Θεματα

Τάσεις '09: The hunger: Αληθινό φαγητό, ρεαλιστικές τιμές

Κόψ’ το στη μέση Το Μάνη Μάνη (Φαλήρου 10, Κουκάκι, 210 9218.180) πρωτοτύπησε προσφέροντας κάθε μεσημέρι τη δυνατότητα να παραγγείλεις μισές μερίδες – φυσικά στη μισή τιμή. Υπολόγισε ότι με βάση τις κανονικές τιμές το άτομο πληρώνει περίπου € 20  για πλήρες μενού, οπότε αν κόψει τις ποσότητες στη μέση, του έρχεται γύρω στα € 10. Not bad. Κόψε κάτι

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
ΤΕΥΧΟΣ 274
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3344-8575.jpg

Κόψ’ το στη μέση

Το Μάνη Μάνη (Φαλήρου 10, Κουκάκι, 210 9218.180) πρωτοτύπησε προσφέροντας κάθε μεσημέρι τη δυνατότητα να παραγγείλεις μισές μερίδες – φυσικά στη μισή τιμή. Υπολόγισε ότι με βάση τις κανονικές τιμές το άτομο πληρώνει περίπου € 20  για πλήρες μενού, οπότε αν κόψει τις ποσότητες στη μέση, του έρχεται γύρω στα € 10. Not bad.

Κόψε κάτι

Εκπτώσεις παντού! Το Butcher Shop (Περσεφόνης 19, Γκάζι, 210 3413.440) και το αδερφάκι του Sardelles (Περσεφόνης 15, Γκάζι, 210 3478.050) ρίχνουν τις τιμές κατά 15% με 20% σε όλα τους τα πιάτα.

Back to the roots 1

Αν περιμένεις φέτος να δεις μεγάλες μεταγραφές διάσημων ξένων σεφ και γαλλικές σπεσιαλιτέ στα μενού των εστιατορίων, είσαι passé. Όχι πως δεν συμβαίνουν, αλλά σίγουρα μειώθηκαν. Ξέχνα ό,τι ήξερες αφού, για χάρη της οικονομίας, η ελληνική κουζίνα δοξάζεται σε όλο της το μεγαλείο. Πιάτα που θυμίζουν γιαγιά, λοιπόν, για να έχεις τιμές που συμφέρουν και τη γιαγιά.

Back to the roots 2

Αν είσαι έξυπνος και θες να ρίξεις τις τιμές, πρέπει να σκεφτείς πώς θα ρίξεις το κόστος παραγωγής. Κι επειδή είσαι έξυπνος, δεν θέλεις φυσικά να ρίξεις την ποιότητα. Γι’ αυτό το βλέπεις λίγο εναλλακτικά το θέμα και κάνεις μόδα τα όσπρια, τις σαλάτες και τα λαχανικά. Η κρεατομανία επιτέλους μας εγκαταλείπει σιγά σιγά και, όταν συνεχίζει, γίνεται με σύνεση (βλέπε μόδα με εντόσθια κ.λπ.). Για πατέ, φουά γκρα και τρούφες ούτε λόγος. Και το καλύτερο; Όλα αυτά βγαίνουν δημιουργικά τις περισσότερες φορές και οι σεφ ετοιμάζουν ενδιαφέροντα πιάτα.

Φύγε εσύ, έλα εσύ

•Ο –και τηλεοπτικός– σεφ Γιάννης Γκελντής επιστρέφει στους Ορίζοντες στον Λυκαβηττό (Λόφος Λυκαβηττού, 210 7210.701, 210 7227.065).

•Ο Απόστολος Τραστέλης, ιδιοκτήτης της Σπονδής, ανοίγει ιταλικό gourmet εστιατόριο μέσα στο Μέγαρο Μουσικής τον Νοέμβριο – θα συζητηθεί!

•Το γνωστό Pomodoro όπως το ήξερες μεταφέρεται σε άλλο χώρο και στο στέκι της οδού Αλωπεκής θα στεγαστεί ένα νέο private bar με μέλη και όνομα Salon de Βricolage.

•Ο Μανώλης Κωνιωτάκης που τον ξέρεις από το Freud Oriental της Ξενοκράτους αναλαμβάνει το σούπερ Boschetto (Βασ. Σοφίας και Γενναδίου, 210 7210.893).

