- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τάρτα με κατσικίσιο τυρί
Τι χρειαζόμαστε Για τη βάση: 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ● 125 γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
Τι χρειαζόμαστε
Για τη βάση: 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ● 125 γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια ● 1 κρόκο αυγού ● 2 κουταλιές κρύο νερό ● αλάτι
Για τη γέμιση: 230 γρ. κατσικίσιο τυρί (chèvre) ● 1 πακέτο κρεμώδες τυρί (τύπου philadelphia) ● 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες ● 2 κ.σ. ελαιόλαδο ● 1 κλωνάρι θυμάρι ● 2 αυγά και 1 κρόκο ● αλάτι ● πιπέρι
Πώς το φτιάχνουμε
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι, σχηματίζουμε μια τρύπα στο κέντρο, προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε με τα δάχτυλα ώστε να σχηματιστεί μια ζύμη που μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού. Ρίχνουμε το αυγό, το νερό και ζυμώνουμε (προσοχή, χρειάζεται ελάχιστο και πολύ απαλό ζύμωμα) μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Φτιάχνουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και με τον πλάστη την πιέζουμε ώστε να γίνει επίπεδη. Την αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον. Στο μεταξύ ρίχνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο, το θυμάρι και τα λεπτοκομμένα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε να ψηθούν σε πολύ σιγανή φωτιά. Τα ανακατεύουμε μερικές φορές και προσέχουμε να μην τσιγαριστούν ή καούν, πρέπει να μαγειρευτούν αργά, περίπου για 1 ώρα, ώστε να καραμελώσουν. Στο μπλέντερ ρίχνουμε τα τυριά, τα 2 αυγά (ελαφρά χτυπημένα), αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε ώστε να γίνουν μια κρέμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, χρησιμοποιούμε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε φύλλο. Βάζουμε το φύλλο σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί (28cm), τρυπάμε πολλές φορές τη βάση με ένα πιρούνι, βάζουμε μια μεμβράνη, γεμίζουμε με ρύζι ή φασόλια και ψήνουμε τη βάση για 8-10΄ περίπου. Αφαιρούμε τη μεμβράνη με το ρύζι, ψήνουμε για 5΄ ακόμα και βγάζουμε το ταψί από το φούρνο. Αφαιρούμε το θυμάρι από τα κρεμμύδια, τα απλώνουμε στη βάση της τάρτας και ρίχνουμε επάνω την κρέμα τυριών. Με ένα πινέλο αλείφουμε την τάρτα με τον κρόκο αυγού ώστε να πάρει χρώμα και ψήνουμε στους 180°C για 30΄ περίπου. Σερβίρεται ελαφρά ζεστή.
Μάθε ιστορία
Η αναζήτηση της καταγωγής της τάρτας βρίσκει τους ιστορικούς της γαστρονομίας χωρισμένους σε δύο στρατόπεδα. Οι μεν συνδέουν την τάρτα με τη συνήθεια των αρχαίων λαών να τρώνε παρασκευάσματα σε μορφή... «πυραμίδας». Σύμφωνα με αυτή την άποψη, οι άνθρωποι, αιώνες πριν, συνήθιζαν να βάζουν πάνω σε μια βάση ψωμιού διάφορα φαγητά το ένα πάνω στο άλλο. Η άλλη πλευρά, πάλι, θεωρεί ότι οι τάρτες εμφανιστήκαν το μεσαίωνα. Ήταν μια «μεσαιωνική» παραλλαγή της πίτας, χωρίς όμως το επάνω φύλλο που κάλυπτε τη γέμιση. Ο όρος τάρτα παρουσιάστηκε μάλλον για πρώτη φορά σε ένα βιβλίο συνταγών του 14ου αιώνα.
Σκονάκι
Το βούτυρο πρέπει να είναι λίγο κρύο αλλά όχι παγωμένο, πρέπει να το δουλέψετε γρήγορα με τα δάχτυλα για να ανακατευτεί με το αλεύρι πριν ζεσταθεί και αρχίσει να λιώνει. Για να μην κολλήσει η ζύμη στο ταψί, αφού το βουτυρώσετε και το αλευρώσετε βάλτε το για λίγο στο ψυγείο. Προσέξτε το φύλλο της ζύμης να μην είναι χοντρό, να έχει μέτριο πάχος.
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.