. Φάληρο, 210 9816.445
2 μικρά ιταλικά εστιατόρια με cosy ατμόσφαιρα, καρό τραπεζομαντιλάκια και open air κουζίνα. Σπεσιαλιτέ τα φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά –φετουτσίνι, λιγκουίνι, στριφτά καζαρέτσε και τετράγωνα μαλταλιάτι– που σου έρχονται σε ξύλινο πανέρι για να διαλέξεις.
TUTTI A TAVOLA Λ. Κηφισίας 254, Χαλάνδρι, 210 6778.765
Γνήσιες ιταλικές γεύσεις με ζυμωτά φρέσκα ψωμάκια για αρχή, σε ένα χώρο ντυμένο στα λευκά, με φιλικότατο σέρβις. Κρασιά ιταλικά και ελληνικά ή ποτό από το bar. Δίπλα σε εξαιρετικό κήπο.
VINCENZO Γιαννιτσοπούλου 1, Γλυφάδα, 210 8941.310
Μια τρατορία vera italiana! Οικείος χώρος, με πολύ ξύλo και αυθεντικές ιταλικές συνταγές μαγειρεμένες με μαεστρία. Pasta σε πολλές παραλλαγές, πιάτα κρεατικών και φυσικά τη φημισμένη πίτσα Vincenzo με λεπτή, τραγανή ζύμη-όνειρο!
L’ OSTERIA DA CLAUDIO Κώστα Βάρναλη 26, Χαλάνδρι, 210 6834.228, 693 9950130
Αυθεντική ιταλική ταβέρνα σε στιλ και σε γεύσεις. Σπιτικές συνταγές φτιαγμένες με μαεστρία, ζυμαρικά, πίτσες και πολλά πιάτα ημέρας. Χύμα κρασί ή ιταλικές ετικέτες, grappa ή limoncello για το τέλος και γλυκές πανδαισίες, όπως τιραμισού, ζεστό σουφλέ σοκολάτας και φίνα πανακότα.
ΝΟΝΝΑ PINA Ε. Μακαρίου 64, Δάφνη, 210 9021.118
Δυνατά χαρτιά του τα χειροποίητα γεμιστά ζυμαρικά, αλλά και εξίσου καλά πιάτα με κρέας ή ψάρι. Αρχή με πλατό τυριών και αλλαντικών από τη μαμά πατρίδα των ιδιοκτητών. 60 ιταλικά κρασιά και πολλές ελληνικές ετικέτες. Ωραίο, απλό και μοντέρνο περιβάλλον.
ΜΕΖΖΑLUNA Ορφέως 2, Βουλιαγμένη, 210 9671.046/ Λ. Κηφισίας 37A & Σπ. Λούη, Μαρούσι (Golden Hall), 210 6836.826
Ιταλικές γεύσεις με κοσμοπολίτικο αέρα. Αυθεντική πίτσα με λεπτή, τραγανή ζύμη, καλά πιάτα ζυμαρικών και κρέατα. Καλά επιλεγμένα κρασιά και ωραία θέα θάλασσα (το μαγαζί των Ν.Π.).
SPUNTINO Ομήρου 6, Ν. Ψυχικό, 210 6777.290/ Φοίβης 19, Γλυφάδα, 210 8942.912
Σταθερή αξία στη λίστα των ιταλικών εστιατορίων. Και στη Γλυφάδα, με τις γνωστές ιταλικές γεύσεις και τα παραδοσιακά ιταλικά προϊόντα. Πολύ καλή ατμόσφαιρα, γεύση και ποιότητα.
ΒΟSCHETTO Άλσος Ευαγγελισμού, Χίλτον, 210 7210.893
Το γνωστό, αριστοκρατικά κομψό ιταλικό εστιατόριο, σε ένα χώρο τριγυρισμένο από πράσινο. Με σύγχρονα, ασυνήθιστα πιάτα ιταλικής κουζίνας από το βραβευμένο σεφ Maurizio Santin.
IL TINELLO Κνωσού 54, Άλιμος, 210 9828.462
Με αυθεντική ιταλική κουζίνα που προσέχει τις πρώτες ύλες. Ο χώρος είναι απλός, κατάλογος δεν υπάρχει και στο τραπέζι σου έρχονται οι μακαρονάδες από τον allegro Stefano, που άμα έχει πολλά κέφια θα σε πάρει και για ένα χορό.
ΜΑΚΑΡΟΝΙ 28ης Οκτωβρίου 14, Πετρούπολη, 210 5050.103
Ευχάριστος και φιλικός χώρος με ποικιλία σε μακαρονάδες και πολύ χορταστικές μερίδες. Με τα απαραίτητα κρεατικά του και ζωντανά αστακουδάκια για τους φίλους των θαλασσινών. Πολύ καλά χειροποίητα γλυκά.
Α ΜΟDO MIO Καποδιστρίου & Θράκης 2, Φιλοθέη, 210 6822.301/ Φ. Νέγρη 58, Κυψέλη, 210 8256.399/(Νέο) Λυκαβηττού & Σόλωνος 35, 210 3618.104-5/ Λάκκα Μυκόνου, 22890 28581
Ιταλική παραδοσιακή τρατορία με 3 μαγαζιά. Χώρος ζεστός, με ξύλινες επιφάνειες και γεύσεις αυθεντικές. Παραδοσιακά spaggetti, φούρνος με ξύλα, εξαιρετικά πιάτα με ψάρι ή κρέας.
SURREAL Ρεθύμνου 12, Μουσείο, 210 8230.313
Ένα καθημερινό στέκι με πεντανόστιμες γεύσεις. Χώρος ιδιαίτερος, με έντονα σουρεαλιστικά στοιχεία και χρωματικές αντιθέσεις. Κουζίνα καταπληκτική από τον ιδιοκτήτη-σεφ Αντρέα Σουρέ.ανάλαφρες, δροσερές σαλάτες και νόστιμα
SETTE Γρ. Γυφτόπουλου, Χαλάνδρι, 210 6894.316
Τρατορία σε έναν πολύ ωραίο χώρο με ιταλική δημιουργική κουζίνα, που προσαρμόζεται έξυπνα στις ελληνικές γευστικές συνήθειες. Ωραιότατα και τα γλυκά, με πρώτο και καλύτερο το αφράτο τιραμισού που περιχύνεις με espresso.
ΕΝΟΤΕCA Λ. Πεντέλης 113, Χαλάνδρι, 210 6890.238
Γνωστό και αγαπητό για τα κρασιά του, τα οποία συνδυάζει με εξαιρετικές γεύσεις. Θα βρεις περίπου 400 ετικέτες κρασιών – για να διαλέξεις θα σε βοηθήσει ο ιδιοκτήτης-οινολόγος Κώστας Τουλουμτζής.
COSCA Πραμάντων 10, Κουκάκι, 210 9210.229
Μοντέρνα τρατορία με εικόνες Σικελίας στους τοίχους και κουζίνα με σιτσιλιάνικες εκδοχές. Φιλική υποδοχή και σέρβις.
CIPOLLINO Δερβενίων 4 & Ασκληπιού, 210 3632.780
Ένα all day μικρό ιταλικό εστιατόριο με χαλαρή ατμόσφαιρα και προσεγμένες γεύσεις. Υπάρχουν και μαμαδίσιες συνταγές που αξίζει να δοκιμάσεις. Καλά κρασιά και ποτά.
LA PASTERIA 12 καταστήματα σε όλη την Αθήνα
Τραπέζια στρωμένα με καρό τραπεζομάντιλα, χύμα house-wine εξαιρετικής ποιότητας, κίνηση, χρώματα και μυρωδιές που ξεχύνονται από την ανοιχτή κουζίνα, ευδιάθετο προσωπικό. Όλα συνθέτουν μια εικόνα γνήσιας ιταλικής τρατορίας.
COSA NOSTRA Αγίας Θέκλας 5, Μοναστηράκι, 210 3310.900
Γοητευτικό σαν κινηματογραφικό σκηνικό. Πολλά πιάτα ημέρας γραμμένα στο μαυροπίνακα.
ΜΥSTIC PIZZA Εμ. Μπενάκη 76, Εξάρχεια, 210 3839.500/ Ευριδίκης 6, Καλλιθέα, 210 9592.092/ Σαρανταπόρου 1 & Μεσογείων, Χολαργός, 210 6545.000
Η πιο ακουστική πίτσα! Τρως μια φορά και κολλάς για πάντα. Με φρέσκα, ποιοτικά και βιολογικά υλικά, ζύμη φτιαγμένη από άλευρα κάνναβης. Αγαπημένη μας αυτή με το προσούτο και τη φρέσκια ρόκα. Και πολύ ωραία γλυκά. Delivery (πολύ γρήγορο) σε μεγάλη ακτίνα.
AL MILANESE Ξενοκράτους 49 & Αριστοδήμου, 210 7294.111
Τα παιδιά του γνωστού Ιταλού Valter στη δική τους τρατορία. Πιάτα σύγχρονης ιταλικής κουζίνας σε μοντέρνο περιβάλλον.
