- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
150 μουσικοί και 17 συγκροτήματα διαφορετικών εθνικοτήτων συναντιούνται στο 17ο Jazz Festival στην Τεχνόπολη με τη συνεργασία της Στέγης. Στα highlights η εμφάνιση των Λονδρέζων Portico Quartet, το τρίο της Πολωνέζας Aga Derlaκ, το κουιντέτο της Marly Marques από το Λουξεμβούργο, το ντουέτο των Γερμανών Grandbrothers, το τρίο του Ελληνοσουηδού Ανδρέα Χουρδάκη, ο Ολλανδός σαξοφωνίστας Yuri Honing, το ισπανικό ντούετο των De La Puríssima, ο Ιταλός Luca Ciarla, οι Ελβετοί Samuel Blaser & Marc Ducret. Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο Meet Market που έγινε ποτέ αλλά και η ετήσια έκθεση της φωτογραφικής ομάδας METAPolis «Loss».
Οι Portico Quartet (23.00 στις 28/5) αναμειγνύοντας jazz, electronic και ambient δημιουργούν τον ξεχωριστό κινηματογραφικό τους ήχο που ξεκίνησε το 2007 με το ντεμπούτο τους «Knee-Deep in the North Sea» μέχρι το Live/Remix του 2013. Μετά από τη διαδρομή τους ως τριμελές σχήμα με το όνομα Portico επανεκκινούν ως κουαρτέτο με υλικό από το άλμπουμ τους «Art In The Age Of Automation».

Aga Derlak
Η βραβευμένη 25χρονη πιανίστρια και συνθέτρια Aga Derlak (21.00 στις 28/5) φέρνει το τρίο της με κοντραμπάσο και κρουστά σε σύγχρονο τζαζ ήχο της με το νέο της άλμπουμ «Healing».

Marly Marques Quintet
Η Marly Marques (21.00 στις 27/5) από το Λουξεμβούργο με 4 δεξιοτέχνες τζαζίστες κινούνται από την τζαζ μέχρι τη world μουσική με υλικό από τα άλμπουμ τους «Só ar ser» και «Encounter».
Το ντουέτο Grandbrothers (23.00 στις 27/5) των Erol Sarp (πιάνο), Lukas Vogel (ηλεκτρονικά όργανα) συνδυάζει την κλασική σύνθεση με πειραματικούς τρόπους παραγωγής και ηχητικού σχεδιασμού. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους «Dilation» με αναφορές σε Steve Reich, Ryuichi Sakamoto και Alva Noto ηχογραφήθηκε με τη χρήση ενός πιάνου με ουρά και μιας σειράς αυτοσχέδιων ηλεκτρομηχανικών σφυριών, τα οποία έπαιζαν πιάνο.

Ανδρέας Χουρδάκης
Το τρίο του κιθαρίστα Ανδρέα Χουρδάκη (21.00 στις 26/5) από τη Σουηδία ξεχώρισε με το «In a Barn» ενώ ετοιμάζουν το νέο τους project «Senor», όπου διασκευάζουν τραγούδια του Dylan όπως τα «Lay, Lady, Lay» και «My Back Pages». Μαζί του οι Martin Höper (κοντραμπάσο), Ola Hultgren (ντραμς).
Από τους σημαντικότερους σαξοφωνίστες της Ολλανδίας ο βραβευμένος Yuri Honing (23.00 στις 26/5) έχοντας συνεργαστεί με ονόματα όπως οι Pat Metheny και Charlie Haden θα εμφανιστεί με το ακουστικό του κουαρτέτο έχοντας μαζί του τον πιανίστα Wolfert Brederode, τον Ισλανδό μπασίστα Gulli Gumdundsson και τον Ολλανδό ντράμερ Joost Lijbaart.

Luca Ciarla
Ο Ιταλός Luca Ciarla (21.00 στις 25/5) με το σόλο project του Jazz Violin 2.0 επανακαθορίζει τα όρια του jazz βιολιού με πετάλι για λούπες, τη φωνή του και ηλεκτρονικά όργανα, αποτελώντας από μόνος μια jazz ορχήστρα.