•Το γαλλικό Chez Lucien απέκτησε το θαλασσινό του αδερφάκι, το Chez Lucien La Maree (Τρώων 30, Α. Πετράλωνα, 210 3418.880) με ψαρικά α λα φρανσέζ.

•Το Εργαστήρι Μπαξεβάνη αλλάζει όνομα και γίνεται Δύο Μαζί και η Διαγώνιος της Λυκαβηττού γίνεται Πάνω Κάτω.

•Σόου και ιταλικές γεύσεις στο παλιό Mezzo Mezzo που γίνεται Dirty Pizza ακολουθώντας τη μόδα των club-restaurants.

•Στο μεσαίο όροφο του κτιρίου της Μηλιώνη, επάνω από το Jacksons Hall, ανοίγει Jackson Fish με μενού για μικροψαροφαγία και μικρές τιμές.

Νέα σεζόν, νέα ήθη

Non-smoking, please

Ίσως η κυριότερη νέα τάση (σκληρός όρος η «τάση» για κάτι τέτοιο) όσον αφορά τα εστιατόρια τη φετινή σεζόν είναι το «όταν τρώμε δεν καπνίζουμε» – καμία σχέση με το κλασικό «όταν τρώμε δεν μιλάμε». Από τον Ιούλιο που απαγορεύτηκε το κάπνισμα, ακόμα δεν μας στρίμωξαν οι βροχές και τα κρύα για να μπούμε εντός των τειχών των μαγαζιών, αλλά δεν το γλιτώνουμε. Τα καταστήματα που έχουν δύο χώρους κάπως θα το βολέψουν. Τα κάτω των 70 τ.μ. και αιτούντα ειδικής άδειας ακόμα περιμένουν κολλημένοι στη σχετική γραφειοκρατία να ονομαστούν «χώροι καπνιστών». Τα άλλα, τα τυχερά, με τζαμαρία, πρόσβαση σε κήπο ή πεζοδρόμιο, θα καίνε τα μανιτάρια-θερμάστρες στο φουλ, μπας και ζεσταθεί το κοκαλάκι των φουμαδόρων. Οι άλλοι; Σε κάθε περίπτωση, όλοι αναρωτιόμαστε και περιμένουμε με αγωνία να δούμε πώς θα αντέξουν οι Αθηναίοι γκουρμεδιάρηδες να τρώνε χωρίς τσιγάρο στο χέρι.

Burger-mania

Λέξεις-κλειδιά: μπέικον, μοσχαρίσιος κιμάς, τσένταρ, BBQ sauce, τσίλι. Μπιφτέκια american style, αφράτα ψωμάκια, ξύλινοι πάγκοι, τηγανητές πατάτες, τηγανητές φτερούγες και τα σχετικά. Τα Simply Burgers (www.simplyburgers.gr) δεν προλαβαίνουν να ανοίγουν το ένα κατάστημα μετά το άλλο. Γαλάτσι, Πειραιά, Ηλιούπολη, Παλαιό Φάληρο, Αμπελόκηποι, Γλυφάδα, Νέο Ηράκλειο, Αγία Παρασκευή, Νέα Σμύρνη, Παγκράτι, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Νέα Ερυθραία, και πού ’σαι ακόμα. Νομίζω ότι μπορούμε πια να μιλάμε για μόδα…

Big in Japan

Asian in Athens έχει το μενού για φέτος. Τυχαία, επίτηδες, κανείς δεν ξέρει και δεν έχει και σημασία, αλλά τάση το λες. Το Coo της Μυκόνου παίρνει τη θέση του Frame στο St. George Lycabettus. Στο Κολωνάκι, επάνω από τον Ασλάνη, η Μαρίνα Βερνίκου άνοιξε το Inbi με πολύ πολύ sushi.

Μollie Diet:

 Φανατικοί των Moleskines έχουν αρχίσει και σκιτσάρουν στα αγαπημένα τους σημειωματάρια ό,τι και πότε το τρώνε κάθε μέρα.

Passwords:

  • Κρίση- Μάσα: 0-1
  • Happy hour στα φαγάδικα
  • Μισές τιμές- Μισές μερίδες
  • Όσπρια
  • Λαχανικά
  • Μικρόψαρα
  • Sushi
  • Απλό, αληθινό, φρέσκο burger
  • Τα φαγάκια της γιαγιάς
  • No smoking, baby!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