SALE & PEPE Αρίστιππου 34, Κολωνάκι, 210 7234.102
Ωραίος ρουστίκ χώρος με πληθωρική ιταλική κουζίνα που συνδυάζεται με πολλές ετικέτες κρασιών απ’ όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαία βραβευμένη η λίστα κρασιών που έχει επιλέξει ο ιδιοκτήτης του Ιβάν Οταβιάνι...
IL SEGRETTO Μπιζανίου 3, Πανόραμα Βούλας, 210 9659.526
Περιποιημένη τρατορία με προσεγμένες ιταλικές γεύσεις, μακαρόνια al dente και εξαιρετική θέα στη θάλασσα και την πόλη.
VIA MILIONI Μηλιώνη 3, Κολωνάκι, 210 3617.196
Εστιατόριο, bar και καφέ σε 3 επίπεδα. Εκτός από συναντήσεις για καφέ ή ποτό, δοκιμάζεις προσεγμένες μεσογειακές και ιταλικές γεύσεις από το σεφ Stefano Rossi.
CASA DI GIORGIO 3η Μαρίνα Γλυφάδας, 210 8947.417
Μετά από την επιτυχία που σημείωσε στη Μύκονο ήρθε και στην Αθήνα. Spaghetti, pizza, φρέσκα θαλασσινά και δροσερές σαλάτες στον ωραίο του χώρο.
PECORA NERA Σεβαστουπόλεως 158, Αμπελόκηποι, 210 6914.183
Το ιταλικό που έφτιαξαν ο Φίλιππος Σοφιανός και η Τζένη. Πολύ καλή μουσική, πλούσιες μερίδες, σουξέ τα crostini. Καλά ιταλικά κρασιά και τυριά.
BUSSOLA (LA) Λ. Ποσειδώνος 85 & Γρ. Λαμπράκη 3, Γλυφάδα, 210 8942.605
Το πιο παλιό της Αθήνας (από το 1977). Και σήμερα με τεράστιο κατάλογο, και με πίτσες με ζύμη ολικής αλέσεως. Κάθε Τετάρτη live μουσική με ιταλικά που καταλήγουν σε ελαφρολαϊκά.
CODICE BLU Χάρητος 6 & Λουκιανού, Κολωνάκι, 210 7230.896
Από τα πιο νόστιμα ιταλικά του Κολωνακίου. Με έμφαση στα ζυμαρικά με φρέσκα θαλασσινά και πολλά άλλα πιάτα.
PRIAMO Καποδιστρίου 74, Φιλοθέη, 210 6842.099
Η ιταλική κουζίνα σε πολύ καλές στιγμές. Μεγάλη ποικιλία σε πάστες, ριζότα, κρεατικά, γλυκά, καλή κάβα. Στέκι πολιτικών και γνωστών επιχειρηματιών.
LA STRADA Εθν. Αντιστάσεως 107, Ν. Ψυχικό, 210 6710.370.
Παλιό κι αγαπημένο. Πανόραμα ιταλικής κουζίνας, πολυτέλεια χαμηλών τόνων, γεμάτο πάντα.
CASA DI PASTA Απόλλωνος & Λητούς 2, Βουλιαγμένη, 210 8964.122
Με ιστορία πολλών χρόνων πίσω του, από τα πιο γνωστά της Αθήνας. Πολλά πιάτα, τυριά, σπεσιαλιτέ και με ψάρι.
PECCATI DI GOLA Κύπρου 50, Γλυφάδα, 210 8981.511
Καινούργιο, μικρό, ιδιοκτήτριες οι Ελληνοϊταλίδες Ταλίτα και Ναόμι. Ωραίες και μεγάλες μερίδες, παπαρδέλες με γαρίδες και τρούφα, στο τέλος πίτσα με σοκολάτα. Καλές τιμές.
ARTISTI MACARONI Ακτή Κουμουνδούρου 18-20, Μικρολίμανο, Πειραιάς, 210 4228.874
Νεανικό all time classic ιταλικό στέκι. Μακαρονάδες σε πολλές παραλλαγές, κάποιες ελληνοποιημένες, όλες νοστιμότατες. Με ωραία θέα στα σκάφη του Μικρολίμανου.
CRUDO
Μεγ. Αλεξάνδρου 141 & Κων/πόλεως 72, 210 3477.048
Το wine bar του Antonio, που έχει και το Il Postino. Μπρουσκέτες, σαντουιτσάκια, διάφορα ιταλικά αλλαντικά και τυριά, όλα υπέροχα. Τιμές χαμηλές.
ΙL POSTINO Γριβαίων 3, Κολωνάκι, 210 3641.414
Οινομαγειρείο με αυθεντικές γεύσεις, καλά αλλαντικά και τυριά, πολλά μαγειρευτά. Χύμα δικό τους κρασί και λιγοστές ετικέτες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.