Ρωτήσαµε Αθηναίους, φίλους και αναµεταξύ µας στο γραφείο, να µας πουν τι (δεν) παραγγέλνουν τις δύσκολες ώρες της πείνας και του «δεν ξέρω να φτιάχνω ούτε τοστ». Όλοι µας απάντησαν µε σιελόρροια και µας έφτιαξαν ένα µικρό delivery χάρτη της πόλης. Όσο για τα Μυστικά του Ντελιβερά, µας τα αποκάλυψε µία από τις µεγαλύτερες «µούρες διανοµής» στην πιάτσα, και αρκετοί συνάδελφοί του που µας αποµυθοποίησαν (ή αποσιώπησαν) πολλά. Σας παραδίδουµε λοιπόν το πιάτο χωρίς καθυστέρηση και δεν θέλουµε tip, είναι free.
The delivery boy
∆ηµήτρης Θεοδώρου
«∆ουλεύω εδώ και 5 χρόνια, απ’ όταν τελείωσα το σχολείο, στο χώρο του φαγητού. Πρώτα καφετέρια, µετά πιτσαρία, τώρα άλλη πιτσαρία κτλ. Είναι κάτι που µου αρέσει, όπως επίσης µου αρέσουν και οι µηχανές. ∆ηλαδή delivery. Είναι δύσκολη η δουλειά, γιατί εκτίθεσαι στον κίνδυνο του δρόµου – αυτό θα σου πουν όλοι. Και οι απολαβές δεν είναι σταθερές, παίζουν ανάλογα τη συµφωνία που έχεις κάνει. Για να δεις τι βάζει ο ντελιβεράς στην τσέπη θα πρέπει να απαντήσεις σε µερικά ερωτήµατα: Κυκλοφορείς µε δικό σου µηχανάκι ή της δουλειάς; Ποιος πληρώνει τη βενζίνη; Σου καλύπτουν φθορές από τα αναπόφευκτα ατυχήµατα; Σου πληρώνουν τυχόν κλίσεις; Μην ξεχνάς, επίσης, ότι τόσο τα µεροκάµατα όσο και τα tips είναι στάσιµα λόγω της οικονοµικής κατάστασης…
Το πιο συναρπαστικό πράγµα είναι ότι µπαίνεις στα σπίτια του κόσµου (ή στη δουλειά του). Βλέπεις πώς ζούνε, πού ζούνε, µαθαίνει το µάτι σου να παρατηρεί. Π.χ. εγώ έχω κόλληµα µε τα ασανσέρ στις πολυκατοικίες που µπαίνω, µερικές φορές µε εντυπωσιάζουν. Θα δεις πελάτες µε κοστούµια ή µποξεράκια, θα δεις ευγενικούς και κακόκεφους, µόνους ή παρέες µε στρωµένο το τραπέζι για την πίτσα ενώ παίζουν play-station ή βλέπουν αγώνα.
Μέχρι να κάνω αυτή τη δουλειά, δεν πίστευα ότι τόσος κόσµος καπνίζει φούντα. Έχω µπει σε άπειρα σπίτια που µυρίζουν µπαφίλα. Καµία φορά τους κοιτάω, µε κοιτάνε, γελάµε. Αλλά αυτός είναι ο µόνος µύθος που ισχύει. Τα σεξουαλικά µην τα πιστεύεις. Εγώ δεν ξέρω κανέναν ντελιβερά που να του έχει κάτσει “τυχερό”. Αλλά ακόµα και να συνέβαινε κάτι τέτοιο, πότε θα το κάνεις; Και να έχεις 2-3 παραγγελίες που περιµένουν µέσα στο κουτί. Τώρα να πας κάπου, να σε πληρώνει ο τύπος κι από πίσω να περάσει η άλλη ηµίγυµνη φορώντας µόνο το σλιπάκι, ναι, αυτό έχει γίνει. Θα κοιτάξεις λίγο, διακριτικά. Από την άλλη, φίλοι µού έχουν πει ότι έχουν κάνει διανοµή σε δωµάτιο ξενοδοχείου τύπου «3Χ»…
Ο χειρότερος πελάτης είναι αυτός που δεν έχει υποµονή. Που παίρνει τηλέφωνο πριν τελειώσει ο χρόνος που έχουµε δώσει. Από εκεί και πέρα, τα πιο συχνά παράπονα που µπορείς να ακούσεις είναι ότι «κρύωσε η πίτσα», «δεν είναι σε καλή κατάσταση» κτλ. ∆εν µπορείς να τους δώσεις άδικο, αλλά αυτό που έρχεται µε delivery δεν γίνεται να είναι καυτό.
∆εν δίνουν όλοι πουρµπουάρ. Και δίνουν σίγουρα λιγότερα από, ας πούµε, ένα χρόνο πριν. Συνήθως αφήνουν ό,τι περισσεύει µέχρι να στρογγυλέψει το ποσό που λέει η απόδειξή τους, δηλαδή το 13,30 γίνεται € 14 κ.ο.κ. Κάποτε κι εγώ µπορεί να µην έδινα, γι’ αυτό δεν θεωρώ ότι το δικαιούµαι σώνει και καλά. Από την άλλη είναι ωραίο πράγµα, ο άλλος π.χ. να γιορτάζει και να σου προσφέρει ένα ποτήρι κρασί, µόλις του παραδώσεις. Μου έχει τύχει. Πλέον τους πηγαίνουµε και τσιγάρα ή κάτι από το περίπτερο αν ζητήσουν. Το µεγαλύτερο tip που έχω πάρει είναι € 40.
Έχω χτυπήσει πεζό που πετάχτηκε, αυτοκίνητο που πετάχτηκε από STOP, έχω πέσει – ευτυχώς όχι σοβαρά. Σε όλους τυχαίνουν αυτά. Και όλοι κάνουµε παραβάσεις. Μπαίνουµε σε µονόδροµους ανάποδα, περνάµε κόκκινα κτλ. Κοίτα, αν το σπίτι είναι τρία νούµερα µακριά, δεν θα κάνεις τον κύκλο. Οι µπάτσοι συνήθως δείχνουν επιείκεια και καλά κάνουν. Από την άλλη, από το κρύο έχω πάθει µέχρι πνευµονία. Αλλά µε τον καιρό µαθαίνεις. Ντύνεσαι καλά, κουβαλάς αδιάβροχα, φοράς µπότες, κράνος κτλ., όµως χίλιες φορές το κρύο παρά η βροχή. Από εκείνη δεν γλιτώνεις µε τίποτα. Ευτυχώς δεν µου την έχουν πέσει ακόµα να µε κλέψουν. Ακούω πολλές ιστορίες και το παράξενο είναι ότι πιο συχνά κλέβουν φαγητό παρά λεφτά…»
(Ο ∆.Θ. κάνει διανοµές για την πιτσαρία “Colibri” (Αναπαύσεως 9, 210 9214.277, Μετς)
Κάθε νύχτα, µηχανάκια µε λευκό κουτί στην µπαγκαζιέρα διασχίζουν την πόλη…
DO’s & DON’T’s
• Παραγγέλνεις µισή ώρα πριν τη Μεγάλη Πείνα.
• Παραγγέλνεις µία ώρα πριν το Μεγάλο Ματς, Γιουροβίζιον κ.λπ.
• Μην παραγγέλνεις κρέπες. Είναι φτιαγµένες για να τρώγονται µόνο επιτόπου. Τελεία.
• Καλύτερα να αποφεύγεις τους κιµάδες, εκτός αν ξέρεις…
• Οι πίτες ας είναι αλάδωτες. Κι ελαφρώς κρυωµένες και λίγδα, δεν παλεύεται…
• ∆ίνουµε tip. ∆ίνουµε tip. ∆ίνουµε tip (δεν θα σου λείψει, ρε τσίπη, το 50λεπτο).
Μεροκάµατα
• 4,5-5 ευρώ την ώρα (όταν έχεις δικό σου µηχανάκι – η βενζίνη δικιά σου).
• 3,5-4 ευρώ (µε όχηµα της εταιρείας – η βενζίνη πληρωµένη).
• Τα tips χοντρικά αποδίδουν το 1/3 του ηµεροµίσθιου.
