- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Δεν πας για ψάρεμα;
10 συμβουλές για ερασιτέχνες ψαράδες από το βιβλίο του Κώστα Δημητρακόπουλου «Ψάρεμα, ψάρια, θάλασσα»
1) Ο πιο διαδεδομένος τρόπος ψαρέματος από τη στεριά είναι το πεταχτάρι ή αρμίδι ή διπλάρι. Το πεταχτάρι αποτελείται από τη μάνα, τυλιγμένη σε ένα φελλό ή σε πλαστικό καρούλι, για να αποφεύγουμε τα μπερδέματα.
2) Είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας μια απόχη ειδικά την ημέρα, γιατί τα καλά ψάρια αντιστέκονται όταν πλησιάζουν στα ρηχά, κι αν δεν τα έχουμε κουράσει αρκετά με την παραμικρή απρόσεκτη κίνηση μας ξεψαρίζουν.
3) Από τη στεριά ψαρεύει και το καλαμίδι, ένα καλάμι μπαμπού πέντε μέτρων τουλάχιστον, με το ανάλογο μήκος μεσηνέζας και την αρματωσιά του, ένα ή δύο αγκίστρια ή σαλαγγιά, ένα φελλό και το μικρό βαριδάκι του.
4) Ιδανικά δολώματα είναι το σκουλήκι Χαλκίδας (τσουτσούνι), το καραβιδάκι, η γαρίδα, το αγγούρι της θάλασσας (ψολιόγκος), η σουπιά, το καλαμάρι, το ψωμοτύρι, το ζυμάρι, η ψαροτροφή, το καραβιδάκι, το καρτσίνι. Πρέπει να συντηρούνται σε ψυγεία, σκεπασμένα με υγρό πανί.
5) Την ημέρα τα αγκίστρια τρομάζουν τα ψάρια, ειδικά όταν εξέχουν από τα δολώματα. Τη νύχτα πιάνονται ευκολότερα καθαρά ψάρια, μεγάλα λαβράκια, σαργοί, μουρμούρες και τσιπούρες.
6) Την ημέρα καλύτερο δόλωμα είναι το τσουτσούνι.
7) Το ψάρεμα με μηχανικό καλάμι, ειδικά τις νύχτες, γίνεται κάτω από το φως του φεγγαριού, γιατί τότε τα ψάρια βόσκουν ελεύθερα και ανενόχλητα, ενώ στο απόλυτο σκοτάδι μένουν τελείως ακίνητα φοβούμενα τα αρπακτικά μέχρι το πρώτο φως της αυγής.
8) Στο βραδινό ψάρεμα βάφουμε τα καρούλια με ένα φωσφορούχο σπρέι και τα παρακολουθούμε από μακριά με ένα φακό.
9) Όταν το ψάρι τσιμπήσει, η αντίδρασή μας πρέπει να είναι αργή και σταθερή χωρίς βιασύνη, γιατί η δύναμη που ασκείται στο στόμα του ψαριού από το λυγισμένο καλάμι και το ξαφνικό σήκωμά του μπορεί να του ξεσκίσει το στόμα αν το ψάρι είναι μικρό, ή, σε περίπτωση που είναι μεγάλο, εκείνη τη στιγμή υπάρχει φόβος να μας σπάσει το αγκίστρι ή να κόψει το παράμαλο.
10) Ο κέφαλος, η γόπα, ο γύλος, ο σπάρος θέλουν αγκίστρια ψιλά με μακρύτερο στέλεχος, γιατί έχουν μικρό στόμα, σε αντίθεση με την τσερούλα, το χάνο και την πέρκα που χάφτουν το δόλωμα. Η τσιπούρα, ο σαργός και το λαβράκι θέλουν πιο κοντά και σκληρά αγκίστρια, γιατί είναι πιο φιλύποπτα.
Φωτό: Μιχάλης Καραγιάννης, συμμετοχή στην έκθεση «24 ώρες τον Αύγουστο», TAF
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Ημερολόγια με φωτογραφίες που εκπέμπουν ιστορία και συναίσθημα
Από τα ζεστά αφεψήματα μέχρι την παραδοσιακή ιατρική, αποδεικνύεται πολύτιμο για υγεία και ευεξία
Η δημοφιλής σειρά επιστρέφει με νέο κύκλο επεισοδίων - Πρεμιέρα 18 Δεκεμβρίου
Δες πώς ένας δεκάλεπτος περίπατος μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη διάθεσή σου
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Τα βίντεο, καλοφτιαγμένα και πειστικά, παραπλανούν ανυποψίαστους χρήστες
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Η κυκλοφορία του Black Ops 7 απογοήτευσε, με πτώση πωλήσεων και λιγότερους ενεργούς παίκτες
Το μυαλό τρέχει σε σκέψεις και αρνητικά σενάρια κι εμείς βουλιάζουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια κινούμενη άμμο
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Ραντεβού στο κέντρο της πόλης, με μουσική και πολλές εκπλήξεις
Δεν είναι σεξιστικό το ζήτημα, αλλά αφορά τη διαφορετική λειτουργία του οργανισμού των δύο φύλων
Συνομιλία με τον γιατρό-διδάκτορα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Γιώργο Μπούτλα
Τι αφορά το deal που ανακοίνωσαν
Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτό
Δημιουργείται ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους τεχνητής νοημοσύνης σε Ασία-Ειρηνικό
«Έπεσαν» Canvas και Zoom
Τα 11 μοντέλα που διεκδικούν τον φετινό τίτλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.