- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
«Τώρα είναι το ψηλότερο»: Τι είχε πει ο Τραμπ για το κτίριό του την 11η Σεπτεμβρίου
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Το βίντεο του Τραμπ λίγες ώρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου που προκαλεί ξανά αντιδράσεις
Ένα παλιό απόσπασμα με δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, επανήλθε στην επικαιρότητα και προκαλεί αντιδράσεις, καθώς συμπληρώνονται 25 χρόνια από την τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους.
Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τότε στον τηλεοπτικό σταθμό WWOR-TV, ο Τραμπ περιέγραφε όσα είχε δει από το κτίριο 40 Wall Street, το οποίο βρισκόταν στην ιδιοκτησία του. Ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι από το παράθυρό του μπορούσε να δει απευθείας το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και ότι έγινε μάρτυρας της τεράστιας έκρηξης μετά την πρόσκρουση των αεροπλάνων στους Δίδυμους Πύργους.
«Έχω ένα παράθυρο που βλέπει απευθείας το World Trade Center και είδα αυτή την τεράστια έκρηξη», είχε πει. «Και τώρα κοιτάζω και δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Απλώς εξαφανίστηκε. Είναι δύσκολο να το πιστέψεις».
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνομιλίας, η συζήτηση στράφηκε στο 40 Wall Street και στο εάν το κτίριο είχε υποστεί ζημιές από την επίθεση. Η απάντηση του Τραμπ ήταν εκείνη που έμελλε να προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και δεκαετίες αργότερα.
Όπως είχε πει, το 40 Wall Street ήταν προηγουμένως το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στο κέντρο του Μανχάταν και πριν από την κατασκευή του World Trade Center θεωρούνταν το ψηλότερο.
«Και μετά, όταν έχτισαν το World Trade Center, έγινε γνωστό ως το δεύτερο ψηλότερο. Και τώρα είναι το ψηλότερο», είχε δηλώσει.
Η αναφορά αυτή, την ώρα που η Νέα Υόρκη βρισκόταν ακόμη μέσα στο χάος της επίθεσης, έχει έκτοτε χρησιμοποιηθεί από επικριτές του ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο Τραμπ συχνά επαναφέρει τη συζήτηση στον εαυτό του ή στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Ο δημοσιογράφος του WWOR-TV Άλαν Μάρκους, ο οποίος είχε συμμετάσχει στη συγκεκριμένη συνέντευξη, είχε σχολιάσει χρόνια αργότερα ότι επρόκειτο για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του «Ντόναλντ που είναι απλώς Ντόναλντ».
«Είναι ο διαχειριστής του brand Τραμπ και θα προωθήσει αυτό το brand αντανακλαστικά», είχε δηλώσει στο Politico το 2016. «Ακόμη και εκείνη την ημέρα».
Στη συνέντευξη του 2001, πάντως, ο Τραμπ είχε εκφράσει και την ανησυχία του για τον φίλο του και επιχειρηματία Λάρι Σίλβερσταϊν, ο οποίος είχε αποκτήσει τον έλεγχο του World Trade Center λίγο πριν από τις επιθέσεις και σχεδίαζε να μεταφέρει εκεί το γραφείο του.
Ο Τραμπ είχε πει ότι αρχικά φοβήθηκε πως ο Σίλβερσταϊν μπορεί να βρισκόταν στο συγκρότημα, αλλά στη συνέχεια επικοινώνησε μαζί του και έμαθε ότι ήταν ασφαλής.
Είχε επίσης αναφερθεί στο γεγονός ότι οι μελλοντικές γενιές δεν θα γνώριζαν ποτέ τη Νέα Υόρκη με τους Δίδυμους Πύργους στον ορίζοντά της, χαρακτηρίζοντας την αλλαγή «δύσκολο να την πιστέψει κανείς».
Όταν ρωτήθηκε τι θα έκανε εάν ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τραμπ είχε απαντήσει ότι θα ακολουθούσε «πολύ, πολύ σκληρή γραμμή» απέναντι σε εκείνους που βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις.
«Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», είχε δηλώσει.
Το ηχητικό απόσπασμα της παλιάς συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου, με αρκετούς χρήστες να χαρακτηρίζουν την αναφορά του Τραμπ στο ύψος του κτιρίου του άστοχη και αναίσθητη δεδομένων των συνθηκών εκείνης της ημέρας.
Ο Τραμπ αναμένεται να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου, τιμώντας τα θύματα και τους ανθρώπους των σωστικών συνεργείων που συμμετείχαν στην αντιμετώπιση της επίθεσης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ηθοποιός που έπαιξε τον γιο του Γουόλτερ Γουάιτ
Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν την έκταση της επίθεσης στα συστήματα ψύξης
O πρόεδρος ωστόσο υπεραμύνεται της επιλογής του
Η οικονομική παρέμβαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το κόμμα
Δεν έχει γίνει γνωστό πώς τραυματίστηκε ο 56χρονος ράπερ
O πρόεδρος είχε αποκαλέσει τον Τίλις «γκρινιάρη» και «loser»
Μετέδωσαν το περιστατικό ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο επενδύσεων, από την Ευρώπη-Φρούριο σε μια Μεσόγειο συνεργασίας
«Το να ζητάς να πληρωθείς δεν είναι διαφθορά» - Οι εξηγήσεις για τα ιδιωτικά αεροσκάφη
Κατηγορούν τον αμερικανικό κολοσσό ότι παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα
Οι επιθέσεις στις ψηφιακές υποδομές της Yandex ανοίγουν ένα νέο μέτωπο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Φωτιές και καταστροφή τροφίμων
Εκατομμύρια άλλαξαν ιδιοκτησία στα χαρτιά, έγγραφα πλαστογραφήθηκαν - Τι απαντά ο Ρώσος ολιγάρχης
Η υπόθεση άρχισε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023
Οι πίνακες βρέθηκαν πίσω από ψεύτικο τοίχο
Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα
Δυσαρέσκεια στον Λευκό Οίκο μετά τα δημοσιεύματα για φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά και πολυτελή δώρα
Η συμφωνία των ΗΠΑ με τη Ρωσία για το ντίζελ δεν αλλάζει τον σχεδιασμό της ΕΕ
Το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων της ΕΕ θέτει στο στόχαστρο την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων
Τα βίντεο με κύματα να σφυροκοπούν και να διαλύουν κατοικίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.