Ελλαδα

Θεσσαλονίκη: Κίνδυνος για μίνι lockdown - «Καλπάζει» ο κορωνοϊός

Σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού ο νομός - Πότε λαμβάνεται η τελική απόφαση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανοραμική εικόνα από τη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Πολύ κοντά σε μίνι lockdown για τον κορωνοϊό ο νομός
Πανοραμική εικόνα από τη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Πολύ κοντά σε μίνι lockdown για τον κορωνοϊό ο νομός © EUROKINISSI

Η Θεσσαλονίκη δεν αποκλείεται να μπει σε μίνι lockdown με μέτρα για τον κορωνοϊό, καθώς τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα για τη διασπορά του ιού προβληματίζουν.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα φέρνουν πιο κοντά μια απόφαση για μίνι lockdown με μέτρα κατά της διασποράς του ιού. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, κατά τη σημερινή σύσκεψη η επιτροπή των επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε να μπει η Θεσσαλονίκη σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού.

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού συνεχίζεται, ενώ έντονη είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της πόλης, καθώς γίνονται εισαγωγές από μονάδες γειτονικών νομών.

Υπάρχει ξεκάθαρη επιδημιολογική επιβάρυνση στη Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη να απορροφά ένα μέρος της, καθώς συνεχίζονται οι εισαγωγές ασθενών από άλλους νομούς. Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.978 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 435 στη Θεσσαλονίκη. Ο προβληματισμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος από το γεγονός ότι αρκετές Περιφερειακές Ενότητες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Η τελική απόφαση για το αν και πότε τελικά θα μπει η Θεσσαλονίκη σε μίνι lockdown θα ληφθεί αύριο Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021. Σημειώνεται ότι οι ειδικοί συνεχίζουν να εκφράζουν την ανησυχία τους τόσο για τις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τέλη Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη για τον Άγιο Δημήτριο όσο και για τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο του «ΟΧΙ» στους Ιταλούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι μετά τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, η Θεσσαλονίκη μπήκε σε lockdown, με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού να «σαρώνει» την Ελλάδα.

Θεσσαλονίκη:Διχασμένοι οι ειδικοί για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγ.Δημητρίου | 28/09/2021 | ΕΡΤ

Κορωνοϊός στα λύματα - Τι έδειξαν οι μετρήσεις στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις 9 περιοχές στην Ελλάδα όπου παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στα λύματα την τελευταία εβδομάδα, σε σχέση με την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου 2021. Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα, 20-26/09/21, στη Θεσσαλονίκη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή αύξηση (+18%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 13-19/09/21.

Το πόσο επιβαρυμένη είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται και από τις μετρήσεις που έγιναν σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, οι οποίες έδειξαν «έκρηξη» 166% και 198% αντίστοιχα.

Κορωνοϊός: Πίνακας του ΕΟΔΥ με τις νέες μετρήσεις στα λύματα την εβδομάδα 20-26 Σεπτεμβρίου 2021
Κορωνοϊός: Πίνακας του ΕΟΔΥ με τις νέες μετρήσεις στα λύματα την εβδομάδα 20-26 Σεπτεμβρίου 2021 © eody.gov.gr

Τα κρούσματα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα - Ξεπέρασαν τις 2.000

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη συνολικά 2.188 κρούσματα κορωνοϊού. Αναλυτικά:

  • Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021: 435
  • Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021: 325
  • Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021: 149
  • Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021: 247
  • Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021: 331
  • Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021: 345
  • Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021: 356.

Ποιες περιοχές στην Ελλάδα είναι σε μίνι lockdown - Ο χάρτης

Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Προστασίας και Ασφάλειας, στο «κόκκινο» βρίσκονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Δράμας, Ημαθίας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης, Πιερίας και Πέλλας. Αυτές οι 8 περιοχές βρίσκονται σε μίνι lockdown.

Οι 8 περιοχές στο «κόκκινο» που βρίσκονται σε μίνι lockdown με περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό
Οι 8 περιοχές στο «κόκκινο», που βρίσκονται σε μίνι lockdown με περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό © coVid19.gov.gr

Σε αυτό το επίπεδο προβλέπονται τα ακόλουθα μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