Κοσμος

Το Ισραήλ κλείνει το βρετανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ ως αντίποινα για κυρώσεις

Διπλωματική σύγκρουση χωρίς προηγούμενο μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου για τους οικισμούς

Athens Voice News
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ισραήλ κλείνει το βρετανικό προξενείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου - Διπλωματική κρίση και απαγορεύσεις εισόδου σε βουλευτές
Το Ισραήλ κλείνει το προξενείο της Βρετανίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ © EPA/Abir Sultan

Το Ισραήλ κλείνει το βρετανικό προξενείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου - Διπλωματική κρίση και απαγορεύσεις εισόδου σε βουλευτές

Το Ισραήλ διέταξε το κλείσιμο του βρετανικού προξενείου στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, αντιδρώντας στις ευρείες κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία σε προϊόντα από παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, ανακοίνωσε σειρά μέτρων κατά της Βρετανίας, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο του προξενείου και η απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε αρκετούς Βρετανούς βουλευτές.

Η απόφαση ήρθε μετά τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος χαρακτήρισε «εθνοκάθαρση» τη βίαιη δράση Εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, υποστηρίζοντας ότι πραγματοποιείται με τη σιωπηρή ανοχή της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο σε μια ολοένα και πιο σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών, με τις σχέσεις τους να βρίσκονται πλέον σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.

Το Ισραήλ κλείνει το βρετανικό προξενείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου - Διπλωματική κρίση και απαγορεύσεις εισόδου σε βουλευτές
O υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Εντ Μίλιμπαντ, χαρακτήρισε τη βίαιη δραστηριότητα των Ισραηλινών οικιστών ως «εθνοκάθαρση» © EPA/Andy Rain

Απαγόρευση εισόδου σε Βρετανούς βουλευτές

Το προξενείο στην περιοχή Σέιχ Τζάρα της Ιερουσαλήμ ασχολείται κυρίως με ζητήματα που αφορούν τους Παλαιστινίους στα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η βρετανική πρεσβεία, όπου βρίσκεται ο πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ, βρίσκεται στο Τελ Αβίβ.

Ο Σάαρ δήλωσε ότι η «ενωμένη Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ και βρίσκεται υπό την πλήρη κυριαρχία του», προσθέτοντας ότι κάθε ξένη δραστηριότητα στην περιοχή θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω συμφωνημένων διαύλων και χωρίς να παραβιάζεται η ισραηλινή κυριαρχία.

Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου για αρκετούς, κυρίως αριστερούς, Βρετανούς βουλευτές. Μεταξύ αυτών είναι ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, η βουλευτής του Your Party Ζάρα Σουλτάνα, οι Εργατικοί Ντάιαν Άμποτ, Ναζ Σαχ, Τζον ΜακΝτόνελ και Ρίτσαρντ Μπέρτζον, καθώς και οι βουλευτές των Πρασίνων Χάνα Σπένσερ, Κάρλα Ντένερ, Σιάν Μπέρι και Έλι Τσάουνς.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ακόμη ότι τερματίζεται η μακροχρόνια βρετανική συμμετοχή στην εκπαίδευση παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Δυτική Όχθη. Η Βρετανία θα αποκλειστεί επίσης από την υπό αμερικανική ηγεσία αποστολή συντονισμού για τη Γάζα, η οποία έχει την έδρα της στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ κλείνει το βρετανικό προξενείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου - Διπλωματική κρίση και απαγορεύσεις εισόδου σε βουλευτές
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκιντεόν Σάαρ, ανακοίνωσε μια σειρά από σκληρά αντίμετρα © EPA/Abir Sultan

Οι βρετανικές κυρώσεις

Οι κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίστηκαν σε συντονισμό με ακόμη 11 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και ο Καναδάς.

Ο Σάαρ χαρακτήρισε την απόφαση του Λονδίνου «ηθικά στρεβλή» και «κατάφωρη παρέμβαση στις υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους και στην εκλογική του διαδικασία».

«Το Ισραήλ δεν έχει τίποτα εναντίον του βρετανικού λαού. Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλούς φίλους στη Βρετανία. Δυστυχώς, στην εξουσία βρίσκεται μια εχθρική κυβέρνηση των Εργατικών, η οποία δρα συστηματικά εναντίον του κράτους του Ισραήλ και δεν μας άφησε άλλη επιλογή από το να απαντήσουμε στις εχθρικές ενέργειές της», ανέφερε.

Ο Σάαρ δήλωσε ότι συντόνισε την ισραηλινή απάντηση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το Ισραήλ πρόκειται να διεξαγάγει εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε την απαγόρευση «σοβαρό λάθος» και μια απόφαση που «θα βρεθεί στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

Ο Χέρτσογκ υποστήριξε ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι κυρώσεις συνιστούν σοβαρή παρέμβαση στις δημοκρατικές εκλογές ενός κυρίαρχου κράτους. «Οι κυρώσεις δεν είναι λύση – ο διάλογος είναι», ανέφερε, καλώντας τις ξένες κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν την πολιτική κυρώσεων και μποϊκοτάζ και να στραφούν στον διάλογο και τη συνεργασία.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι, μακροχρόνιος υποστηρικτής των εποικισμών, χαρακτήρισε τις βρετανικές κυρώσεις «διάκριση σε βάρος του εβραϊκού λαού» και προειδοποίησε ότι η Βρετανία μπορεί να αντιμετωπίσει «συνέπειες ή αντίποινα» από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο υιοθέτησε σαφώς πιο συγκρατημένη στάση, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν θα ακολουθήσει τη Βρετανία, τη Γαλλία και τον Καναδά στην επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές από ισραηλινούς εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη. Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν επιθυμεί ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη Δυτική Όχθη.

(Με πληροφορίες Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY