- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Τα νούμερα της εβδομάδας | 3 - 9 Σεπτεμβρίου 2026
2,7 δισ. ευρώ διαχειρίζεται ο μεγαλοεπενδυτής Κρις Ρόκος, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα
Τα νούμερα της εβδομάδας 3 - 9 Σεπτεμβρίου 2026. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς
43,8% και 39 έδρες έλαβε το ακροδεξιό-παλαβό κόµµα AfD (Εναλλακτική για τη Γερµανία) στις κρατιδιακές εκλογές της Σαξονίας-Άνχαλτ, οι οποίες πραγµατοποιήθηκαν την περασµένη Κυριακή. Η νίκη ενός φιλοπουτινικού-ακροδεξιού κόµµατος στη Γερµανία προκάλεσε ανατριχίλα αλλά όχι έκπληξη, καθώς τα πιο mainstream κόµµατα είχαν νωρίτερα φροντίσει να υιοθετήσουν µέρος των απόψεων που εκφράζει, µε αποτέλεσµα να «κανονικοποιήσουν» τις ακραίες θέσεις.
17,2% έλαβαν οι χριστιανοδηµοκράτες του CDU, από 37,1% την προηγούµενη φορά.
78% ήταν η συµµετοχή στις εκλογές, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για παρερµηνείες. Τώρα το ζητούµενο είναι ποιος θα συνεργαστεί µαζί τους για τον σχηµατισµό κυβέρνησης. Όλο και κάτι θα βρεθεί. Εδώ ο Αλέξης Τσίπρας συνεργάστηκε µε τον Πάνο Καµµένο.
3 βασικοί πυλώνες συνιστούν το µανιφέστο των ακροδεξιών: Μαζικές απελάσεις, σχολεία χωρίς Pride και «πατριωτική» τέχνη. Η επικεφαλής του κόµµατος Άλις Βάιντελ είναι ωστόσο δηλωµένη οµοφυλόφιλη και παντρεµένη µε µετανάστρια, ενώ έχουν υιοθετήσει και δύο παιδιά. Λογικά θα υποφέρει σε περίπτωση εφαρµογής του δόγµατος AfD. Ίσως το ρίξει στην «πατριωτική τέχνη» από την Ελβετία, όπου και διαµένει µόνιµα η οικογένειά της.
2,2 δισ. ευρώ ήταν το σύνολο του πακέτου µέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το ύψος του πακέτου καθορίστηκε από το ανώτατο όριο υπέρβασης των δαπανών που επιβάλλει η ΕΕ.
7,39 δισ. ευρώ. Ήταν το ύψος του πακέτου µέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα, την περασµένη εβδοµάδα, ο Αλέξης Τσίπρας σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση το υπολόγισε σε τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ.
3,6% είναι το ανώτατο όριο υπέρβασης δαπανών για την Ελλάδα και είναι από τα υψηλά µεταξύ των κρατών της Ε.Ε., δεδοµένων των πολύ καλών επιδόσεων της χώρας σε δηµοσιονοµικό επίπεδο.
6,6% είναι το υψηλότερο όριο και αφορά την Ιρλανδία. Ακολουθούν Μάλτα µε 5,8% και Δανία µε 5,7%.
0,9% είναι το όριο για τη Σλοβακία, 1,2% για τη Γαλλία (λόγω διαδικασίας υπερβολικού ελλείµµατος) και ακολουθούν Φινλανδία µε 1,3 και Ιταλία µε 1,6%.
797.000 πολίτες ήταν άνεργοι τον Ιούλιο του 2019. Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, υποστηρίζει ότι «η πλειονότητα των Ελλήνων δεν ζει σήµερα καλύτερα σε σχέση µε το 2019». Εξαρτάται από το πώς ορίζουµε το καλύτερα. Σίγουρα πολλοί συµπολίτες µας είχαν πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
50% των µαθητών στην Ελλάδα πέτυχε τουλάχιστον το βασικό επίπεδο επάρκειας (Level 2) στα µαθηµατικά, έναντι 65% στον µέσο όρο του ΟΟΣΑ. Αυτό ήταν το φετινό αποτέλεσµα της αξιολόγησης PISA 2026. Έπειτα από 7 χρόνια ΝΔ, είναι δύσκολο να υποστηρίξει η κυβέρνηση ότι παρέλαβε χάος.
59% των µαθητών στην Ελλάδα έφτασε τουλάχιστον στο Level 2 στις φυσικές επιστήµες, έναντι 74% στον ΟΟΣΑ.
56% των µαθητών στην Ελλάδα πέτυχε τουλάχιστον το Level 2 στην ανάγνωση, έναντι 69% στον ΟΟΣΑ.
14 ποσοστιαίες µονάδες αυξήθηκε –σε σχέση µε το 2015– το ποσοστό των µαθητών µε επίδοση κάτω από το βασικό επίπεδο επάρκειας στα µαθηµατικά, κατά 17 µονάδες στην ανάγνωση και κατά 8 µονάδες στις φυσικές επιστήµες.
12 έως 18 μήνες θα χρειαστεί η πρώτη φάση της διερεύνησης για την προοπτική ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα, μετά το πολιτικό «πράσινο φως» που δόθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης.
