Life in Athens

City Lover 347

Μια αθηναϊκή είσοδος Το σπίτι μονόπατο, ισόγειο, κάπου κοντά στην Κολιάτσου (φωτογραφία).

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 347
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14368-32187.jpg

Μια αθηναϊκή είσοδος

Το σπίτι μονόπατο, ισόγειο, κάπου κοντά στην Κολιάτσου (φωτογραφία). Η στέγη χορταριασμένη. Η κεντρική πόρτα δίφυλλη, ξύλινη, σκαλιστή,  με φάτσα κατευθείαν στο δρόμο (η αυλή είναι πίσω). Πάνω της, μεταλλικά χερούλια και ρόπτρο (όχι κουδούνι) για τον επισκέπτη. Τρία σκαλιά με μάρμαρο-μωσαϊκό. Σκάρα για το σκούπισμα της λάσπης από τα παπούτσια, προτού μπει κανείς στο σπίτι. Στο πεζοδρόμιο, πλακάκια παλιού τύπου, που ξέφυγαν από τις δημοτικές πλακοστρώσεις. Τα διαφημιστικά πάνω στην πόρτα έχουν καιρό να παραληφθούν, δείχνουν την εγκατάλειψη. Αφεύκτως, η σκαπάνη του κατεδαφιστή πλησιάζει. 

Δημοτικές ξεναγήσεις

Ακρόπολη, Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, οδός Αιόλου (Σάβατο 21 Μαΐου) και Κεραμεικός, Νομισματικό Μουσείο, παριλίσια Αθήνα (Κυριακή 22 Μαΐου). Δωρεάν η ξενάγηση, πληρωμή εισιτηρίου όπου υπάρχει. Δήλωση κατά προτεραιότητα και παραλαβή Δελτίου Συμμετοχής στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 51, πλατεία Κουμουνδούρου), 210 3240.762, 210 3231.841 και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, Ακαδημίας 50, Δευτέρα-Παρασκευή. Περισσότερα: www.cityofathens.gr/node/775

Γιατί το λένε «(Μ)πάγκειον»

(Με ρωτάει η αναγνώστρια κ. Στέλα Τσ. και με χαρά απαντάω). Στο οικόπεδο Πλατεία Ομονοίας 18 & Αθηνάς υπήρχε σπίτι, όπου, μεταξύ άλλων, είχε ζήσει και ο Χαρίλαος Τρικούπης. Το σπίτι αυτό γκρεμίστηκε και στα χρόνια 1890-1894 ο μεγάλος Σάξονας αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ έχτισε εκεί το ξενοδοχείο «(Μ)πάγκειον» για λογαριασμό του ηπειρώτη Γιάννη (Μ)πάγκα (ο Τσίλερ έχτισε, λίγο αργότερα, και το δίδυμο ξενοδοχείο «Μέγας Αλέξανδρος», στην άλλη γωνία Αθηνάς & Ομονοίας). Αρχικά το κτίριο ήταν τριώροφο, ο τέταρτος όροφος προστέθηκε αργότερα. Τα δύο κτίρια εγκαινίασαν «μια νέα εποχή για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία… Βασικό νέο στοιχείο αποτελεί η ύπαρξη κεντρικού υαλοσκεπούς αιθρίου, πέριξ του οποίου αρθρώνονται το κτίριο και οι λειτουργίες του». Το «Μπάγκειον» βάστηξε ως ξενοδοχείο τρία τέταρτα του αιώνα. Το θυμάμαι, στα τελευταία του, να φιλοξενεί σχολές Δολιανίτη και γραφεία του Συνασπισμού. Τώρα είναι εδώ και πολύ καιρό κλειστό, όπως και ο «Μέγας Αλέξανδρος». Αμφότερα ωστόσο είναι διατηρητέα κτίρια με πολλά νεοκλασικά στοιχεία και κοσμούν αναμφίβολα την Ομόνοια. Αν κάποιος κάτσει στα τσιμεντένια έδρανα της πλατείας και κοιτάζει προς το νότο, τότε θα δει την Ακρόπολη στο τέρμα της οδού Αθηνάς, μέσα από τα δύο ξενοδοχεία.

(Κύρια πηγή: «Αρχείο νεότερων μνημείων», www.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio_more.aspx?id=262, απ’ όπου και το εντός εισαγωγικών απόσπασμα.)

«Carissimo»

Παλιό ζαχαροπλαστείο του Περισσού, αυτό που λέμε «σταθερή αξία». Επί 35 χρόνια ο Δημήτρης Φραγκούλιας έχει αναπτύξει πολύ καλά γλυκά, με έμφαση στις πολίτικες γεύσεις. Διαθέτει μερικά από τα καλύτερα παγωτά που έχω δοκιμάσει, καθώς και ωραίους λουκουμάδες και γλυκά ταψιού. Λειτουργεί και ως καφετέρια.

Κολοτρώνη 23, Περισσός, 210 2515.476

«Πεντανόστιμο»

 Έτσι λέγεται το σουβλατζίδικο του Παντελή, που είναι στο επάγγελμα 20 χρόνια και βάλε, «κουβαλώντας» τους πιστούς πελάτες του στα διαδοχικά μαγαζιά που νοικιάζει. Εκτός από τ’ αναμενόμενα κάθε ψητοπωλείου που σέβεται τον εαυτό του, έχει επίσης ποικιλία από μαγειρευτά, ψητά σούβλας, διαιτητικά πιάτα, κρέατα της ώρας (εξαίρετο το γεμιστό μπιφτέκι), πολλά ορεκτικά και ορισμένα πιτάκια σπέσιαλ (φλογέρες, κολοκυθοκεφτέδες κ.λπ.). Μαζικό ντελίβερι στις γύρω περιοχές, καλές τιμές. Σ’ αυτή τη φάση, ο Παντελής βρίσκεται Ναυαρίνου 7 & Πλαταιών, Περισσός (πολύ κοντά στο παραπάνω ζαχαροπλαστείο). 210 2011.095, 694 4833388. Δευτέρα κλειστά.

d.fyssas@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