- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συμβούλιο Ασφαλείας: «Μεγάλη ανησυχία» ΟΗΕ για Ιερουσαλήμ
Μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διατυπώνει τη «μεγάλη του ανησυχία για τους κινδύνους μιας βίαιης κλιμάκωσης» μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, είπε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
«Το διάστημα 6ης-8ης Δεκεμβρίου» κηρύχθηκε «τριήμερο οργής» συμπλήρωσε ο ίδιος σε μια βιντεοσύνδεση από την Ιερουσαλήμ, η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα των οκτώ εκ των κρατών μελών του στον απόηχο της απόφασης της Ουάσιγκτον.
Ο αξιωματούχους του ΟΗΕ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτή η απόφαση να πυροδοτήσει «τον θρησκευτικό εξτρεμισμό».
«Η Ιερουσαλήμ είναι το πιο περίπλοκο ζήτημα» προς επίλυση στο πλαίσιο της διένεξης Ισραηλινών- Παλαιστινίων» τόνισε ο Μλαντένοφ, κάνοντας λόγο για το «σύμβολο της χριστιανικής, εβραϊκής και μουσουλμανικής πίστης» που αντιπροσωπεύει αυτή η πόλη. Μονάχα η «διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών» μπορεί να οδηγήσει σε μια απόφαση για το μέλλον της.
Ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να «επιδείξουν οξύνοια» προκειμένου η ηρεμία να επιστρέψει στην περιοχή.
Η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αποτελείται από 15 κράτη μέλη, ζητήθηκε από τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Βολιβία, την Ουρουγουάη, την Αίγυπτο και τη Σενεγάλη.
Πολλά κράτη μέλη κρίνουν πως η αμερικανική απόφαση παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Πρόκειται για «παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας» υπογράμμισε ο πρεσβευτής της Αιγύπτου Αμρ Αμπουλάτα, μιλώντας για μια «πόλη υπό κατοχή».
Ο Σουηδός ομόλογός του Ολόφ Σκογκ υπενθύμισε το ψήφισμα 2334, που εγκρίθηκε την 23η Δεκεμβρίου του 2016 και το οποίο υπογραμμίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «δεν θα αναγνωρίσει καμία τροποποίηση των συνόρων της 4ης Ιουνίου του 1967, περιλαμβανομένων εκείνων της Ιερουσαλήμ, μονάχα εκείνων που συμφωνήθηκαν από τα μέρη μέσω της διαπραγματευτικής οδού».
Αυτό το ψήφισμα είχαν εγκρίνει 14 κράτη μέλη, ενώ οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα εκείνη την εποχή είχαν επιλέξει την αποχή, γεγονός που επέτρεψε την υιοθέτηση του ψηφίσματος.
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την οργή του αραβικού κόσμου και τις επικρίσεις των εταίρων της Ουάσιγκτον.
Ερωτηθείς πριν από την έναρξη της συνεδρίασης για το τι μπορούμε να αναμένουμε από αυτήν, ένας διπλωμάτης απάντησε: «Τίποτα».
Σύμφωνα, ωστόσο, με έναν άλλο η συνεδρίαση θα καταδείξει την «απομόνωση» των ΗΠΑ στο θέμα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να επεκταθούν και στα νότια της χώρας
Φόβοι για περαιτέρω διασπορά του ιού στην περιοχή
Το σκοτεινό παρελθόν του Ζερόμ Μπαρελά που συνελήφθη και οι τρεις καταγγελίες για βιασμό
Τα θύματα βιντεοσκοπήθηκαν εν αγνοία τους, σύμφωνα με τις Αρχές
Διέσχισαν τη στρατηγική θαλάσσια δίοδο με κλειστούς πομπούς
Στο πλευρό της ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
«Οι Δημοκρατικοί θα προτιμούσαν να δουν τη χώρα να αποτυγχάνει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο επικεφαλής της οργάνωσης χαρακτήρισε τη συμφωνία «συνθηκολόγηση»
Παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις ουρές των συνοριακών ελέγχων
Τι φέρεται να είπε συνδικαλιστικός εκπρόσωπος
Ο 51χρονος Τοντ Μπλανς αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο μετά την απομάκρυνση της Παμ Μπόντι
Η εμμηνόπαυση στο επίκεντρο νέας επένδυσης 215 εκατ. δολαρίων
Mέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα
Εικόνες καταστροφής από το σημείο της σύγκρουσης με την νταλίκα
Ένα οδοιπορικό της δημοσιογράφου Ολένα Μπαρσουκόβα στο Κίεβο των πυραύλων και της πεισματικής κανονικότητας
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα αλλάζει τακτική λόγω απωλειών - Στρέφεται σε αεροπορικές επιθέσεις
Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σe ένα αντίγραφο του Οβάλ Γραφείου σε πλήρη κλίμακα
Η Τεχεράνη θέτει τους όρους της στις ναυτιλιακές και οι ΗΠΑ προειδοποιούν
Νέες διαδηλώσεις οργανώνονται απόψε σε Τίρανα και Αυλώνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.