4 αστυνομικοί παραπέμπονται σε δίκη για το κακούργημα της θανατηφόρου έκθεσης διά παραλείψεως, σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον αξιωματικό υπηρεσίας, την επόπτρια, τον φρουρό και τον τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Ήταν αυτός που είχε το θράσος να πει ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί».
2,7 δισ. ευρώ διαχειρίζεται ο μεγαλοεπενδυτής Κρις Ρόκος, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει την υψηλή φορολογία στη Βρετανία και να επωφεληθεί από τις ελληνικές ρυθμίσεις.
100.000 ευρώ ετησίως θα μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταβάλλει ο Ρόκος στην Ελλάδα για το σύνολο των εισοδημάτων που αποκτά στο εξωτερικό.
Verba Volant
Πάνος Καμμένος
«Αποχαιρετώ τον φίλο μου Στρατηγό Μλάντιτς. Υπήρξε ένας ορθόδοξος πατριώτης, ποτέ “χασάπης”, έφυγε όρθιος και περήφανος, δεν γονάτισε, τον εκδικήθηκαν μέχρι τέλους».
Ποτέ χασάπης. 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2.000.000 εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, όπου ο φίλος του Πάνου ήταν ο ανώτατος στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων. 8.300 άοπλοι σφαγιάστηκαν στη Σρεμπρένιτσα και 11.000 άμαχοι εκτελέστηκαν από ελεύθερους σκοπευτές και τυφλές βόμβες στο Σαράγιεβο. Αλλά ο Πάνος τον πέρασε για «μανάβη».
Μακάριος Λαζαρίδης
«Η τραγωδία αυτή δεν θα μου επιτρέψει, επιστρέφοντας από τα εγκαίνια της 90ης ΔΕΘ, να παρευρεθώ στο πανηγύρι της 16ης Γιορτής Γίδας, που διοργανώνει ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Μέγας Αλέξανδρος”».
Η τραγωδία της πτώσης του Phantom δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον βουλευτή ΝΔ, ο οποίος θεώρησε υποχρέωση να ενημερώσει για τη ματαίωση της παρουσίας του σε ένα τόσο μεγάλο εθνικό γεγονός όπως η Γιορτή Γίδας. Και μάλιστα η 16η!
Στράτος Σιμόπουλος
«Ο Θεσσαλονικιός Αντώνης Ρέμος έχει ευαισθησίες, εκτός από καλλιτεχνικές, κοινωνικές και εθνικές. Τον παρακαλώ, λοιπόν, να δώσει οδηγίες στους συνεργάτες του ν’ αλλάξει η θέση της εξέδρας για τη συναυλία του. Δεν χρειάζεται να προσβάλλουμε με προφανείς αστοχίες την ιστορική μας μνήμη και ταυτότητα».
Δεν ξέρω γιατί θα ένιωθε προσβεβλημένο το άγαλμα του στρατηλάτη από τη χωροθέτηση της σκηνής του Αντώνη Ρέμου. Δεν ξέρω επίσης πώς το γνωρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Η εξέδρα πάντως άλλαξε θέση.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δύο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα πυρά τους για την ακρίβεια, τη φορολογία και την οικονομική κατάσταση των Βραζιλιάνων
Αρνείται τις κατηγορίες ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ κάνοντας λόγο για «σωρό από ψέματα»
Παρών στη διαδήλωση στο Παρίσι και ο Μελανσόν
Επανήλθαν οι επικοινωνίες στην πρώτη γραμμή του μετώπου
Επικοινωνία Δένδια και Τασούλα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
Χαοτική η κατάσταση στην καρδιά της αλβανικής πρωτεύουσας
«Εγγυημένες συντάξεις» έγραφαν τα πλακάτ στα χέρια 25.000 διαδηλωτών
Με τη στήριξη των Πατριαρχείων και των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου θωρακίζεται το καθεστώς της Μονής
Δεύτερος γύρος κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης - Αυξημένα μέτρα ασφαλείας
Ο Γάλλος πρόεδρος καταδικάζει την αιματηρή επίθεση με έναν νεκρό και πέντε τραυματίες
Η Ελλάδα ήταν Ιδρυτικό μέλος του Ο.Η.Ε. το 1945.
Η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε τη σύντομη θητεία της Κέιτι Ζακάρια
Χιλιάδες memes δημιουργήθηκαν, περιγελώντας τον πανικό και την απόγνωση της
Η κυβέρνηση Τραμπ προσφεύγει πριν βγουν τα αποτελέσματα
«Πρέπει να βοηθήσουμε τις γυναίκες να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους», δηλώνει
Το μοναδικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που είχε συμμετάσχει κατά το παρελθόν, ήταν η Σάρα Φέργκιουσον, η πρώην σύζυγος του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου. το 2009
Για «τρομοκρατική επίθεση από «ομάδα εξτρεμιστών» , μιλά η κυβέρνηση της Ιορδανίας - Kαταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Καταστηματάρχες και κάτοικοι επικαλούνται φόβους για την ασφάλειά τους
To κόμμα δεν απαντά σε ερωτήματα για τη γνησιότητα τους
Συναγερμός μετά τον θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών σε ανταλλαγή πυρών στη Χεβρώνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.