Resto

Thess Bao: Τα επικά bao της Θεσσαλονίκης μόλις ήρθαν στην Αθήνα

Αθήνα Thess Bao;

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 822
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
io7a0063.jpg

Thess Bao: το γνωστό, γαστρονομικό street food στέκι της Θεσσαλονίκης μόλις άνοιξε στο Σύνταγμα, σερβίροντας αφράτα bao buns στην Περικλέους

Το Thess Bao άνοιξε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2019, και μέχρι το Δεκέμβριο η φήμη του είχε εξαπλωθεί πια μέχρι τον Νότο. Θυμάμαι (λιχούδηδες) φίλους να προγραμματίζουν ταξίδια-αστραπή μόνο και μόνο για μια βόλτα στο νόστιμο αυτό μαγαζάκι της Καλαποθάκη (και για τσουρέκια επί τη ευκαιρία…). Αργότερα, άνοιξε ένα ακόμη κατάστημα στη Λώρη Μαργαρίτη, και μόλις πριν από λίγες μέρες στη δική μας Περικλέους, στην καρδιά του αθηναϊκού ιστορικού κέντρου! Αναμένεται χαλασμός; Μα, ναι.

Το Thess Bao στην Περικλέους
Το Thess Bao στην Περικλέους

Για να καταλάβουμε, όμως, τι κάνει το συγκεκριμένο bao bun τόσο δημοφιλές, πρέπει να γυρίσουμε λίγο πίσω. Στα δύο εκείνα χρόνια ασταμάτητων πειραματισμών που εκτελούσαν οι σεφ Δημήτρης Παμπόρης και Γιάννης Πατέικας και ο Γιάννης Ζιάγκας (ιδιοκτήτης του βραβευμένου εστιατορίου Μανιτάρι στη Θεσσαλονίκη). Αυτοί είναι οι ιθύνοντες νόες και η μαγειρική ομάδα πίσω από το Thess Bao. Οι τρεις τους γνωρίστηκαν στις κουζίνες των καλύτερων εστιατορίων της Βόρειας Ελλάδας κι ύστερα πήραν την απόφαση να ανοίξουν κάτι δικό τους. Γιατί όμως προσανατολίστηκαν στο Bao;

Bao bun με λουκάνικο Βαυαρίας, coleslaw, καραμελωμένο κρεμμύδι και καυτερή κέτσαπ
Bao bun με λουκάνικο Βαυαρίας, coleslaw, καραμελωμένο κρεμμύδι και καυτερή κέτσαπ
io7a0002.jpg

«Θυμάσαι που όταν ήμασταν μικροί βγάζαμε την κόρα από το ψωμί για να μείνει η ψίχα;» με ρωτάει ο Γιάννης Πατέικας ενώ καθόμαστε στα τραπεζάκια με θέα την Περικλέους. «Το bao bun είναι πολύ κοντά σε εκείνη την ανάμνηση της τρυφερής ψίχας. Επιπλέον, όμως, καθώς είναι πιο ουδέτερο από άλλες ζύμες, μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε τη μαγειρική μας. Σκοπός μας ήταν να φέρουμε το fine dining μέσα σε ένα ψωμάκι. Για να το πετύχουμε, κάναμε μελέτες και δοκιμές επί δύο χρόνια. Κάθε μέρα τρώγαμε bao!».

io7a0021.jpg

Το σύνθημα του Thess Bao είναι «γαστρονομία που τρώγεται στο χέρι» και του ταιριάζει απόλυτα. Γιατί, ενώ όλα φαίνονται απλά, στην πραγματικότητα τίποτα δεν είναι. Τα συννεφένια ψωμάκια φτιάχνονται εδώ καθημερινά, το pulled pork μαρινάρεται σε μέλι και μπίρα και ψήνεται για τέσσερις ώρες στον φούρνο πριν ξεψαχνιστεί και στριμωχτεί στο αφράτο ψωμάκι μαζί με ντομάτα, τραγανό κρεμμύδι και μια κρέμα γιαούρτι με κρέμα και σέλερι. Το μοσχαρίσιο μάγουλο έχει όλα τα πληθωρικά μπαχαρικά που συναντάμε σε ένα παραδοσιακό κοκκινιστό, αλλά σιγοψήνεται στο ρόνερ για 14 ώρες μέχρι να γίνει πραγματικό λουκούμι! «Ακόμα και τα vegetarian bao δεν είναι μόνο λαχανικά, κρύβουν δημιουργικότητα», λέει και πάλι ο Γιάννης και μου περιγράφει ένα chili con carne με κιμά από κουνουπίδι.

