- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Σοκολατάκια με φέτα από τη Σωτηρία Αρώνη
Η αρμονία της σοκολάτας με τη φέτα και τα υπόλοιπα υλικά είναι αριστοτεχνική
Tη Σωτηρία Αρώνη τη γνωρίσαμε στην παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού του Πόρου. Ήταν μια έκπληξη καθώς μας παρουσίασε τη δουλειά της. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πόρο. Σπούδασε χημικός μηχανικός ΕΜΠ, με κατεύθυνση στα τρόφιμα και τη βιοτεχνολογία και με μετεκπαίδευση στο εξωτερικό, αλλά έχοντας μεγαλώσει ανάμεσα σε γλυκές γεύσεις και αρώματα του οικογενειακού ζαχαροπλαστείου της μητέρας της Θεοδώρας Βεσσαλά, την κέρδισε η δημιουργική ζαχαροπλαστική.
Με σπουδές στην Ιταλία-Bologna (Carpigiani Gelato University – εξειδίκευση στο παγωτό), έπειτα στη Γαλλία-Παρίσι (Ecole Lenotre – εξειδίκευση στη viennoiserie) και τέλος στην Αγγλία (Chocolate Academy – σε μια βέλγικη σχολή) μάς παρουσίασε σε μια ομιλία τις σύγχρονες τάσεις της γαστρονομίας της Ευρώπης και τοποθετήθηκε θεωρητικά αλλά και πρακτικά παρουσιάζοντας τις εξαιρετικές της σοκολάτες (αρμονία μπαχαρικών, μαστίχα-λεμόνι, μυρωμένος θάμνος, κόκκινο αμύγδαλο).
Έδειξα αμέσως τον ενθουσιασμό μου για τα καλούδια της και της υποσχέθηκα να την επισκεφτώ στο εργαστήρι της στον Πόρο. Όπερ και εγένετο. Αυτή τη φορά θα μας παρουσίαζε τη νέα της πρόταση: σοκολατάκια με φέτα! Που έχουν γίνει γνωστά στον Πόρο και κάθε τόσο στην πλαϊνή αίθουσα άκουγα να τα ζητούν από τη μητέρα της για να τα δοκιμάσουν.
Τα υλικά μάς τα φανέρωσε χωρίς ενδοιασμούς. Για τη γέμιση χρησιμοποιούνται λευκή σοκολάτα, φέτα μαλακή, τρίμμα λεμονιού, μαντζουράνα, αγουρέλαιο Κριτσάς Gaea , γλυκόζη, λευκό κρασί και για το κέλυφος πικρή σοκολάτα με αγουρέλαιο Κριτσάς Gaea.
Ο κίνδυνος να κλαπεί το μυστικό της συνταγής ήταν φυσικά ανύπαρκτος. Πρώτον γιατί από ζαχαροπλαστική οι γνώσεις μου είναι ελάχιστες αλλά κυρίως γιατί τα υλικά είναι το λιγότερο που μετρούν. Τα πάντα στη ζαχαροπλαστική – αλλά και στη μαγειρική – έχουν να κάνουν με τις ποσότητες, τους χρόνους και τις θερμοκρασίες. Το ηλεκτρονικό θερμόμετρο και η ζυγαριά ακριβείας ήταν τα εργαλεία που ήταν ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα για την επιβεβαίωση της σωστής πορείας της παρασκευής.
Γεμίζουμε λοιπόν κατ’ αρχάς το καλούπι με την σοκολάτα. Κατόπιν αδειάζουμε – μην ζητάτε, χρόνους και θερμοκρασίες, είναι μυστικά, σάς είπαμε! – τη σοκολάτα ώστε να μείνει μόνο το κέλυφος πάνω στο καλούπι.
Κατόπιν ετοιμάζεται το περιεχόμενο, όλα τα υλικά είναι φυσικά, όπως π.χ. τρίμμα λεμονιού και όχι essence. Εδώ οι χρόνοι και οι θερμοκρασίες για να παντρευτούν τα υλικά είναι ένα μυστήριο, αλλά τα ξέρει καλά η Σωτηρία και εμείς την εμπιστευόμαστε.
Ήρθε η ώρα της γέμισης της σοκολάτας με τη φέτα και το λοιπό μείγμα! Υπομονετικά ένα-ένα τα καλουπάκια γεμίζονται από τη Σωτηρία που το γλεντά!
Το καλούπι είναι έτοιμο, ένας θησαυρός που περιμένει το καπάκωμα με σοκολάτα! Η σοκολάτα ρίχνεται για να σκεπαστεί το περιεχόμενο, και το περίσσευμα επιστρέφει για την επόμενη παραγωγή!
Το σοκολατάκι μας είναι έτοιμο, αφού περαστεί μια καλλιτεχνική πινελιά από λευκή σοκολάτα. Το αποτέλεσμα είναι εξαίσιο. Η αρμονία της σοκολάτας με τη φέτα και τα λοιπά υλικά είναι αριστοτεχνική. Τη φέτα την διακρίνεις ελάχιστα, τόσο όσο να δηλώσει την παρουσία της, με την οξύτητα της, όπως και τα άλλα υλικά. Επίσης μην ξεχνάμε, ότι η φέτα και το λάδι που μπαίνει παντού, αντικαθιστά αντίστοιχες ποσότητες λίπους από την creme freche, γεγονός που καθιστά το σοκολατάκι πολύ πιο υγιεινό.
Σωτηρία Αρώνη σε ευχαριστούμε. Παρασυρθήκαμε από τις γεύσεις σου, το κέφι, το μεράκι και τον ενθουσιασμό σου. Και ξαναείδαμε νοερά σκηνές από την υπέροχη ταινία Chocolat με τη Ζιλέτ Μπινός!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.