Θεματα

5000 μερίδες μπριάμ σε μαθαίνουν να μην πετάς τίποτα

Πες όχι στη σπατάλη τροφίμων αυτή την Κυριακή, στην πλατεία Κοτζιά

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
110268-218702.jpg

Αν έχεις δει έστω και μια φορά στη ζωή σου μποστάνι, θα ξέρεις ότι τα λαχανικά δεν είναι εκείνα τα τέλεια, καλοφτιαγμένα και απαστράπτοντα που βλέπεις στις τηλεοπτικές εκπομπές. Συχνά, οι μελιτζάνες είναι κακοσούλουπες, τα καρότα μοιάζουν να έχουν αρθριτικά και οι πατάτες είναι γεμάτες χώμα και στραβές. Αυτό όμως είναι το φυσιολογικό αν φυτρώνεις μέσα στη γη. Άλλωστε η φύση δεν έφτιαξε τέλειο κανέναν –ούτε καν εσένα-, γιατί να χαριστεί στις ντομάτες;

image

Το ξέρεις ότι κάθε χρόνο πετιέται στα σκουπίδια το 1/3 της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής, όχι γιατί είναι ακατάλληλα προς βρώσιν, αλλά απλά και μόνο επειδή δεν είναι…όμορφα; Το ξέρεις επίσης ότι αν αξιοποιούσαμε αυτά τα τρόφιμα (που ισοδυναμούν με 1,3 δισεκατομμύρια τόνους), θα μπορούσαμε να χορτάσουμε 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους ή αλλιώς όλους τους πεινασμένους της Γης;

image

image

Κι αν τώρα αισθάνεσαι θυμό, κάποιοι άλλοι έχουν θυμώσει πριν από εσένα. Η οργάνωση Feedback μάχεται από το 2009 κατά της σπατάλης των τροφίμων. Η διεθνής εκστρατεία της «Feeding the 5000» έχει ταξιδέψει από το Λονδίνο, το Παρίσι και το Αμστερνταμ, μέχρι το Σίδνεϊ, τις Βρυξέλλες και τη Βαρκελώνη. Σε αυτές τις εκδηλώσεις ετοιμάζεται πάντα ένα γεύμα, αρκετό για να ταΐσει 5000 άτομα, εξολοκλήρου μαγειρεμένο με προϊόντα που θα κατέληγαν στα…αζήτητα. Ταυτόχρονα διάφοροι περιβαλλοντικοί οργανισμοί ενημερώνουν τους παρευρισκόμενους για τη σπατάλη τροφίμων και δίνουν συμβουλές για το τι μπορούμε όλοι μας να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε.

image

Στην Ελλάδα το «Με-νου για 5000» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον προηγούμενο χρόνο στη Θεσσαλονίκη, τώρα είναι η σειρά της Αθήνας. Αυτή την Κυριακή 11 Οκτωβρίου από τις 12.00 έως τις 18.00 στην πλατεία Κοτζιά, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος μαγειρεύει ένα γιγάντιο μπριάμ, με ολόφρεσκα λαχανικά που ποτέ όμως δεν θα κατάφερναν να φτάσουν στην αγορά…Δίπλα τους οι σεφ Νταϊάνα Κόχυλα, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Γκίκας Ξενάκης και οι νέοι κι ωραίοι Tip the Chef σου δείχνουν ωραίες προτάσεις για την αξιοποίηση του περισσευούμενου φαγητού.

image

Ακολουθεί Disco Soup street party με djs. Εδώ όλοι οι παρευρισκόμενοι θα φτιάξουν (κι αργότερα θα μοιραστούν) μια τεράστια σαλάτα, αφού πρώτα καθαρίσουν και κόψουν λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής. Πιο δίπλα ο Γιάννης Κοροβέσης θα ετοιμάζει Anti-Food waste cocktails, ενώ το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το British Council, η κολλεκτίβα Troo Food Liberation και η Ανατολική Αναπτυξιακή Εταιρεία ΑΕ θα παρέχουν εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια για παιδιά.

image

Ένα μπριάμ για 5000 άτομα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για αυτό όσοι ενδιαφέρονται μπορούνε να βοηθήσουν στο κόψιμο των λαχανικών που θα γίνει το Σάββατο 10 Οκτωβρίου (12.00-16.00), στο χώρο της Οργάνωσης «Γη», Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι. Όσοι πιστοί, δηλώστε συμμετοχή εδώ. (Μπορείτε όμως να πάτε και απροσκάλεστοι).

*Η Feedback διοργανώνει αυτή την εκδήλωση από κοινού με το Μπορούμε, τη WWF- Καλύτερη Ζωή, το Back to Commons, το British Council Greece και το πρόγραμμα EU Fusions. Η μεγάλη αυτή γιορτή θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την υποστήριξη του προγράμματος συνΑθηνά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.