Ελλαδα

Mίνι lockdown - Μετακίνηση: Απαγόρευση κυκλοφορίας και εξαιρέσεις

Σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κιλκίς και Χαλκιδική

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Λευκός Πύργος και το Κεντρικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Σε μίνι lockdown η Θεσσαλονίκη με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στη 01.00
O Λευκός Πύργος και το Κεντρικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Σε μίνι lockdown η Θεσσαλονίκη με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στη 01.00 © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στο μίνι lockdown ξεκινά στη 01.00 τα ξημερώματα, με εξαιρέσεις στη μετακίνηση να ισχύουν για εργαζομένους.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας περιλαμβάνεται στα μέτρα του μίνι lockdown, το οποίο έχει επιβληθεί σε περιοχές της χώρας, προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού. Ξεκινά στη 01.00, ωστόσο όπως ίσχυε και στην καραντίνα υπάρχουν εξαιρέσεις για το ποιοι μπορούνται να μετακινούνται και για ποιους λόγους.

Από σήμερα, Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021, στις 06.00, μπήκαν σε μίνι lockdown η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Λάρισα και το Κιλκίς.

Η ανησυχία των ειδικών για τη διασπορά του ιού στη Βόρεια Ελλάδα είναι μεγάλη, την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν απόλυτη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα. Το συγκεκριμένο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού είναι πολύ περισσότερο μεταδοτικό και προσβάλλει ευκολότερα τα παιδιά. Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία, ειδικά της Θεσσαλονίκης, έχουν αυξηθεί, με την πίεση στο Σύστημα Υγείας να μεγαλώνει.

Περιοριστικά μέτρα σε Μακεδονία και Θεσσαλία | 01/10/2021 | ΕΡΤ

Μετακίνηση στο μίνι lockdown - Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με το ΦΕΚ για τις μετακινήσεις στο lockdown, οι πολίτες μπορούν να κυκλοφορούν τις ώρες που ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, αρκεί να πραγματοποιούν:

  1. Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
  2. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας - Απαραίτητο να έχει προηγηθεί η σχετική επικοινωνία).

Σε περίπτωση ελέγχου από τα αρμόδια όργανα, ο πολίτης που μετακινείται για λόγους εργασίας, καλείται να έχει στην κατοχή του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

«Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης» επισημαίνεται στο ΦΕΚ.

Και προστίθεται: «Η βεβαίωση του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να αποκτάται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

α) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ' εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

β) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α' 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) "ΕΡΓΑΝΗ" του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

» Κατά την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ "ΕΡΓΑΝΗ" η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ "ΕΡΓΑΝΗ". Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Εναλλακτικά, μπορεί να λαμβάνεται πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α) από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr. Η βεβαίωση της παρούσας περίπτωσης μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

γ) Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ "ΕΡΓΑΝΗ" με τους κωδικούς TAXISNET ή πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α) που λαμβάνεται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov. gr.

» Η συμπλήρωση της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Ειδικώς οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα, η οποία εκδίδεται από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, δεν απαιτείται, προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους, να φέρουν την απαιτούμενη από το προηγούμενο εδάφιο εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση, εφόσον επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

δ) Βεβαίωση κίνησης κατ' εφαρμογή της παρούσας δεν χορηγείται πάντως σε εργαζόμενο ή υπάλληλο που δεν προσέρχεται στην εργασία, ιδίως λόγω του ότι τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης εργασίας».

Μίνι lockdown - Πότε ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας - Τι ισχύει με τη μουσική

Στις περιοχές που βρίσκονται σε μίνι lockdown ισχύουν τα ακόλουθα περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Επίσης, τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε ολόκληρη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Οι περιοχές που βρίσκονται σε μίνι lockdown - Ο χάρτης

Όπως φαίνεται στον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη, στο επίπεδο 4 (κόκκινο χρώμα) βρίσκονται οι Π.Ε. Λάρισας, Π.Ε. Χαλκιδικής, Π.Ε. Κιλκίς και Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Επίσης, με το ίδιο χρώμα εμφανίζονται στον χάρτη οι Π.Ε. Καστοριάς, Π.Ε. Δράμας, Π.Ε. Ημαθίας, Π.Ε. Ξάνθης, Π.Ε. Πιερίας, Π.Ε. Πέλλας και Π.Ε. Καβάλας.

Καβάλα, Ξάνθη, Δράμα, Πέλλα, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Λάρισα, Καστοριά, Κιλκίς και Χαλκιδική σε μίνι lockdown, έγιναν «κόκκινες» στον επιδημιολογικό χάρτη
Καβάλα, Ξάνθη, Δράμα, Πέλλα, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Λάρισα, Καστοριά, Κιλκίς και Χαλκιδική σε μίνι lockdown, έγιναν «κόκκινες» στον επιδημιολογικό χάρτη © covid19.gov.gr

Και στις 11 περιοχές που βρίσκονται σε μίνι lockdown, η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στη 01.00 και ισχύουν οι εξαιρέσεις στη μετακίνηση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.