Βάρδιες
Εξαρτώνται από το ωράριο που δουλεύει το κάθε µαγαζί. Στις αλυσίδες είναι συνήθως τριών τύπων: 8ωρο, 4ωρο και το 11ωρο που καλύπτει όλη την ηµέρα από το µεσηµέρι µέχρι το κλείσιµο…
Μέρες αιχµής
• Παρασκευή βράδυ παραγγέλνουν οι «καλές οικογένειες».
• Όλο το Σάββατο και Κυριακή οι «απόγευµα που ξυπνάνε».
• Οι αγώνες και οι αργίες δεν έχουν πια τόση κίνηση.
Μέρες νέκρας
∆ευτέρα - Τρίτη («Σε κανέναν δεν έχουν µείνει λεφτά»).
JOB STATISTICS
Έλληνες - Μετανάστες στη βιοµηχανία του delivery: Σηµειώσατε 2…
Στην κουζίνα: 0-90%
Στη διανοµή: 30-70%
Χρόνος
Το µαξιλαράκι ασφαλείας που δίνει ο τηλεφωνητής είναι 30-35 λεπτά (εκτός αν υπάρχει απρόοπτο στην κουζίνα, οπότε η προθεσµία µεγαλώνει). Συνήθως 10-15 λεπτά είναι το διάστηµα προετοιµασίας και το υπόλοιπο ξοδεύεται στο δροµολόγιο.
Ποινές: η συνηθέστερη πολιτική, κυρίως των αλυσίδων, είναι να κερνάνε την παραγγελία που άργησε χαρακτηριστικά. Το θέµα είναι ποιος την επιβαρύνεται, η επιχείρηση για την κουζίνα που άργησε ή ο ντελιβεράς που χάθηκε;
Πράγµατα που συµβαίνουν κάνοντας διανοµή…
«Μου έχουν χαρίσει εκπτωτικά κουπόνια σουπερµάρκετ»
«Έχουν προσπαθήσει να µε κλέψουν στα ψιλά»
«Μου έχουν επιτεθεί µε πιστόλι στη Ν. Σµύρνη κλέβοντάς µου ταµείο και φαγητό»
«Με έχουν φλερτάρει διακριτικά. Ξέρεις πού φαίνεται;
Στο tip, µεγάλε…»
«Κάποιος γιόρταζε και µου έδωσαν γλυκό ή κοµµάτι τούρτα»
«Να τσακώνονται διανοµείς για το ποιος θα πάει την παραγγελία στον τσεκαρισµένο πελάτη που δίνει µεγάλα tips…»
«Μου έχουν ζητήσει να πάω τσιγάρα (κλασικό), σοκολάτες, προφυλακτικά…»
«Οι ηλικιωµένοι πάντα σου πιάνουν τη συζήτηση και δείχνουν κατανόηση σε στιλ “το καηµένο το παιδί”. Εσύ βιάζεσαι, ακούς λίγο ευγενικά, καµιά φορά σε στέλνουν στο φούρνο ή το περίπτερο να φέρεις κάτι ελπίζοντας σε µεγάλο tip και τελικά παίρνεις συγχαρητήρια…»
Εσύ πού παραγγέλνεις;
Ηλίας Ασλάνογλου (∆ισκογραφία)
Σουβλατζίδικο «Το Γιαννιώτικο στέκι», 210 6040.947. Πιάτο: 2 πίτα κεµπάπ, ντοµάτα, πατάτες, κρεµµύδι. Παραγγέλνω µία µε δύο φορές την εβδοµάδα, η ευγενική τηλεφωνήτρια πάντα µε ενηµερώνει για την τιµή και το χρόνο παράδοσης (20΄) κι ο ευγενέστατος ντελιβεράς µού τα φέρνει το πολύ σε 10΄!
Νίκος Φωτάκης (∆ηµοσιογράφος)
Εδώ και δέκα χρόνια κινούµαι κυρίως στον άξονα Χαλάνδρι - Χαλάνδρι (χο), µπορώ να µιλήσω µόνο γι’ αυτή την περιοχή:
α. “Burger’s Place”, 210 6855.909. Πολύ καλό µπέργκερ, πιο ζουµερό και µε καλύτερο κρέας από άλλα. Παίρνω ένα απλό, χωρίς τυριά κ.λπ. γιατί είµαι σε δίαιτα εδώ και ένα χρόνο (ναι, έχω µπέργκερ στο διαιτολόγιό µου).
