- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Με στρατιωτικές τιμές η κηδεία της χήρας του Τίτο
Ετεροχρονισμένη αναγνώριση από την πολιτική ηγεσία της Σερβίας
Με στρατιωτικές τιμές κηδεύτηκε στο Βελιγράδι η χήρα του ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας στρατάρχη Τίτο, Γιόβανκα Μπροζ. Στην κηδεία παρέστησαν ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάστιτς, υπουργοί, διπλωμάτες ξένων χωρών και εκατοντάδες πολίτες απ' όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Η σορός της Γιόβανκα Μπροζ τοποθετήθηκε σε κρύπτη, στο μουσείο 25η Μαΐου όπου βρίσκεται και ο τάφος του συζύγου της στρατάρχη Τίτο. Επιθυμία της ήταν να αναγράφεται στην επιτάφιο πλάκα μόνο το όνομα της και η ημερομηνία γέννησης και θανάτου χωρίς να υπάρχουν θρησκευτικά ή ιδεολογικά σύμβολα.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας στην επικήδειο ομιλία του ανέφερε ότι «η Γιόβανκα Μπροζ ήταν το τελευταίο σύμβολο της ισχυρής Γιουγκοσλαβίας, η γυναίκα θεσμός, μέρος της ιστορίας που προσπαθήσαμε να αποποιηθούμε». Ο Ντάτσιτς τόνισε ότι η Γιόβανκα Μπροζ αδικήθηκε και πέθανε ξεχασμένη ενώ στη ζωή της γνώρισε και είχε κερδίσει τον σεβασμό μεγάλων ηγετών. «Είναι καιρός να παραδεχθούμε ότι αδικήσαμε την Γιόβανκα Μπρόζ και την περίοδο εκείνη της ιστορίας μας κατά την οποία οικοδομήθηκε το κύρος και η αξιοπρέπεια της χώρας στο εξωτερικό που σήμερα με κόπο προσπαθούμε να επανακτήσουμε», επισήμανε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Έξω από το μουσείο βρίσκονται συγκεντρωμένοι πολίτες που περιμένουν να περάσουν μπροστά από το μνήμα της Γιόβανκα Μπροζ. Από νωρίς σήμερα το πρωί άρχισαν να φτάνουν στο Βελιγράδι λεωφορεία από χώρες που ανήκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία με πολίτες που ήθελαν να παραστούν στην κηδεία της χήρας του Τίτο. 'Ανθρωποι κάθε ηλικίας που θυμούνται τις καλές στιγμές του παρελθόντος αλλά και νεαροί που άκουσαν από τους γονείς τους για εκείνη την περίοδο. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε συνταξιούχος καθηγητής στην ερώτηση δημοσιογράφου τι θυμάται από την περίοδο που η Γιόβανκα Μπροζ ήταν η "πρώτη κυρία" της Γιουγκοσλαβίας. Ο καθηγητής απάντησε: «Θυμάμαι ότι τότε, όταν άνοιγα το πρωί το ψυγείο, είχα τι να δω, ενώ σήμερα το ανοίγω και βλέπω τι δεν έχω».
Γ.Δ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Αντιμετωπίζουν 59 συνολικά κατηγορίες
Στο επίκεντρο η αποκάλυψη των πηγών πίσω από τα δημοσιεύματα για το Air Force One
Κατάργηση ΦΠΑ στο ρεύμα και πακέτο 340 εκατ. λιρών για την αστεγία ανακοίνωσε ο νέος πρωθυπουργός
Έπαινοι της αμερικανικής διπλωματίας για την αποτελεσματικότητα της χώρας απέναντι στην τρομοκρατία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.