Θεματα

13 σοκολατένια φεστιβάλ ανά τον κόσμο

1 σοβαρός λόγος για να ταξιδέψεις: σσσοκολάτα!  

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
353944-733967.jpg

«Chocoa Trade Show», Άμστερνταμ

Chocoa Trade Show

Το διήμερο φεστιβάλ που οργανώνεται κάθε Φεβρουάριο, δίνει έμφαση στην παραγωγή της σοκολάτας από τους κόκκους του κακάο μέχρι τη «μπάρα». Εκτός από σοκολάτα, προσφέρει άφθονες «γευσιγνωστικές» δραστηριότητες γύρω από την μπύρα, το κρασί και τον καφέ όλων των ειδών και αρωμάτων, καθώς και εργαστήρια και πάνελ για την καλλιέργεια του κακάο και το βιώσιμο μέλλον του πολύτιμου καρπού. 

«Euro Chocolate», Περούτζια, Ιταλία

Σοκολατένιο γλυπτό στο Euro Chocolate Festival

Οργανώνεται από το 1993 και είναι ίσως το μεγαλύτερο φεστιβάλ σοκολάτας στην Ευρώπη με περίπου 1 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο. Κάθε γωνιά της ιταλικής πόλης, από την Piazza della Repubblica μέχρι τη Via Fani γεμίζει σοκολάτα για 9 μέρες. Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, το φεστιβάλ περιλαμβάνει εκθέσεις σοκολατένιας τέχνης και γλυπτών σοκολάτας, μαθήματα ζαχαροπλαστικής, γευσιγνωσία, εργαστήρια και σεμινάρια. Οργανώνεται τον Οκτώβριο.   

«Salon Du Chocolat», Βηρυτός, Λίβανος

Σοκολατένιο φόρεμα στο Salon Du Chocolat

Οι λάτρεις της σοκολάτας μαζεύονται κάθε χρόνο το Νοέμβρη σε αυτό το διήμερο φεστιβάλ, για τα αμέτρητα «γκουρμέ» εργαστήρια και τις παρουσιάσεις σοκολατένιων λιχουδιών που επιμελούνται περισσότεροι από 20 σεφ σε πάνω από 50 περίπτερα. Αποκορύφωμα του φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στα πλαίσια του εξίσου αναγνωρισμένου Φεστιβάλ Μαγειρικής της πόλης, είναι η επίδειξη μόδας με «σοκολατένια» ρούχα και η Choco Land, ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τα παιδιά. 

«Festichoc», Versoix, Ελβετία

Festichoc, Ελβετία

Η ειδυλλιακή πόλη του Versoix στη Γενεύη, κοντά στις όχθες της λίμνης Lac Leman, ανέδειξε δυο από τους μεγαλύτερους σοκολατοποιούς του 19ου αιώνα, τους Cartier και Favarger. Τη σοκολατένια «κληρονομιά» της γιορτάζει κάθε χρόνο από το 2005 με ένα φεστιβάλ που εκτός από τους φημισμένους «δεξιοτέχνες» Ελβετικής σοκολάτας που φιλοξενεί, περιλαμβάνει διαγωνισμούς γλυπτών από σοκολάτα, σεμινάρια, αλλά και εργαστήρια για παιδιά - που θα φτιάξουν τις δικές τους σοκολατένιες λιχουδιές εν όψει και του Πάσχα που πλησιάζει καθώς το φεστιβάλ πραγματοποιείται συνήθως Απρίλιο. Ένα μικρό τρενάκι, το «choco train», θα μεταφέρει τους «βαρυστομαχιασμένους» από σοκολάτα επισκέπτες, από το χώρο του φεστιβάλ στον σταθμό των τρένων του Versoix και στο εργοστάσιο σοκολάτας του Favarger.

«Choco-late Festival», Obidos, Πορτογαλία

Choco-late Festival, Πορτογαλία

Τα στενά δρομάκια της μεσαιωνικής πόλης Obidos, γεμίζουν από σοκολατένια γλυπτά, κιόσκια γεμάτα σοκολάτες και πλανόδιους ζαχαροπλάστες που προσφέρουν μοναδικά γλυκά. Το φεστιβάλ που πραγματοποιείται συνήθως μέσα Μαρτίου, περιλαμβάνει διαγωνισμούς με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων pastry-chef και σοκολατοποιών, μαθήματα ζαχαροπλαστικής για ενήλικες με κυρίαρχο συστατικό τη σοκολάτα, αλλά και δραστηριότητες για τα παιδιά, όπως το «Kids Chocolate House» όπου οι μικροί, πασαλειμμένοι με σοκολάτες επισκέπτες, παίζουν και μαθαίνουν.      

«CioccolaTò», Τορίνο, Ιταλία

CioccolaTò, Τορίνο, Ιταλία

Οργανώνεται κάθε χρόνο από το 2003 και εκτός από την πληθώρα γεύσεων, σχημάτων και ειδών σοκολάτας που απολαμβάνουν οι επισκέπτες, περιλαμβάνει συναυλίες, εκθέσεις, σεμινάρια, εργαστήρια και «λαχταριστές» δραστηριότητες για παιδιά. Περισσότεροι από 500.000 επισκέπτες συρρέουν στο φεστιβάλ του Τορίνο που οργανώνεται συνήθως τον Μάρτιο. 