β. «Μπλάνας», 210 6814.865. Κλασικό µαγειρείο της περιοχής, γιατί µπορεί ξαφνικά να σου έρθει όρεξη για ρεβίθια φούρνου ή κόκκορα µε µακαρόνια ή λαχανοντολµάδες αυγολέµονο. Πού να φτιάχνεις λαχανοντολµάδες;
γ. “Anema e Core”, 210 6895.666. Όχι η καλύτερη τρατορία της περιοχής, αλλά φτιάχνει καταπληκτική (και όχι ακριβή) πίτσα – κλασική ιταλική, όχι αµερικανιές. Εγώ παίρνω caprese (µοτσαρέλα και τοµατίνια και τίποτε άλλο), αλλά οι φίλοι σας ίσως νιώσουν πιο άνετα µε αυτή που έχει προσούτο (άψητο) και ρόκα (άψητη) ή την καπριτσιόζα (µε µανιτάρια κ.λπ. – όλα ψηµένα).
Έχω και ένα τεράστιο DON’T σχετικά µε τα ντελιβεράδικα: ποτέ µα ποτέ µην παραγγέλνεις ζυµαρικά. Μέχρι να φτάσουν θα έχουν παραβράσει και θα έχουν γίνει σαν πουρές.
Νίκος Ζαραγκόπουλος (∆ιαφηµιστής - Φωτογράφος)
Στο σπίτι δεν παραγγέλνω. Στη δουλειά (Ελληνικό) παίρνω από: Σουβλατζίδικο «Ζάχος», Κονδύλη 7, πλατεία Γλυφάδας,210 8942.343
∆ηµήτρης Παπασπυρόπουλος (DJ - Ραδιόφωνο)
«Μακεδονικό», Σουβλατζίδικο-Ψητοπωλείο, Γρηγορίου Αυξεντίου 72, Άνω Ιλίσια, 210 7757.274. Τα χοιρινά καλαµάκια του παραµένουν σταθερή αξία από τα 70s, ο γύρος επίσης, στεγνός και ξεροψηµένος όσο πρέπει, αν και τα δύο ήταν σαφώς ανώτερα πριν την πρόσφατη ανακαίνιση και επέκταση του µαγαζιού…
Αντώνης Ζουγανέλης (∆ισκογραφία)
Στην περιοχή «Συνοικισµός» στο Χαλάνδρι απέναντι από το «Υγεία» βρίσκεται ένα παραδοσιακό καφενείο που ακούει στο όνοµα «Ο Αντώνης», γνωστός ως «ο Κουφός». Το περιβάλλον θυµίζει καφενείο ελληνικού χωριού ενώ το casting των θαµώνων είναι από µελλοντική ταινία του Tarantino. Scary…! Ο κουφός εδώ και χρόνια φτιάχνει τα πιο απλά και ωραία σουβλάκια του Χαλανδρίου και πρόσφατα ξεκίνησε και τη διανοµή κατ’ οίκον. Τo «κλασικό-καυτερό» σουβλάκι είναι το πιο συνηθισµένο πιάτο που προσφέρεται στην Archangel Music. Τιµές λογικές… Ελληνική Παραδοσιακή Κουζίνα «Ο Αντώνης», Καρελά 20, Χαλάνδρι, 210 6816.724
Άρης ∆αβαράκης (∆ηµοσιογράφος)
Φίλε Γιάννη, δεν θα µε πιστέψεις ίσως, αλλά ∆ΕΝ. Καθόλου ντελίβερι! Πέρσι το χειµώνα που είχα παραγγείλει µια φορά ήταν από κάποιον ντελιβερά που είχε αφήσει κατάλογο στην είσοδο της πολυκατοικίας! Καλό Παρασκευοσαββατοκύριακο!
Μάρκος Φράγκος (∆ηµοσιογράφος)
“Benvenuto Tratoria”, 201 2825.878, 210 2825.887, Ηράκλειο. Spaghetti arabiata και Πατάτα γκρατινέ. Kαλά υλικά, προσεγµένες σάλτσες, χορταστικές µερίδες.
