Εικαστικα

Επιστρέφουν στην Ελλάδα 47 αρχαιότητες από τη συλλογή Steinhardt

Μία μινωική λάρνακα, ένας κορμός κούρου, μία χάλκινη προτομή γρύπα, κυκλαδικά αγγεία, ειδώλια και χάλκινα ξίφη ανάμεσα στα κλεμμένα αντικείμενα που αποδίδονται ξανά στην Ελλάδα. Οι πρώτες εικόνες

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μπρούντζινη προτομή γρύπα της συλλογής Στάινχαρντ, προϊόν παράνομης διακίνησης που επιστρέφει στην Ελλάδα
Η μπρούντζινη προτομή γρύπα της συλλογής Στάινχαρντ, προϊόν παράνομης διακίνησης που επιστρέφει στην Ελλάδα. Προέρχεται από τη Σάμο και χρονολογείται στα 660-630 π.Χ.

Συλλογή Steinhardt: 47 αρχαία αντικείμενα, προϊόντα παράνομης διακίνησης, επιστρέφουν στην Ελλάδα ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ

Τρία χρόνια μετά την πρώτη έρευνα των αρχών της Νέας Υόρκης στο σπίτι και το γραφείο του Αμερικανού επιχειρηματία Μάικλ Στάνχαρντ, οι 180 αρχαιότητες που είχε στην κατοχή του και αποτελούν προϊόντα παράνομης διακίνησης ετοιμάζονται να επιστρέψουν στις 11 χώρες προέλευσής τους. Ανάμεσά τους και 47 αρχαία κινητά μνημεία από την χώρα μας που προέρχονται από τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες (Πάρο, Νάξο), τη Σάμο και τη Ρόδο, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν μία μινωική λάρνακα, ένας κορμός κούρου (έργο πιθανώς βοιωτικού εργαστηρίου γύρω στο 560 π.Χ.), μία χάλκινη προτομή γρύπα από τη Σάμο (του 660-630 π.Χ.), κυκλαδικά αγγεία, ειδώλια και χάλκινα ξίφη.

Μαρμάρινος κορμός κούρου από τη συλλογή Στάινχαρντ, προϊόν παράνομης διακίνησης που επιστρέφει στην Ελλάδα
Μαρμάρινος κορμός κούρου από τη συλλογή Στάινχαρντ, προϊόν παράνομης διακίνησης που επιστρέφει στην Ελλάδα. Χρονολογείται γύρω στο 560 π.Χ. και πιθανότατα αποτελεί έργο βοιωτικού εργαστηρίου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρέτισε σήμερα την αίσια έκβαση της υπόθεσης, που διερευνήθηκε από το Γραφείο της Εισαγγελίας του Μανχάταν. Σε δήλωσή της η υπουργός Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, τα στελέχη τους, και ιδιαίτερα τον εισαγγελέα Μάθιου Μπογδάνο, καθώς και τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα οποία συνέδραμαν στο εγχείρημα της τεκμηρίωσης και της ανάκτησης των παρανόμως εξαχθέντων από την Ελλάδα αρχαιοτήτων.
Ιδιαίτερα δε ευχαρίστησε τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ «που μάχεται καθημερινά και ακατάπαυστα εναντίον της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας μας, έναν στόχο που αποτελεί σταθερά υψηλή πολιτική μας προτεραιότητα».

Μπρούτζινη προτομή γρύπα από τη συλλογή Στάινχαρντ, που εξάχθηκε παράνομα και επιστρέφει στην Ελλάδα
Μπρούτζινη προτομή γρύπα από τη συλλογή Στάινχαρντ, που εξάχθηκε παράνομα και επιστρέφει στην Ελλάδα. Χρονολογείται στα 660-630 π.Χ. και προέρχεται από τη Σάμο

Ο Μάικλ Στάιχαρντ και οι κλεμμένες αρχαιότητες

Ο Μάικλ Στάινχαρντ, ο οποίος έκανε περιουσία χάρη σε ένα hedge fund, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο, αλλά πλέον, σύμφωνα με τον Εισαγγελέα του Μανχάταν, Σάιρους Βανς, δεν θα έχει το δικαίωμα να διατηρεί αρχαιότητες στην κατοχή του. Η αξία των 180 αντικειμένων που θα επιστραφούν εκτιμάται στα 70 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο 80χρονος επιχειρηματίας είχε επενδύσει περισσότερα από 26 εκατομμύρια για την αγορά τους.

Σύμφωνα με το γραφείο της εισαγγελίας του Μανχάταν: «Τα κατασχεθέντα αντικείμενα λεηλατήθηκαν και εξάχθηκαν παράνομα από 11 χώρες, διακινήθηκαν από 12 εγκληματικά δίκτυα και δεν είχαν επαληθεύσιμη προέλευση πριν εμφανιστούν στη διεθνή αγορά τέχνης, σύμφωνα με τη Δήλωση Στοιχείων που συνοψίζει την έρευνα». Η συμφωνία τερματίζει την έρευνα χωρίς την απαγγελία ποινικών κατηγοριών για τον Στάινχαρντ, ώστε σύμφωνα με τον Βανς τα κλεμμένα αντικείμενα να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους αντί να κρατηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία «για να ολοκληρωθεί το κατηγορητήριο, η δίκη, η πιθανή καταδίκη και η ποινή».

Η υπόθεση άνοιξε το 2017 όταν ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια κεφαλή ταύρου, που είχε κλαπεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο και σήμερα η αξία της αποτιμάται στα 12 εκατ. δολάρια, είχε αγοραστεί από τον Στάινχαρντ. Ο ίδιος, μάλιστα, στην πορεία το είχε παραχωρήσει με δανεισμό στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Το συγκεκριμένο γλυπτό κατασχέθηκε όπως και ένα μαρμάρινο άγαλμα μοσχοφόρου, επίσης από τον Λίβανο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