De La Purissima
Εκπρόσωποι του cuplé, ενός δημοφιλούς θεατρικού είδους στην Ισπανία του 19ου αιώνα, οι De La Purissima (20.00 στις 25/5) βασίζονται στην ενέργεια της τραγουδίστριας Julia de Castro και του κοντραμπασίστα Miguel Rodriguez. Μαζί με τον ντράμερ Gonzalo Maestre και τον πιανίστα Jorge Vera αποτελούν ένα jazz κουαρτέτο με χιούμορ και εκλεπτυσμένο στιλ.
Οι δυο δεξιοτέχνες της ευρωπαϊκής jazz, ο γάλλος κιθαρίστας Marc Ducret (Patrice Caratini Octet) και ο Ελβετός τρομπονίστας Samuel Blaser, που κινείται πλέον μεταξύ Νέας Υόρκης και Βερολίνου, αυτοσχεδιάζουν σε μια εξαιρετική σύμπραξη.
Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Πειραιώς 100, Γκάζι, 2130109300. Από τις 5 ως τις 12 το βράδυ. Είσοδος ελεύθερη. Ως 28/5.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του 5ου Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης Δημήτρης Κρεμαστινός
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα βάζει με τη σύγχρονη κουλτούρα
Ποια η θέση των γυναικών στην ηλεκτρονική μουσική, την ελληνική club κουλτούρα και μια σκηνή που μεγαλώνει, ταξιδεύει και διεκδικεί τη θέση της στον διεθνή χάρτη;
Το «All My Life» στην εκκίνηση
Η προθυμία της «βασίλισσας της κάντρι» να δοκιμάσει πειραματικά φάρμακα
Ένα μουσικό ταξίδι από τον Mozart και τον Beethoven έως τον Σκαλκώτα και τη σύγχρονη δημιουργία
Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Βρετανός σταρ της grime συναντά τους Toquel, Εθισμό, Vlospa, Gxhan και Lunar σε ένα line-up που φέρνει την παγκόσμια και την ελληνική rap σκηνή στο ίδιο stage
Η συγκινητική στιγμή στο Λονδίνο και η αληθινή ιστορία πίσω από το εμβληματικό τραγούδι
Οι προσεχείς συναυλίες μετατίθενται για το 2027
Από μια καλύβα στα Smoky Mountains στην κορυφή της country, από την Jolene στο Dollywood και την Imagination Library
Η Ντόλι Πάρτον συμμετείχε στη δημοφιλή σειρά «Hannah Montana», υποδυόμενη την «θεία Ντόλι»
Νέες αποκαλύψεις για τη μοιραία πτήση - Τι υποστηρίζει ο πρώην σύντροφος της τραγουδίστριας
Η Ντόλι Πάρτον έγραψε και ηχογράφησε το εμβληματικό τραγούδι το 1973
Από μια ξύλινη καλύβα στο παγκόσμιο στερέωμα
Μια φωνή που σε κερδίζει από την πρώτη νότα!
Ζωντανά ηχογραφημένος δίσκος και ταινία από την εμφάνιση του γκρουπ στο El Coyote του Λος Άντζελες
Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, το ΟΑΚΑ φιλοξενεί το μεγαλύτερο lineup στην ιστορία του Primer Music Festival, μέσα από τη μοναδική συνεργασία του με το παγκόσμιο brand της ZAMNA
Ο 88χρονος ηθοποιός ολοκλήρωσε το όνειρό του σε διάστημα 60 χρόνων
Έξι δεκαετίες μετά, το Pet Sounds παραμένει σπουδαίο. «Ζωντανό» όμως;
Βlack metal, desert fuzz, καλιφορνέζικο psych, ιστορικές επανενώσεις και μεγάλες φωνές μετατρέπουν την Αθήνα σε συναυλιακή ζώνη υψηλής τάσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.