∆ηµήτρης Βαρουξής (Mega)
Θα µπορούσα να παραγγέλνω την πίτσα Pepperoni Lovers κάθε µέρα από τα “Dominos” (γονατίζω)... Στη γειτονιά µου (Βύρωνας) παραγγέλνουµε τα ΑΨΟΓΑ ψητά (φοβερό ψήσιµο, τεράστιες µερίδες – ειδικά τα πανσετάκια δεν παίζονται) από τον «Τζίµη» στην πλατεία Αγίου Λαζάρου (210 7658.965). Παραδοσιακό ψητοπωλείο – σαν να είσαι σε ταβέρνα χωριού.
Γιάννης Σαββόπουλος (Marketing)
Στο Κερατσίνι που µένω τα ντελιβεράδικα για κάποιον ανεξήγητο λόγο είναι τραγικά πολλά. Έχουµε ντελιβεράδικο από ψαροταβέρνα µέχρι και πανάκριβες κατεψυγµένες γκουρµεδιές. Το αγαπηµένο µου όµως είναι το Καλαµακοντελίβερι «Λουκουµάκια - Καλαµάκια» και βρίσκεται στα Ταµπούρια, Σµύρνης & Καραολή ∆ηµητρίου 30 (210 4620.032). Το αγαπηµένο µου πιάτο είναι η µερίδα «Μάκια» ανάµεικτη (όπως το ακούτε, µα τον Θεό) και την περιγράφω αυτολεξεί από τον κατάλογο: Μερίδα Μάκια ανάµεικτη. 4 καλαµάκια - 3 πιτάκια - µε γαρνιτούρα πατατούλες, ολόφρεσκες, κρεµµύδι, ντοµατούλα. Το «πιάτο» αυτό µου αρέσε γιατί πολύ απλά δεν στο σερβίρουν σε πιάτο ή αλουµινένιο κουτάκι. Το τυλίγουν µε ιδιαίτερη τέχνη σε κάτι γιγάντιες λαδόκολλες (θυµίζουν σεντόνι για µωρά στο µέγεθος), στο φέρνουν πάντα καλοψηµένο και ζεστό. Μόλις το βλέπεις ξυπνά ο διάολος µέσα σου και απλά βουτάς στην αµαρτία.
Κώστας Βασιλείου (∆ικηγόρος)
«Ποικιλίες Ψητών» (Ιπποκράτους 151-153, 210 6429.586, 210 6429.587). Γύρος σουβλάκι απ’ όλα. Μου είπαν ότι το έχει ένας Κινέζος, ένας Πακιστανός και ένας Αλβανός, δεν ξέρω αν είναι ισχύει ή είναι αστείο, σαν ανέκδοτο που πέφτουν σε µια φυλή στην Αφρική και τους πιάνει ο φύλαρχος, πάντως κάνουν το πιο νόστιµο σουβλάκι που έχω φάει.
Γρηγόρης Εφραιµίδης (Ενδοκρινολόγος)
Το αγαπηµένο µου ντελιβεράδικο είναι το σουβλατζίδικο της γειτονιάς µου: «Παλιάκης», πλ Βαρνάβα 11, 210 7010.022. Η συνήθης παραγγελία είναι ∆ΥΟ ΠΙΤΕΣ ΓΥΡΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ απ’ όλα (αχ, το σκέφτοµαι και τρέχουν τα σαλάκια µου!). Γιατί το προτιµώ; Γιατί είναι πολύ κοντά, είναι καθαρό, το διευθύνουν νέοι άνθρωποι και έχει ευγενικό delivery boy.
Χάρης Αττώνης (Ηθοποιός)
Το “Food Company” (210 3301.777) υπήρξε από τα πρώτα αγαπηµένα µου ταχυφαγεία, από τον καιρό της Αναγνωστοπούλου. Τώρα όχι µόνο ήρθε στα Εξάρχεια µα πλέον κάνει και delivery. Αγαπηµένο πιάτο η σαλάτα φακές µε φέτα. Με πάει πολλά χρόνια πίσω – στις λάθρες βόλτες στο κέντρο της Αθήνας.
