Κοσμος

Ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Ουγκάντα

Υπογράφει τελικά το νόμο ο πρόεδρος της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
61748-123779.jpg

Αυστηρότερες ποινές για την ομοφυλοφιλική δραστηριότητα προβλέπει ο νόμος που θα υπογράψει σήμερα ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιουέρι Μουσεβένι, παρά τη διεθνή κατακραυγή που έχει προκαλέσει η ψήφισή του από το κοινοβούλιο της χώρας.

Ο νόμος ψηφίστηκε στα τέλη του 2013 βάσει «γνωμοδότησης ιατρικών εμπειρογνωμόνων» που αποφάνθηκαν ότι «η ομοφυλοφιλία δεν είναι γενετικής προέλευσης , αλλά κοινωνική επιλογή συμπεριφοράς», έγραψε σε μήνυμά του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οφουόνο Οπόντο. «Ο πρόεδρος θα υπογράψει τον νόμο στις 11.00. Θέλει να τον υπογράψει ενώπιον των διεθνών μέσων ενημέρωσης για να δείξει ότι η Ουγκάντα διατηρεί την ανεξαρτησία της απέναντι στις δυτικές πιέσεις και προκλήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οπόντο.

Η σχετική νομοθεσία στην Ουγκάντα, που εφαρμόζεται από την εποχή της αποικιοκρατίας, προβλέπει ποινές φυλάκισης «για παρά φύσιν σαρκικές επαφές». Ωστόσο, ο νέος νόμος κάνει ακόμη αυστηρότερο το υπάρχον πλαίσιο, εισάγοντας απαγόρευση προώθησης της ομοφυλοφιλίας, προβλέποντας ποινές για όσους δεν καταγγέλλουν τους ομοφυλόφιλους και επιβάλλοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης για πλήθος πράξεων ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου, όπως το άγγιγμα σε δημόσια θέα.

Γ.Σ.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