«Coffee & Chocofest», Ζάγκρεμπ, Κροατία

Coffee & Chocofest, Κροατία

Μοναδικά αρώματα φρεσκοκομμένου καφέ γνωστών και λιγότερο γνωστών ποικιλιών και, φυσικά, εξαιρετικά δείγματα σοκολάτας πλημμυρίζουν κάθε χρόνο την κεντρική πλατεία Ban Josip Jelacic. Το φεστιβάλ καφέ και σοκολάτας του Ζάγκρεμπ, με τους 100 εκθέτες και τα 120 εργαστήρια, προσελκύει τουλάχιστον 500.000 επισκέπτες ετησίως. Πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο και προσφέρει, εκτός από το δέλεαρ της σοκολάτας, ενδιαφέρουσες δημιουργικές δραστηριότητες, ομιλίες και σεμινάρια. Και επειδή ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας τον ερωτευμένων, μια σοκολατένια καρδιά ύψους 3 μέτρων γίνεται το φόντο για να φωτογραφηθούν αγκαλιασμένα τα ερωτευμένα ζευγάρια. 

«Chocolate Fest», Πόρτλαντ, Όρεγκον (ΗΠΑ)

Chocolate Fest, ΗΠΑ

Διοργανώνεται από το 2006. Περίπου 10.000 λάτρεις της σοκολάτας το επισκέπτονται ευλαβικά κάθε χρόνο για να γευτούν μοναδικά είδη σοκολάτας και να διευρύνουν τις περιβαλλοντικές τους γνώσεις, καθώς το φεστιβάλ υποστηρίζει τις δράσεις του Διεθνούς Κέντρου Προστασίας Δασών, ενισχύοντας οικονομικά το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό του πρόγραμμα.

«Salon Du Chocolat», Παρίσι

«Salon Du Chocolat», Παρίσι

Περίπου 500 επαγγελματίες, σοκολατοποιοί και σεφ ζαχαροπλαστικής από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται κάθε χρόνο περί τα τέλη Οκτώβρη στο Porte de Versailles για να επιδείξουν τις γνώσεις, τις τεχνικές και τη «μαεστρία» τους. Το φεστιβάλ οργανώνεται από το 1994 και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εργαστήρια και συζητήσεις, αλλά και να μυηθούν σε «υψηλής αισθητικής» συνταγές σοκολατογλυκών και όχι μόνο.

«Festival Cokolade», Σλοβενία

«Festival Cokolade», Σλοβενία

Το κέντρο της παλιάς πόλης της επαρχιακής Radovljica γίνεται κάθε χρόνο τον Απρίλιο, σημείο συνάντησης 40 και πλέον σοκολατοποιών της χώρας αλλά και «μαέστρων» της σοκολάτας από την Ιταλία, την Αυστρία, την Κροατία. Το φεστιβάλ της πόλης, με τη δική της μεγάλη παράδοση στη σοκολάτα, αποτελεί από το 2012 σημαντικό πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών. Οι επισκέπτες θα δοκιμάσουν διαφορετικά είδη και γεύσεις σοκολάτας, γλυκά και ροφήματα, θα μάθουν τα πάντα γύρω από την παραγωγή της θεϊκής τροφής, ενώ τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες και εργαστήρια, όπως αυτά της παραγωγής σαπουνιών από σοκολάτα.

«Choco-Late», Μπρυζ, Βέλγιο

«Choco-Late», Μπρυζ, Βέλγιο

Τέσσερις μέρες βουτηγμένες σε ζεστή σοκολάτα. Το φεστιβάλ φιλοξενείται στο Μουσείο Σοκολάτας της πόλης κάθε Απρίλιο και εκτός από τα μυστικά που αποκαλύπτουν μεγάλοι σεφ ζαχαροπλαστικής, οι επισκέπτες θαυμάζουν εκθέσεις σοκολατένιων γλυπτών και body painting, παρακολουθούν εργαστήρια και συζητήσεις, ενώ τα μικρά παιδιά περνούν «ευτυχισμένες» στιγμές στο Choco Kids Village.   

«Brussels Chocolate Fair», Βρυξέλλες

«Brussels Chocolate Fair», Βρυξέλλες

Συνήθως οργανώνεται Φεβρουάριο και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες που μπορούν να παρακολουθήσουν καταξιωμένους ζαχαροπλάστες «επί το έργον» και να δοκιμάσουν ξεχωριστές γεύσεις και είδη σοκολάτας. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης επίδειξη μόδας με «σοκολατένιες» δημιουργίες, εκθέσεις και ποικίλες άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.   

 «The Chocolate Show», Λονδίνο

«The Chocolate Show», Λονδίνο

Διοργανώνεται κάθε χρόνο, συνήθως Οκτώβριο, στο πλαίσιο της λονδρέζικης «Εβδομάδας Σοκολάτας». Περιλαμβάνει εκθέσεις, συζητήσεις, δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, συγκλονιστικές δημιουργίες διάσημων pastry σεφ - «δεξιοτεχνών» της σοκολάτας, επιδείξεις μόδας με φορέματα και αξεσουάρ που μπορούν μετά να φαγωθούν.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