Αναστασία Καµβύση (∆ηµοσιογράφος)
Mένω στην εξωτική Νίκαια, αλλά όταν ξεµένω στη ∆αφνοµήλη... Κινέζικη σαλάτα noodles µε λαχανικά (€ 4,80) από “Barbara’s Food Company” (210 3301.777). Την τρώω εκατό χρόνια τώρα, από τότε που την πρωτοέφαγα στο πεζοδρόµιο της Αναγνωστοπούλου. Μου θυµίζει εµένα στα 90s. ∆ηλαδή κάτω από 30.
Ελένη Ξενάκη (∆ηµοσιογράφος)
Γιαννάκι µου, ξέρεις τι λιχούδα είµαι. Λοιπόν: delivery παίρνω µόνο στο γραφείο και τότε παίρνω µόνο «Παπαγιάννης», εστιατόριο - ψησταριά.
Ναταλία Αγαπίου (Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης)
“Da Bruno”, Αγίου Αλεξάνδρου 46, Π. Φάληρο, 210 9818.959. ∆ιότι χρησιµοποιεί καθαρά υλικά, δεν παραβράζει τα ζυµαρικά, δεν παραφορτώνει µε λίγδες τις πίτσες, έχει ποικιλία, δεν προδίδει εντελώς την ιταλική κουζίνα (αλλά µόνον τόσο όσο του χρειάζεται για να επιβιώσει στην ελληνική αγορά) · διότι είναι όλοι πολύ ευγενείς, κάνουν εκπλήξεις στους καλούς πελάτες · διότι και στο εστιατόριο είναι εξίσου άψογοι επαγγελµατίες.
Τάσος Μαρούγκας (∆ισκογραφία)
«Η γωνιά της Αλέκας», 210 6722.128. Τέλεια σούπα λαχανικών. Βελουτέ, µε τα λαχανικά περασµένα από το µπλέντερ (καµία σχέση µε την παραδοσιακή µπλουµ… όπου επιπλέει ένα καρότο, µία πατάτα κ.λπ.).
Βερένα Κεκέλου (ATHENS VOICE)
“Simply Burgers” γιατί έχει το πιο νόστιµο µπιφτέκι απ’ όσα ξέρω µέχρι στιγµής και οι τιµές είναι φιλικές γι’ αυτό που τρως. Σου φέρνουν και το brownie σου, µες στην περιποίηση δηλαδή... Επιλέγω Cowboy Rodeo ή Godfather.
Μανίνα Ζουµπουλάκη (ATHENS VOICE)
Καλαµάκι Αβάνα, σουβλάκι χοιρινό (€ 1,50) και σουβλάκι κοτόπουλο (€ 1,70), µε σαλάτα ή ντάκο (€ 4,50) ή χωριάτικη (€ 5.50). Αντιγράφω από τον κατάλογο, εννοείται. (Λυκούργου 2, Χαλάνδρι, 210 6727.701). Βασικά είναι φρέσκα όλα, µένουν ανοιχτοί ως αργά (1.30 τη νύχτα) και δεν µας αργούν συνήθως.
Λένα Χουρµούζη (ATHENS VOICE)
Ψητοπωλείο «Κεµπάπ Σάββας», Σπυρίδωνος Τρικούπη 3-5, 210 3303.354, 801 11 12400. Για την αλάδωτη πίτα στα κάρβουνα µε κεµπάπ. Άµεση εξυπηρέτηση, η πίτα φτάνει στο σπίτι ζεστή και είναι φθηνή.
Νενέλα Γεωργελέ (ATHENS VOICE)
“Pita Pan”, Σπ. Μερκούρη, Παγκράτι, 210 7215.555. Τυπικό σουβλατζίδικο µε ωραίο ντονέρ, καλές πίτες, “µεγάλες µερίδες, σωστά (καυτερά) κοκκινοπίπερα. Μαζί και πλειάδα µαγειρευτών από καλά δασκαλεµένες στην ελληνική κουζίνα Ουκρανοπολωνορωσίδες µαγείρισσες (και να µην το ξέρεις το καταλαβαίνεις από τα καρότα που βάζουν παντού: από το κοτόπουλο µε πατάτες στο φούρνο µέχρι το σπανακόρυζο!!). Παραγγέλνω πάντα βράδυ και δεν προλαβαίνω σχεδόν ποτέ τα µαγειρευτά (τα ’χει τσακίσει όλη η παππουδιά της περιοχής από το πρωί), αλλά καλύτερα γιατί τελικά παίρνω αυτά που µου έχει συστήσει ο διαιτολόγος, δηλ. 3 καλαµάκια, 2 πίτες ξεροψηµένες και αλάδωτες, µία σαλάτα µαρούλι-κρεµµυδάκι-άνιθο, νοστιµότατα, θερµίδες περίπου 550, ευρώ 7.
