Ελλαδα

Μίνι lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κιλκίς και Χαλκιδική

Πότε ξεκινούν να ισχύουν τα μέτρα - Πώς διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thessaloniki-mini-lockdown-metra.jpg
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Αποφασίστηκε το μίνι lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς, με μέτρα να ενεργοποιούνται για τον κορωνοϊό και τη διάδοσή του.

Με «κόκκινο» χρώμα η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Χαλκιδική και το Κιλκίς στον Χάρτη Υγειονομικής Προστασίας και Ασφάλειας για την Covid-19. Η εισήγηση για μίνι lockdown έγινε τελικά από τους λοιμωξιολόγους του Υπουργείου Υγείας, καθώς η διασπορά του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα είναι μεγάλη και η πίεση στα νοσοκομεία ολοένα και αυξάνεται.

Το μίνι lockdown και τα μέτρα που το συνοδεύουν, ενεργοποιείται -σύμφωνα με πληροφορίες- την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06.00 το πρωί έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 06.00.

Υπενθυμίζεται ότι ο κίνδυνος για μίνι lockdown στη Θεσσαλονίκη ήταν ορατός τα τελευταία 24ωρα, με τη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα να βάφεται τελικά «κόκκινη» στον χάρτη. Ο προβληματισμός για τη διασπορά του ιού στη Βόρεια Ελλάδα είναι μεγάλος. Το πόσο επιβαρυμένη είναι η επιδημιολογική κατάσταση σε αυτό το τμήμα της χώρας φαίνεται και από την εικόνα που έχει πλέον ο σχετικός χάρτης.

Εδώ και ημέρες ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους τόσο σχετικά με τις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τέλη Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη για τον Άγιο Δημήτριο όσο και σχετικά με τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο του «ΟΧΙ» στους Ιταλούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Να μη γίνουν παρελάσεις τον Οκτώβριο», η χαρακτηριστική τοποθέτηση από τη Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), την ώρα που άλλοι ειδικοί όπως ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, αναμένει 4.000 κρούσματα ημερησίως τον Νοέμβριο.

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε νομούς στη Βόρεια Ελλάδα έρχονται να προστεθούν σε αυτό το «εκρηκτικό» μείγμα που έχει διαμορφωθεί.

«Κοκκίνισε» η Θεσσαλονίκη: Μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ΕΡΤ 29/9/2021

Μίνι lockdown - Μέτρα: Τι ώρα ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς

Τα μέτρα που ενεργοποιούνται σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς, στο πλαίσιο του μίνι lockdown, είναι τα ακόλουθα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε ολόκληρη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Ποιες περιοχές βρίσκονται ή μπαίνουν σε μίνι lockdown

Όπως φαίνεται στον επιδημιολογικό χάρτη, μετά την επικαιροποίησή του, στο κόκκινο επίπεδο εντάσσονται οι Π.Ε. Λάρισας, Π.Ε. Χαλκιδικής, Π.Ε. Κιλκίς και Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το επίπεδο παραμένουν οι Π.Ε. Καστοριάς, Π.Ε. Δράμας,  Π.Ε. Ημαθίας, Π.Ε. Ξάνθης, Π.Ε. Πιερίας, Π.Ε. Πέλλας και Π.Ε. Καβάλας. Σημειώνεται ότι σε πορτοκαλί επίπεδο έπεσε η Π.Ε. Αργολίδας.

Με κόκκινο χρώμα η Καβάλα, Ξάνθη, Δράμα, Πέλλα, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Λάρισα, Καστοριά, Κιλκίς και Χαλκιδική στον επιδημιολογικό χάρτη και ενεργοποίηση μίνι lockdown με περιοριστικά μέτρα

Η ξεκάθαρη επιδημιολογική επιβάρυνση των τελευταίων ημερών, η οποία οδήγησε σε μίνι lockdown Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς και Λάρισα, αποτυπώθηκε και στις νέες μετρήσεις για τον κορωνοϊό στα λύματα, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ ένα 24ωρο νωρίτερα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