io7a0126.jpg
io7a0011.jpg

Κάθε συνταγή, λοιπόν, έχει μπόλικα μυστικά της υψηλής γαστρονομίας από πίσω. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η (απαστράπτουσα) κουζίνα θυμίζει σε μέγεθος και εξοπλισμό εκείνη ενός fine dining εστιατορίου, ενώ οι μάγειρες φτάνουν τους εφτά σε κάθε βάρδια για να αντεπεξέλθουν στην τεράστια ζήτηση. Συμβουλή μου, σύντροφοι foodies Αθηναίοι, είναι να αρχίσετε τις δοκιμές από τα best sellers, όπου ανήκουν το bao με τις crispy γαρίδες, στην εντέλεια παναρισμένες σε πάνκο, με μια spicy sriracha mayo και spread αβοκάντο, το Ceasar’s style bao, μια παραλλαγή της δημοφιλούς σαλάτας που περιέχει τραγανό κοτόπουλο με βρόμη, ψητό μπέικον, σάλτσα Ceasar’s και παρμεζάνα, και οπωσδήποτε το συ-γκλο-νι-στι-κό bao με μια πανσέτα που λιώνει στο στόμα, kimchi αγγούρι, καπνιστή μαγιονέζα μαύρο σκόρδο και φρέσκο κρεμμυδάκι.

Bao Burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, κρέμα μπουγιουρντι, «πολίτικη» coleslaw και γραβιέρα

Αφού ολοκληρώσετε αυτές τις απαραίτητες δοκιμές, μετά απλώς… ξεκοκαλίστε τον κατάλογο! Δοκιμάστε τις προτάσεις σε burgers με ψωμάκι bao, τις σαλάτες, τα θεϊκά γλυκά bao (μέχρι και την μπουγάτσα μετατρέψανε σε bao οι πολυμήχανοι Θεσσαλονικείς!), τα bao ημέρας που κλείνουν στα τρυφερά ψωμάκια τους από μουσακά μέχρι… φουα γκρά, και –για το Θεό!– πάρτε μαζί και εκείνες τις κολασμένες πατάτες! Ψήνονται στον ατμό, σπάζονται ακανόνιστα με το χέρι, ύστερα τηγανίζονται και περιχύνονται με ένα σωρό σάλτσες, τόσο νόστιμες που δεν ξέρω ποια να πρωτοξεχωρίσω.

Crushed potatoes
Crushed potatoes

Τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε κι εμείς, οι ζηλιάρηδες Αθηναίοι, όλα αυτά τα νόστιμα τη χρωστάμε στον Αλέξανδρο Χριστοδούλου, τον Νίκο Κυπραίο και τον Φρατζή Καραγιάννη, που είδαν την ευκαιρία και κατέβασαν το Thess Bao στην πρωτεύουσα. «Δουλεύω στην εστίαση χρόνια και μπορώ να πω ότι το value for money έχει ξεπεράσει εδώ κάθε προσδοκία. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις αυτό το προϊόν σε αυτή την τιμή», λέει ο Αλέξανδρος κι αυτόματα το βλέμμα μου πέφτει στον κατάλογο. Οι τιμές στα bao (που κρατούν τη μακρά παράδοση της Θεσσαλονίκης στα πληθωρικά μεγέθη) ξεκινούν από τα €3,70 και δεν ξεπερνούν τα €6,20. «Θέλουμε να προσφέρουμε κάτι προσιτό και νόστιμο. Σκοπός μας είναι να φεύγει ο καθένας ευχαριστημένος από εδώ». Σκοπός επετεύχθη, θα συμπληρώσω εγώ…

Bao... μπουγάτσα
Bao... μπουγάτσα

Περικλέους 30-32, Σύνταγμα, 210 3214717, www.thessbao.gr, Fb: @Thessbao, Instagram: @thessbao, Ώρες λειτουργίας: καθημερινά από τις 12.30, Σάββατο και Κυριακή από τις 12.00, Και delivery μέσω Wolt και efood

ΠΡΟΣΦΑΤΑ