Γιάννης Νένες (ATHENS VOICE)
Εστιατόριο «Αχιλλέας», Βαλτετσίου 62, 210 3807.992. Πλούσια µαµαδίστικη κουζίνα. Μερικές εξαιρετικές επιλογές: σπανακόρυζο, καγιανάς, µπιφτέκι σχάρας και τα αφράτα-µέσα κρατσανιστά-απ’-έξω, ζυµωτά στρογγυλά ψωµάκια του. Κλασική εξαρχειώτικη αξία.
Παναγιώτης Μένεγος (ATHENS VOICE)
Πρωινό (ό,τι κι αν σηµαίνει αυτό) στο “Brigante Little Italy” (Λεωφόρος Αµαλίας 3-4, 210 3222.809) – ο καλύτερος καπουτσίνο στην πόλη, πραγµατική πίτσα, εξαιρετικά σάντουιτς (δοκίµασε “cotto” µε ζαµπόν, ντοµάτα, προβολόνε και µουστάρδα), τα γραφεία του Συντάγµατος ξέρουν. Μεσηµεριανό από τον «Μελίλωτο» (Ξενοφώντος 15, 210 3222.458), το mail µε τα 5-6 πιάτα ηµέρας που στέλνουν αποβραδίς µάς ανοίγει την όρεξη µέχρι το άλλο µεσηµέρι που φτάνει ο ντελιβεράς τους στην A.V. Με λαχταριστά µαγειρευτά (χωρίς τη λαδίλα της γιαγιάς σου), τη µοναδική «σαλάτα γης», τις σούπες που αρέσουν στη Μάρω και το σνίτσελ κοτόπουλο που τσακίζει ο Μαστρογιαννίτης. Και βραδινό στο “Colibri” (Αναπαύσεως 9, 210 9214.277, Μετς κι Εµπεδοκλέους 9-13, 210 7011.011, Παγκράτι, µετά τις 18.00). Η πιο value for money καλή πίτσα στην Αθήνα (προσούτο - ρόκα - τοµατίνια ή “p.p.o.” µε πεπερόνε, πάπρικα και στραγγιστό γιαούρτι – ναι, γιαούρτι πάνω στην πίτσα). Επίσης, καλό µπιφτέκι (άρα και burger) σε µερίδα υπερπαραγωγή και πολύ cool παιδιά τόσο στο τηλέφωνο όσο και στην πόρτα σου. Θα ήθελα τέλος να σας µιλήσω για το νέο κόσµο που µου άνοιξαν τα Chicken Strips των “Simply Burgers”. Ευχαριστώ.
Ευάγγελος Παπαδάκης (ATHENS VOICE)
«Ψητοσυνάντηση», Ιπποκράτους, 210 6400.586. Φεγγαρόπιτα µε µπριζολοκάλαµο, τυροκαυτερή και πατάτες. Είναι µισή σκεπαστή µε όλα της τα υλικά καλοψηµένα. Επίσης η διανοµή γίνεται σε χρόνο dt.
Τάκης Σκριβάνος (ATHENS VOICE)
«L’ Artigiano, παρακαλώ;», «γεια σας, µία πίτσα σπέσιαλ θα ήθελα, γίνεται να βγάλετε τα µανιτάρια;», «φυσικά, κύριε, πού να τη στείλουµε;». Τραγανή, όσο λαδερή χρειάζεται, µε έναν ακόµα τόνο νοστιµιάς όταν τρώγεται σε φάση κατάκλισης στον καναπέ. “L’ Artigiano”, 210 9716.616
Μάρω Ζήνα (ATHENS VOICE)
“Benvenuto”, Κύπρου 65, Κυψέλη, 2108650.087. Το πιάτο που παραγγέλνω, όχι συχνότερα αλλά µόνο: Μπολονέζ. Γιατί 3 χρόνια (το πιάτο) είναι (πάντα)ακριβώς το ίδιο κι αυτό πιστεύω είναι επιτυχία.
