- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Στην Κρήτη μαζεύουν ελιές για την Athens Voice!
H Eva in Tasteland μας στέλνει ένα video από το λιομάζωμα. Στο νησί είναι γιορτή για όλους, μικρούς και μεγάλους
Η Εύα Παρακεντάκη ή blogger Eva in Tasteland, είναι μια παθιασμένη βέρα Κρητικιά! Αγαπάει το νησί της, το γυρίζει απ’ άκρη σε άκρη, ξέρει και εμπιστεύεται τα προϊόντα του τόπου της, γνωρίζει τους παραγωγούς, ψάχνει τις αυθεντικές συνταγές, μαγειρεύει υπέροχα για τα παιδιά της (δυο αγόρια και τη μικρή νεραϊδούλα Τζέλα που θα δείτε στο video να μαζεύει ελιές), αλλά και για την εκπομπή της Mama Mia που παρουσιάζει με μεγάλη επιτυχία στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης. Είναι και η ίδια μαζί με τον άντρα της Νίκο Κισσανδράκη παραγωγός ελαιολάδου και από το φετινό (τώρα τον Νοέμβρη) μάζεμα των ελιών τους στο Σφακάκι Ρεθύμνου, μας στέλνει εικόνες, έτσι… για να πάρουμε μια μυρωδιά Κρήτης. Μαζί, μας δίνει πληροφορίες και συνταγές: η μία τρώγεται και οι άλλες μας κάνουν όμορφες. Την ευχαριστούμε πολύ!
Η ελιά σε νούμερα στην Κρήτη
100.000 οικογένειες δραστηριοποιούνται στην Κρήτη με την καλλιέργεια της ελιάς.
Υπολογίζεται ότι 2.350.000 στρέμματα καταλαμβάνονται από ελαιώνες.
Στους Κρητικούς ελαιώνες υπάρχουν 35.000.000 ελαιόδεντρα.
Αντιστοιχούν αναλογικά 200 δέντρα ανά οικογένεια.
Τρεις ποικιλίες καλλιεργούνται επί το πλείστον στην Κρήτη:
- Τσουνάτη ή μουρατολιά
- Χοντρολιά ή θρουμπολιά
- Κορωνέικη ή ψιλολιά.
Στο νησί έχουμε την αρχαιότερη ελιά του πλανήτη!
Είναι η Ελιά Βουβών Κισσάμου, έχει ηλικία 3.000-5.000 ετών, θεωρείται το αρχαιότερο δένδρο στον κόσμο, και ακόμη καρποφορεί. Ο κορμός του δέντρου έχει ιδιαίτερη ομορφιά. Η επιφάνεια του είναι ένα πραγματικό έργο γλυπτικής που παρουσιάζει διαφορά σχήματα που μοιάζουν με αλλόκοτες μορφές προσώπων και πραγμάτων!
Το δέντρο έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο της Φύσης και με ένα υπέροχο στεφάνι από την συγκεκριμένη ελιά, που κόπηκε με ειδικές τελετές, στέφθηκε ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου ανδρών κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004.
Η ελιά και τα οφέλη της
- Προστατεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
- Συμβάλλει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων αλλά και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
- Λόγω των πλούσιων μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών που περιέχει μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο κατάθλιψης.
- Προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ λόγω της ολεοκανθάλης, της φυσικής φαινόλης που περιέχεται στο έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο.
- Είναι μεγάλη πηγή βιταμίνης Ε.
- Έχει αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν προληπτικά σε κάποιες μορφές καρκίνου.
- Βοηθάει την οστεοπόρωση και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
- Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.
Ελιά, το καλύτερο καλλυντικό!
Κρέμα νυκτός προσώπου
- Σε ένα μπουκαλάκι βάζουμε 4 κ. σ ελαιόλαδο, 2 κ. σ ξίδι και 4 κ. σ νερό. Βρέξτε το πρόσωπό σας με νερό προτού την απλώσετε. Η κρέμα της γιαγιάς μου!
- Μέλι και ελαιόλαδο για ενυδάτωση. Το μέλι και το ελαιόλαδο φτιάχνουν μία υπέροχη κρέμα ενυδάτωσης. 1 κ. σ ελαιόλαδο-1 κ. γ μέλι!
- Μαλλιά : Αν τα μαλλιά σου είναι θαμπά, ξηρά ή ατίθασα, απλώνεις λίγο λάδι από τη ρίζα έως τις άκρες δύο ώρες πριν λουστείς. Μετά λούζεσαι καλά με 3 σαπουνάδες και καθόλου μαλακτική. Μια φορά την εβδομάδα.
- Φτιάξε μόνος/ η αρωματικά έλαια για το μπάνιο σου με ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.