Ρουµπίνη Παβαρότι - Καλίτση (ATHENS VOICE)
Tο αγαπηµένο µου είναι το “Simply Bugers” για 2 λογους: πρώτον γιατί έχει επίπεδο για ντελιβεράδικο, είναι κοινώς σικ. Και 2ον γιατί νιώθω ότι έχει πιο healthy προϊόντα και δεν µε κάνει να νιώθω τύψεις... Το αγαπηµένο µου πιάτο/menu είναι: Garden Quesadilla, σαλάτα Fatoush & potato skins.
Βερονίκη Χαριτάτου (ATHENS VOICE)
“Furin Kazan”. Maki sushi, 2 εξάδες, µε τριπλή δόση soya sauce.
∆ήµητρα Αρβανιτάκη (ATHENS VOICE)
Στο γραφείο χτυπάω λαχταριστή µπολονέζ (είµαι µακαρονάς, τι να κάνουµε;), ενώ τα βράδια οι φίλοι απολαµβάνουν τα παϊδάκια σχάρας, το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι που µε µαεστρία... σερβίρω. «Τέξας», Λ. Αλεξάνδρας, 210 6411.065 & 6451.305
Όλοι οι ντελιβεράδες…
• Θα σου πουν ότι τους αρέσει η δουλειά τους γιατί «δεν µπορούν να δουλεύουν σε κλειστό χώρο».
• Κάνουν τροχαίες παραβάσεις.
• Έχουν τρακάρει/πέσει/χτυπήσει/χτυπηθεί.
• ∆ηλώνουν ευτυχισµένοι που γυρίζουν κάθε βράδυ σπίτι ασφαλείς.
• Θα σου πουν ότι µπαίνουν συνεχώς σε πολυκατοικίες που µυρίζουν χόρτο (γι’ αυτό οι αλυσίδες βάλανε δωράκι γλυκάκια;) κι ακούγονται αγοροπαρέες να παίζουν play station…
• Σιχαίνονται τη µεσηµεριανή βάρδια που έχει κυρίως γραφεία, άρα το φαγητό υποδέχεται η απρόσωπη ρεσεψιόν και το tip είναι ελάχιστο/ανύπαρκτο.
• Κλειδώνουν πια το «κουτί» όταν ανεβαίνουν στον όροφο να παραδώσουν. Το κόλπο µε εκείνους που παραµονεύουν και τρώνε τζάµπα πίτσα πάλιωσε…
• Στραβώνουν πιο πολύ µε εκείνους που δεν τους χαιρετάνε/λένε ευχαριστώ παρά µε εκείνους που δεν είναι γενναιόδωροι tipsters.
(Ευχαριστούµε τους διανοµείς του καταστήµατος “Simply Burgers” στη λεωφ. Συγγρού για την πολύτιµη βοήθειά τους στη συλλογή των παραπάνω στοιχείων)
∆ΕΣ
• “Sweet Sixteen” του Κεν Λόουτς (2002)
Ο σοσιαλιστής Βρετανός auteur αναπαράγει σε κοινωνικό το µύθο ότι τα delivery boys χρησιµοποιούνται ως µικρο-dealers.
• “Delivery” του Νίκου Παναγιωτόπουλου (2004)
Ο Θανός Σαµαράς υποδύεται το σιωπηλό ανώνυµο ντελιβερά που περιπλανιέται στην Αθήνα.
ΜΠΕΣ
Το φόρουµ των ντελιβεράδων όπου συζητούνται εργασιακά και θέµατα καθηµερινότητας του κλάδου.
Το σάιτ όπου θα βρείτε τα πάντα για τη Συνέλευση Βάσης Εργαζοµένων Οδηγών ∆ικύκλου – από το καταστατικό, µέχρι τις τελευταίες ανακοινώσεις και δράσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.